Kender du en, der er ensom?

Højskolerne er med i Folkebevægelsen mod ensomhed, fordi vi meget gerne vil medvirke til at mindske antallet af ensomme i Danmark.

Flere end 210.000 danskere føler sig ofte ensomme...

Op til 10 % af unge i Danmark er ramt af ensomhed, og ser man på hele befolkningen er det over 210.000 mennesker.

Flere af os kender sikkert nogen, der ofte føler sig ensomme. Men ensomhed er desværre et tabubelagt emne, og følelsen forstærkes, hvis man ikke deler den med nogen. 

Det kan vi gøre noget ved. Derfor er flere end 45 organisationer, foreninger, skoler, kommuner og virksomheder for første gang nogensinde gået sammen for at skabe Folkebevægelsen mod Ensomhed. En bevægelse, der vil gøre det til en fælles sag at tale om ensomhed og finde nye muligheder for fællesskaber.

Følg folkebevægelsen på www.modensomhed.dk og på Facebook.

Højskolernes rolle

Højskolerne kan bidrage med erfaringer og fortællinger om at blive løftet ud af ensomhed i kraft af højskolens forpligtende fællesskab. Og Folkebevægelsen kan bidrage til at styrke og bevidstgøre højskolerne i deres arbejde med ensomme elever og kursister.

Læs mere om højskolernes rolle.

ReachOut Cards

Som led i Folkebevægelsen udgiver Højskolerne en æske med såkaldte udfordringskort i samarbejde med Ventilen, Ungdommens Røde Kors og KFUM spejderne. Kortene hedder ReachOut Cards og de udkommer i midten af april. Læs mere på www.reachoutcards.dk

Hvad kan du selv gøre for at bekæmpe ensomhed?

Ensomhed kan forebygges, mindskes og bekæmpes. Både hvis du selv føler dig ensom, og hvis du vil hjælpe andre. 

Hvis du føler dig ensom:

  • Så sig ordet højt. Helst til en anden. Det er lettere at gøre noget ved et problem, når man kalder det ved rigtigt navn. 
  • Saml mod til at gøre noget ved det. For det kræver et kæmpe mod at skulle opsøge mennesker og hjælp, når man er ude af vanen med det. Til gengæld er du den eneste, der kan gøre det for dig selv.
  • Tag kontakt til et menneske i dit netværk, der virker rar. Eller til en organisation med et  tilbud, du synes om. Brug modet og find tilliden frem.

Hvis du vil hjælpe andre:

  • Tal om ensomhed. Fortæl det, du nu ved: At ensomhed er en naturlig følelse, men at den hos mange desværre bider sig fast og bliver farlig. På den måde lærer de, der føler sig ensomme, at de ikke er alene om det. Men også at de skal gøre noget ved det for at ændre deres situation.
  • Gør en indsats for at se de mennesker, der er omkring dig. Kig dem i øjnene og hils. For på den måde får ingen lov til at føle sig usynlig.
  • Gør de grupper og fællesskaber, du indgår i, mere åbne. Invitér en kollega med ned tilfrokost. Hils på de nye - og de stille.
  • Tag initiativ til nye relationer. Byd din nabo på kaffe, invitér et par stykker fra fodboldholdet med hjem, eller sæt dig ned og slå en sludder af med den ældre dame på bænken.
  • Bliv frivillig. Der er rigtig mange tilbud, der hjælper mennesker, der føler sig ensomme.  Og som frivillig i et af de tilbud kan du (også) være med til at gøre en forskel. Samtidigkan dét at være frivillig styrke dit eget netværk.  
  • Vær venligt vedholdende. Når man har følt sig ensom længe, kan det være overvældende pludselig at blive set og inviteret ind. Derfor kommer en del til at sige "nej tak". Det skal du respektere. Men det betyder ikke, at du ikke skal prøve igen. Det tager tid at få tillid.