Guide: 7 idéer til geniale temafester

Udgivet 08-02-2022

Fastelavn nærmer sig, og det er dermed højsæson for at klæde sig ud og holde temafester. I den anledning deler højskolerne nogle af deres bedste idéer til udklædning og valg af temaer.

Højskoler er kendt for at holde mange udklædningsfester. Her ses billedet fra en fest med bryllupstema på Ubberup Højskole. Foto: Ubberup Højskole

Fester med udklædning er altid et hit. Hvad end det er i forbindelse med fastelavn, halloween, nytår eller noget helt fjerde, er der oftest garanti for et succesfuldt arrangement, hvis man tænker i bestemte temaer, lege og beder folk om at møde op i sjove kostumer. 

Men hvilket tema skal man finde på? Hvad skal folk klæde sig ud som, og hvordan gør man festen sjov og unik? 

Højskolerne er kendt for deres legendariske temafester, hvor kreativiteten får frit løb med fokus på gennemførte temaer og tilhørende udklædninger.

Vi har bedt en række højskoler om at dele nogle af deres bedste idéer her:

Foto: Ubberup Højskole

1. MGP-fest

Hvis man er til glimmer, fællessang og folkelighed, er MGP altid et godt tema at kaste sig over. Her er der rig mulighed for at give den gas med sang, dansekoreografier og røgmaskiner.

Mange musikgenrer og lande kan repræsenteres, og folk kan klæde sig ud som alt fra Abba til Brødrene Olsen og Conchita Wurst.

Til MGP er mottoet, at "more is more", så hold ikke igen med konfetti, lys og vilde sceneoptrædener. 

Temaet er blandt andet blevet brugt på Ubberup Højskole, hvor der både var Green Room, forskellige kreative optrædener, og hvor dommere fra forskellige lande gav point.

2. Afterski

Så er det på med skibukserne, striktrøjen, den varme hue og de smarte solbriller. På afterski giver man den gas til den lyse morgen med den bedste bierstube-musik og varme drikke.

På Rønde Højskole kombinerede man temaet med lege og skiskoleaktiviteter.

Sidste år blev festivalen OURETOPIA holdt på Oure Højskole. Foto: Hauge Foto

3. Festival

Savner du sol, sommer og musik, kan du overveje at holde din egen festival. Det er der flere højskoler, der gør. 

Sidste år havde flere af eleverne på Oure Højskole for eksempel et valgfag, hvor formålet var at planlægge og afholde en festival. Det resulterede i festivalen OURETOPIA, hvor der var tænkt på alt fra armbånd, program, aktiviteter, hjemmebygget bar til fantastiske bands på scenen,

På Gerlev Idrætshøjskole er "Gerlev-festivalen" også en af de mest populære temafester på året. Stemningen er altid helt i top, solen skinner, og der er overflod af både bøllehatte, 80’er solskærme og seje solbriller. Faktisk er du ofte i tvivl, om du rent faktisk er på en ægte festival. Og det er med god grund.

Først bliver eleverne inddelt i forskellige camps, hvor det gælder om at få den fedeste camp med de sjoveste lege og den skøreste oppyntning. Om dagen besøger eleverne så hinandens camps, hvor der dystes i diverse festivallege.

I løbet af aftenen kommer der - naturligvis - også kunstnere og spiller op til dans. Her kan nævnes Andreas Odbjerg og Gerlevs eget “Minds of 99”-band. Og ja, på ægte festival-manér overnattes der i telte, når aftenen går på hæld.

Foto: Rønde Højskole

4. Happy Halloween

Bare fordi man holder temafest, behøver det ikke være sødt og hyggeligt. Man kan også kombinere festlighederne med lidt gys og gru og få gæsterne til at føle, at de er med i en horror movie.

Det har Rønde Højskole blandt andet gode erfaringer med. Tidligere har skolens elever holdt halloween-fester med skummel udklædning og græskarsnit. 

Foto: Gerlev Idrætshøjskole

5. Bryllupsfest

Suppe, steg og is. Tilsæt så orgelmusik, en lille polterabend og alle de danske traditioner. Ja, så har du opskriften på en sjov og tilbagevendende temafest: Brylluppet.

Temaet er en rigtig højskoleklassiker og bliver blandt andet brugt på Gerlev Idrætshøjskole, hvor "Gerlev-brylluppet" varer en hel weekend. Fredag får eleverne udleveret forskellige familieroller, som de blandt andet skal spille og finde kostumer og udklædning til. Senere samme dag “overraskes” gommen og bruden med en polterabend, som byder på mange forskellige aktiviteter og oplevelser.

Lørdag formiddag bruger eleverne tid på at dække op i “forsamlingshuset” med hvide duge, blomsteropsatser, bordkort og sølvlysestager. Kl. 14 ringer bryllupsklokkerne ind, og når brudeparret er blevet viet, risposerne er kastet, og bryllupsbillederne er i hus, mødes eleverne til en lille reception, som blandt andet byder på bryllupskage og champagne, inden de går til bords kl. 18.30. Naturligvis med brudeparret til højbords.

Aftenen igennem er der taler og indslag. Inden midnat danses der brudevals. Men her stopper festen ikke. Efter brudevalsen ryddes alle bordene væk, og “forsamlingshuset” bliver omdannet til et stort floor med både DJ, diskolys og røgmaskine.

Foto: Rønde Højskole

6. Farmer-fest

Nogle gange har man brug for en god undskyldning for at iklæde sig dobbelt-denim, ternede skjorter, en bredskygget hat og nogle flotte boots.

Hvis du er en af dem, kan du med fordel vælge et farmer-tema til din fest, ligesom man har gjort det på Rønde Højskole. Her blev eleverne blandt andet underholdt med linedance. 

Så sæt hø i håret, og hop op på rodeoen - du skal til farmerfest!

Foto: Rønde Højskole

7. Fastelavnsfest - som da man var barn

De første udklædningsfester, mange af os deltog i, var fastelavn, hvor man slår katten af tønden og bliver kattekonge eller - dronning. Festerne har altid været et hit blandt børn, og hvorfor skulle de egentlig ikke også være det blandt voksne? Selvom Halloween er kommet for at blive, er vi ikke klar til at opgive fastelavnsris og tøndeslagning - for ikke at nævne fastelavnsbollerne, der i den grad har indtaget storbybageriernes bagekunstscene med storm.

På Rønde Højskole har man holdt fastelavnsfest med tøndeslagning og kåring af bedst udklædte.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.