Menuen for Højskolernes Folkekøkken 2022
Oplev Højskolernes berømte Folkekøkken med sund mad lavet af 100 pct. økologiske eller lokale råvarer. Overvejende grøntsager med kød eller fisk som tilbehør.
Torsdag
Odder Højskole
- Grillet fisk og rabarberchutney
- Nye kartofler, mandler, smør sennep og dild
- Sommersalat og lime-verde.
Fredag
Morgen: Rødding Højskole
- Overnights af havregryn og æblejuice og med topping af dansk frugt
- Langtidshævede boller af godt dansk mel
- Hjemmekærnet smør
- Ost fra Elmegården, Sommersted
- Spegeskinke fra Slagter Lampe, Haderslev
Dagens ret: Struer Højskole
- Sommersalat med nye kartofler, løg med top og krydderurter fra lokal grøntsagsavler
- Majroe terrin med rød mole
- Hvedeotto eller spegeskinke af vældfærdsgrise fra Ausumgaard
- Spidskålssalat ala mormor
- Madbrød
Lørdag
Suhrs Højskole
Morgenmad:
- Syrnet mælk, rabarber fra bornholmske haver - frø, havre og kerner fra Bornholm marker
Frokost / aften:
- Nye danske kartofler løg og radiser, saftigt spidskål, Bornholms quinoa, vilde urter og hjemmebagt brød.
Søndag
Gratis morgenmad: Boller, smør, ost, marmelade.
Hvorfor fokus på at være et bæredygtigt køkken
En del af højskolernes mål er at understøtte, at højskolerne bliver en stærk, relevant og løsningsorienteret partner i den samfundsmæssige omstilling til bæredygtighed. Derfor er det også helt naturligt at dette afspejles i Højskolernes Folkekøkken.
Ca. 30 % af de menneskelige drivhusgasser stammer fra fødevareproduktion, men ved omtanke kan dette tal reduceres markant. Minimalt kødforbrug, minimalt madspild, brug af lokale, årstidsbestemte råvarer og omtanke ved forarbejdning er nøgleordene. Og derfor er det også samtidig udgangspunktet for de 1500 kuverter der dagligt tilberedes og serveres under Folkemødet i Højskolernes Folkekøkken.
Fakta:
- Madspild står for over 15 % af de samlede drivhusgasser
- Til produktion af 1 kg svinekød bruges 4800 L vand
Læs mere om arbejdet med bæredygtighed i Folkehøjskolernes Forening