Typiske spørgsmål og svar

Er højskolen kun for de unge?

Nej, alle voksne over 17½ år kan komme på højskole (på de to ungdomshøjskoler skal man være fyldt 16 år). Læs mere om korte kurser og lange kurser.

Findes der højskoler i andre lande?

Højskoler er et dansk fænomen opfundet af N.F.S. Grundtvig for over 160 år siden. Der findes højskoler i de andre nordiske lande. Er du interesseret i at komme på højskole i et andet land, kan du evt. kontakte landets ambassade og høre, om der findes noget, der ligner højskoler i det land. Se liste over nordiske folkehøjskoler og læs om at få tilskud til langt højskoleophold i andre nordiske lande.  

Hvor mange højskoler er der i Danmark?

Der er i øjeblikket knap 70. Se den historiske udvikling i forhold til nye og lukkede højskoler på Folkehøjskolernes Forenings hjemmeside - klik her

Hvor mange seniorhøjskoler er der i Danmark?

Der er 2 seniorhøjskoler: Højskolen Marielyst og Seniorhøjskolen Nørre Nissum. Der er også seniorkurser på mange af de andre højskoler.
Søg seniorkurser.

Hvorfor kan jeg ikke finde Tandlægehøjskolen i kataloget?

Højskolekataloget indeholder de statsanerkendte folkehøjskoler.
Tandlægehøjskolen er en uddannelsesinstitution - ligesom Journalisthøjskolen, Handelshøjskolen osv. Højskole er ikke et beskyttet navn, så du kan sagtens møde uddannelser eller andre institutioner i Danmark eller udlandet, som kalder sig "højskole". Læs mere om hvad en folkehøjskole er.

Hvornår udkommer næste års Højskolekatalog?

Højskolekatalogerne - ét for lange ophold og ét for korte kurser - udkommer i slutningen af november måned.

Kan jeg få støtte til at tage på højskole?

Der er en række muligheder for støtte: (Fonde, kommunestøtte, elevfonde, ledige under 25 år med dagpenge, unge uden ungdomsuddannelse - fx via særlig mentorordning m.m.). Læs mere om tilskud til lange kurser og tilskud til korte kurser.

Kan jeg få SU med på højskole?

Nej, det er ikke muligt. Læs mere mulighederne for at få tilskud til lange kurser.

Kan jeg få vejledning på en højskole?

Vejledning er obligatorisk på højskolerne - så du er helt sikker på, at du vil møde kvalificerede lærere, som kan vejlede dig og hjælpe dig til at finde ud af, hvad du skal ta' fat på efter højskoleopholdet. Faktisk har de, der har været på højskole, færre studieskift end andre!
Læs mere om uddannelse og højskole her

Kan man få støtte til at komme på højskole i andre nordiske lande?

Danske (inkl. færøske og grønlandske) elever kan søge dansk statsstøtte til kurser af mindst 12 ugers varighed på en folkehøjskole i et andet nordisk land.
Læs om puljen Nordisk Højskolestipendium her.

Kan man komme på højskole, hvis man er dårligt gående?

Som hovedreglen skal man være selvhjulpen for at komme på højskole (Egmont Højskolen er en undtagelse). Se en liste over højskoler, der har faciliteter for mennesker med handicap - klik her.

Kan man købe et gavekort til et højskoleophold?

Ja, du kan købe et gavekort her.

Kan man som pensionist få tilskud til et højskoleophold?

Du skal rette henvendelse til din kommune og spørge om det er muligt at få støtte.

Kan man ta' sin hund med på højskole?

Én højskole siger, at man kan tage sin hund med - det er Vrå Højskole. Der kan evt. være mulighed på andre skoler efter speciel aftale. Pga. allergihensyn vil de fleste skoler sige nej.

Kan udlændinge komme på højskole i Danmark?

Det kan de.
Læs mere om støttemuligheder for udlændinge.


Må man ryge på højskolen?

Alle højskoler har en rygepolitik, som man kan få oplyst ved at ringe til skolen.

Synger man efter en speciel sangbog på højskolerne?

Ja, de fleste steder synger man flittigt fra højskolesangbogen. Den udkom i 18. udgave i 2006. Det er den mest solgte bog i Danmark. Sangbogen anvendes også til fællessang mange andre steder end på højskolerne. Læs mere om Højskolesangbogen her og lyt til melodierne.

Hvad er prisen for et højskoleophold?

Nedenfor kan du se nogle vejledende priser for et henholdsvis et langt og et kort højskoleophold, men kontakt den enkelte højskole for at få oplyst de præcise omkostninger ved det højskoleophold, du er interesseret i.

Mere om prisen på et langt kursus

Mere om prisen på kort kursus

 

Priser - lange kurser

Det koster ca. 1.450 kr. om ugen at gå på højskole (dobbeltværelse). Prisen varierer fra skole til skole - fra ca. 1.000 kr til 2.500 kr om ugen - og kan være afhængig af fx fagudbud, materialer, studierejse m.m.

Priser - korte kurser

Det koster ca. 4.600 kr. at tage på et 1-uges kursus på en højskole, og ca.
6.500 kr. for 2-ugers kurser - men der kan være stor variation efter kursustype og årstid.

 

 

Find kurser og indhold
Tilmeld nyhedsbrev

KATALOGBESTILLINGSe kurv
Du har ikke bestilt nogen kataloger
Luk kurven