Hvad ville du synge for Grundtvig

Vi har spurgt en række personer, med Grundtvig i blodet, hvad de ville synge for ham på hans fødselsdag. Og hvilke Grundtvig højskolesange vi synger for lidt og for meget.

SuneAuken

Sune Auken er Grundtvigforsker på Københavns Universitet, og har derfor Grundtvig tæt inde på livet. Sammen med Christel Sunesen udgav han en bog om Grundtvig genre: Ved lejlighed, Grundtvig og genrene

Det gjorde de på Grundtvigs fødselsdag den 8. september og den lejlighed benyttede vi til at stillle Sune 3 korte spørgsmål:

Hvis du fik mikrofonen til Grundtvigs fødselsdagsfest, hvilken sang ville du da synge for ham?

Sandsynligvis ville jeg ikke kunne få en tone frem. Jeg har en tendens til at blive star struck, når jeg bringes i nærheden af mennesker, jeg nærer ærefrygt for. Men hvis jeg endelig fik kvækket noget, ville jeg nok synge "Påskeblomst, hvad vil du her?" for ham, for den hørte han aldrig selv melodien til, så den oplevelse ville jeg gerne bibringe ham, også selvom han vist var en slags tonedøv, og min tvivlsomme gengivelse ikke ville yde Carl Nielsen retfærdighed.

Hvilke af Grundtvigs højskolesange synger vi for lidt?

Ingen tvivl her: "Der er et land så kosteligt". Det er en skøn sang, som kun de færreste brugere af højskolesangbogen kender. Jeg har selv et halvforelsket forhold til den, fordi den i sin oprindelige skikkelse danner indledning til "Et Blad af Jyllands Rimkrønike", der er en af de få Grundtvigdigte, som er næsten lige så knaldhattet som "Nyaars-Morgen". Og dét kræver altså, at man er ret så knaldhattet.

Hvilken af Grundtvigs højskolesange synger vi for meget?

Det er et stift spørgsmål at stille en Grundtvigforsker! Jeg kender ikke til begrebet "For meget Grundtvig", men hvis jeg endelig skulle pege på en, måtte det blive, "Hvad er det, min Marie?", som for mig er og forbliver et privat digt imellem Grundtvig og hans anden kone, og som egentlig kun giver mening for mig i dén sammenhæng. 

Find kurser og indhold
Tilmeld nyhedsbrev

KATALOGBESTILLINGSe kurv
Du har ikke bestilt nogen kataloger
Luk kurven