På Struer Højskole spiser man i stilhed

Udgivet 27-08-2019

På Struer Højskole indtager man hver dag frokosten i stilhed. Idéen stammer fra mindfullness-bølgen, der handler om bevidsthed og nærvær. Ifølge højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, giver stilheden en anderledes oplevelse af maden, sulten og mætheden.

På Struer Højskole spiser man i stilhed

Vejen mod et sundere liv

Struer Højskole har man taget en mere utraditionel metode i brug for at hjælpe kursisterne på deres vej mod et sundere liv. Skolen udbyder kurser, hvor sundhed og trivsel er i fokus, og i den forbindelse har man indført et dagligt måltid i stilhed.

 

Se aktuelle højskolekurser i mindfulness

 

Højskolen er inspireret af Mindfulness-bølgen

Højskolens daglige leder, Anika Karlsen Thor, fortæller at det tavse måltid er inspireret af mindfullness-bølgen. Ifølge Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet handler mindfulness om at være til stede i nuet og acceptere det, som det er. Det er en metode til bevidst at tage ansvaret for kvaliteten af ens liv. Til frokosten på skolen er målet, at man ved at være stille under måltidet, får ro til at fokusere på maden og mærke kroppens signaler. Med andre ord at være til stede i nuet uden at blive forstyrret.

Stilheden skaber bevidsthed om det at spise

På højskolen har man tidligere arbejdet med kostplaner, men ifølge Anika Karlsen Thor er det en form for uhensigtsmæssig yderstyring: ”Du spiser måske 200 gram af en eller anden fødevare, fordi dét står der i din kostplan. Du spiser ikke de 200 gram, fordi du nødvendigvis har lyst til det. Ved at spise i stilhed og lægge dit bestik efter hver bid, får du en anderledes opfattelse af maden, din sult og din mæthed. Du bliver ganske enkelt bevidstgjort om det at spise. Det er faktisk en meget enkel øvelse”.  

TV Midtvest på besøg

Det tavse måltid har vakt opsigt rundt omkring, og blandt andet TV Midtvest har været en tur forbi højskolen for at blive klogere på, hvad det vil sige at spise i stilhed.

 

Roen bliver vanedannende for kursisterne

Tavshed under måltiderne kan umiddelbart virke en smule kontroversielt og i strid med idéen om måltidet som et sted at mødes til samvær og samtale, men spørger man Anika Karlsen Thor, skaber roen rum for refleksion: ”Man kan jo indvende, at den tavse frokost strider lidt med højskoletanken om nærvær og det at være sammen, men specielt her på skolen, hvor vi arbejder intenst med livsstil og livsstilsændringer, giver roen under frokosten altså mulighed for refleksion, og vi hører fra flere kursister, at de efter et stykke tid trænger til denne ro. Det er jo altså også kun 20 minutter om dagen, der er stilhed". 

 

Læs artiklen Ti stille og mærk din mad

Besøg Struer Højskoles hjemmeside

 

Find den rigtige højskole

Søg efter den højskole, som passer til dig. Der er 70 at vælge imellem. Nogle har fokus på få fag. Andre er almene.

Prøv vores højskolesøgning

Find højskolekursus

Find et højskoleophold, der passer til dig. Vælg mellem 75 højskoler og over 200 fag.

Søg kurser

Læs andre artikler om Højskoleliv

Hent flere