Lejre Højskole

BEMÆRK: Lejre Højskole er ikke længere forhåndsgodkendt som højskole. Skolen arbejder på en fremtidig godkendelse. Vi er en ny højskole med fokus på bæredygtighed i bred forstand. Kom og mærk dig selv og naturen, brug din krop og dine hænder, og få inspiration til at finde en meningsfuld retning i dit liv.

Om skolen

Lejre Højskole åbner til august 2023. Vi bor på en stor gård i landsbyen Kirke Såby. Frem til 2023 bygger vi gården om og bygger nye værelser til de kommende elever og kursister. Kom gerne på besøg.

Fordybelse

Vi udbyder tre linjer: NaturLiv (som handler om at virke skabende i naturen), JordTilBord (som handler om at virke skabende i jorden) og SocialPilot (som handler om at virke skabende i fællesskaber). I hver linje er der en række fag, som er relevant for linjen.

Der er undervisning på linjen tre dage om ugen.

Fællesskab 

Alle elever synger sammen efter bedste evne. Det gør vi for at opleve at være et stort fællesskab og gøre noget sammen, som alle kan deltage i. 

Alle deltager i et fælles fag "livsfortælling", som handler om at være menneske. Vi fordyber os sammen i det almindelige og det udfordrende og det særlige i at være i verden.

Valgfag

Vores faglokaler er åbne om aftenen og i weekenden.

Vi bygger faglokaler, hvor du kan arbejde i træ, bygge både, arbejde med ler/keramik, male, sy, hækle, strikke, filte, folde papir og pileflette.

Alle kan prøve naturpleje og naturgenopretning i højskolens skov, og alle kan prøve at passe en almindelig køkkenhave i højskolens have.

 


Vores kernefag

Bæredygtighed og økologi
Friluftsliv
Have
Naturen
Keramik og Raku
Kunsthåndværk
Kulturhistorie
Pædagogik
Madlavning
Selvudvikling

Fag og emner

Lejre Højskole tilbyder tre linjer:

NaturLiv: Her bliver du fortrolig med den danske natur (skov, mark, strand, vand) og lærer at læse spor i landskabet. Du får viden om planter og dyr, om biodiversitet og artsrigdom, og du arbejder med bæredygtig naturpleje og naturgenopretning. Du kommer til at være meget uden for (vandre, cykle, sejle) hele året, og opleve hvordan naturen kan bruges til fællesskab mellem mennesker eller til at finde indre ro.

JordTilBord: Her bliver du fortrolig med fødevarer og madkultur. Du lærer at passe en køkkenhave med grøntsager, bær, frugt og krydderurter året rundt. Du lærer om naturen tæt på jorden, og hvordan du kan skabe artsrigdom og bruge jorden bæredygtigt. Du prøver at forarbejde fødevarer (sylte, henkoge, fermentere...), og du lærer om kultur og traditioner omkring fødevareproduktion i Danmark.

SocialPilot er et højskoleophold for dig, der gerne vil fordybe dig i at forstå, lære om og skabe fællesskab mellem mennesker. Du lærer om, hvordan traditioner, fester, ritualer og leg kan bruges til at skabe fællesskab med mening, hvor der er plads til alle. Du øver dig i at skabe fællesskab for højskolens elever, og nogle gange for gæster udefra.


Praktiske informationer

Faciliteter

Vi bygger sheltere og bålhus, som kan bruges året rundt. Vi bygger faglokaler, hvor du kan prøve at arbejde med træ, bådebyggeri, keramik, pileflet, filte, male, madlavning, sy, strikke, hækle og kor. Du kan prøve naturpleje og naturgenopretning i højskolens skov, og du kan prøve at passe have i højskolens køkkenhave.

Natur og kultur tæt på

Bo midt i en skov med to søer, hvor du kan følge naturens gang året rundt. Tæt på Nationalpark Skjoldungernes Land på egnen omkring Lejre fyldt med historie fra oldtid, vikingetid, herregådstid, oplysningstid og andelstid. Her kan du opleve nye boformer og små økologiske producenter.

Hvordan du bor på højskolen

Vi bygger nye elevværelser, som får udsigt ud i naturen omkring højskolen. Du kan bo sammen med en anden, eller du kan mod et tillæg bo på enmandsværelse. 

Byer tæt på

Lejre Højskole ligger i Kirke Såby, som er en større landsby med Dagli Brugs, pizzamand, kirke, forsamlingshus og sportshal. 

Hvalsø er en lidt større by, hvor der er station, flere store dagligvarebutikker, biograf og et udvalg af specialbutikker. Du kan cykle til Hvalsø på 12-15 minutter.

Transport

Tag tog til Hvalsø station og herfra bus til højskolen.

Skoletype

Bred almen højskole

Priser

Efterårsopholdet varer 19 uger (fra den 13. august til den 19. december 2023) og koster kr. 34.200.

Forårsopholdet varer 24 uger (fra den 7. januar til den 21. juni 2024) og koster kr. 43.200.

Se her hvad du får for pengene.

 

Information om elevpladser

Elevpladser: 40

Lejre Højskole er godkendt til i alt 40 elever.

Vi har 16 dobbetværelser med eget toilet og bad.

Og vi har 8 enkeltværelser med eget toilet og bad.

Elevhuse med værelser og fællesfaciliteter (tekøkken, opholdsrum, tøjvask, garderobe) bygges i 2023.

Rejser

Vi rejser ikke til udlandet.

Vi tager på tur rundt i lokalsamfundet og i Danmark. Vi møder spændende mennesker og ser steder og virksomheder, som er inspirerende i forhold til højskolens linjer.

Kost

Der er alle dage et vegetarisk tilbud.

Da vi er en lille højskole vil der være tillæg på 200 kr. om ugen for at få tilberedt særlige diæter. Ring og spørg om det.

Læs om vores holdninger til mad og måltider her.

Kontakt højskolen

Lejre Højskole
Bjergskovvej 2
4060 Kirke Såby

Telefon: 5140 1525
kontakt@lejrehojskole.dk
Forstander: Heidi Hansen