Springbræt til drømmeuddannelsen
En af de unge, der har fundet sin vej i uddannelsessystemet efter et højskoleophold med dansk og matematik, er Henrik Niler. Henrik drømte om en IT-uddannelse, men han fik aldrig taget sin eksamen i dansk og matematik, da han gik i folkeskole.
Jeg ville nok slet ikke have fået min afgangseksamen, hvis jeg ikke havde gået på Brande Højskole.
Henrik Niler, tidligere elev på Brande Højskole
På Brande Højskole startede han som EGU-elev med mål, om at han skulle udvikle sig personligt og socialt. Dog havde Henrik et stort ønske om, at han også kunne bruge tiden på at blive parat til at kunne tage sin 9. klasses eksamen i dansk og matematik. EGU-vejledere og højskolelærere støttede ham både i hans personlige og faglige udvikling, og eksamenen blev dermed en del af hans forløbsplan. I slutningen af opholdet gik op til han til eksamen og bestod.
Henrik ville, efter eget udsagn, være et helt andet sted i livet, hvis ikke han var taget på højskole:
"Jeg ville nok slet ikke have fået min afgangseksamen, hvis jeg ikke havde gået på Brande Højskole. I folkeskolen følte jeg mig slet ikke klar til eksamen. Og så var lærerne nok ikke så gode til at forklare tingene på en forståelig måde."
Lærerne var rigtig gode til at gentage tingene, hvis man ikke havde forstået det i første omgang, og de havde meget bedre tid til at hjælpe.
Henrik Niler, tidligere elev på Brande Højskole
En af de afgørende faktorer var netop manglen på tid. Der var ikke tid til at gennemgå tingene flere gange i folkeskolen. Men det ændrede sig, da Henrik kom på højskole:
"På Brande Højskole kunne jeg nå at følge med. Lærerne var rigtig gode til at gentage tingene, hvis man ikke havde forstået det i første omgang, og de havde meget bedre tid til at hjælpe. De blev bare ved og ved, indtil man havde fanget den. Derfor kunne jeg endelig tage både min dansk- og matematikeksamen.”
I dag er drømmen om en IT-uddannelse gået i opfyldelse, og Henrik læser Data og Kommunikation på TEC i København.
”Så langt var jeg nok aldrig kommet, hvis jeg ikke havde gået på Brande Højskole. Jeg var nok ikke engang blevet afklaret med, hvad jeg vil med mit liv”.
Behov for en ny start
En anden ung, der har oplevet fordelene ved at kombinere et EGU-forløb med et højskoleophold, er den tidligere elev på Brande Højskole Simon Jack Hansen.
Simon havde brug for at komme væk hjemmefra og få en ny start med nye mennesker, så han kunne bryde med nogle af sine dårlige vaner og komme af med sin rastløshed.
Jeg har virkelig aldrig lavet lektier før. I folkeskolen var lektierne aldrig sjove, men det er de her.
Simon Jack Hansen, tidligere elev på Brande Højskole
”Derhjemme – og særligt i folkeskolen – var jeg meget mere urolig, end jeg var på højskolen. Her slappede jeg mere af og kunne afprøve en ny mig og se, om den her rolle passede mig bedre.”
Mens Simon gik på Brande som EGU-elev, blev han enig med sine FGU-vejledere og højskolelærere om prøve at tage sin 9. klasses afgangseksamen i dansk.
Brande Højskole har et samarbejde med VUC i Aarhus, hvor eleverne tilmeldes som selvstuderende, men modtager undervisning på højskolen. På den måde kan højskolen bidrage til, at elever, der ikke har bestået 9. klasse, også kan det.
At være eksamenselev kræver, at man arbejder hårdt med sine opgaver, både i timerne og i fritiden. Noget, der ikke er faldet Simon nemt før i tiden:
”Jeg har virkelig aldrig lavet lektier før. I folkeskolen var lektierne aldrig sjove, men det var de på højskolen. Her lavede jeg mine lektier, og det er jeg megastolt af!"
Simon er i dag videre i sit FGU-forløb, og han er i øjeblikket i et praktikforløb som pedel, og drømmer om at komme i militæret.