Ungdomsøen - øen for Danmarks unge - åbner

Udgivet 23-08-2019

De unge har fået deres egen ø. Højskolerne er kernepartner i det projekt, der skal være et sted hvor unge skaber fremtiden. Visionen er at gøre unge til aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund. Øen åbner officielt den 24. august

Foto: Ungdomsøen

De unges egen ø

Danske unge har fået en gave: En ø for 15-25 årige.

Med mere end 120 mio. kr. i ryggen er det gamle Middelgrundsfort i Øresund ud for København gennem de seneste fire år blevet forvandlet fra et fort til en ø, for unge og den er gjort klar til at ungdommen rykker ind den 24. august.

Mere end 200 frivillige har forberedt åbningen af Ungdomsøen sammen med kernepartnerne, som ud over Højskolerne er Roskilde Festival, Spejderne, Efterskolerne og DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd). Sammen repræsenterer parterne 670.000 medlemmer.

For de frivillige har det været vigtig at stille alle lige og få alle til at bidrage, også økonomisk:

- Det har været vigtigt for de unge, som har udviklet festen, at alle, der deltager, også betaler. Faktisk skal det være billigst for de unge at være med, mens også de VIP-gæster, der nok normalt oplever at blive inviteret gratis med til officielle åbninger, også betaler deres egen billet,

siger Frej Elbæk Schjeldal, der er kommunikationschef for Ungdomsøen, i en pressemeddelelse. 

Læs fra Test til åbning på ungdomsoen.dk

Ungdomsøens vision

Højskolerne er kernepartner sammen med en række andre stærke ungdomsorganisationer, og vi støtter op om visionen: at øen skal være en demokratisk platform, hvor unge møder hinanden på tværs af geografiske og sociale skel.

Ungdomsøen skal være platformen for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser. Den skal styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udviklingen af vores samfund.

Visionen for Ungdomsøen

Formand for Fonden Ungdomsøens bestyrelse, Lisbeth Trinskjær (som også er formand for Højskolerne) ser det som en af de vigtigste opgaver at sætte øen fri, så det er unge selv, der skaber, udvikler og sætter retningen for Ungdomsøens fremtidige aktiviteter.

Selvfølgelig er Højskolerne med

”Langt hovedparten af eleverne på højskolernes lange kurser er unge mennesker, og derfor er det også helt naturligt, at højskolernes forening trækker med, når så vigtigt et projekt som Ungdomsøen bliver til, og at de enkelte højskoler bruger øen til at engagere unge i samfundet.”

siger generalsekretær for Folkehøjskolernes Forening, Niels Glahn

At højskolerne er aktiv part i Ungdomsøen stemmer godt overens med højskolernes generelle engagement i at give unge en stemme og mulighed for at være aktive i samfundet. Det falder også godt i tråd med en af højskolernes kerneværdier, demokratisk dannelse.

Frirum og fællesskaber med unge der deltager

Ungdomsøen er:

  • En ø for unge, der styrker dem i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, for fællesskabet og for udviklingen af vores samfund.
  • En ø, der samler organisationer fra hele landet om at skabe aktiviteter og projekter, der motiverer mange og forskellige unge til at deltage i samfundets brede fællesskaber.
  • En ø, der giver de unge et frirum til at være den bedste udgave af sig selv, på egne præmisser og uden “voksenstyring”.
  • En ø der kan skabe øget interesse og engagement for naturen og friluftslivet, hvor de unge indbydes til at deltage, eksperimenterer og forholde sig til årstidernes skiftende væsen og de muligheder der udspringer deraf.

Tyvstart med europæiske unge på Ungdomsøen

Allerede i maj måned var Højskolerne stærkt engageret i Ungdomsøens pilotprojekt: Young Europe is Voting. I forbindelse med valg til Europa-Parlamentet, arrangerede Højskolerne i samarbejde med 10 højskoler og Nyt Europa et ungdomstopmøde for 200 unge fra hele Europa på øen.

Læs mere om Young Europe is Voting

Oplagt sted for højskolelever og andre unge

Ungdomsøen har 50.000 kvm hvor unge kan boltre sig. Der er plads til 1000 mennesker ad gangen og der er bl.a. 400 udendørs overnatningspladser, udekøkkener, bålpladser og store shelters med udsigt over Øresund. Der er spisesale til 200, indendørs overnatning til 120, workshop- og undervisningslokaler til 250, små og store kanonstillinger til alt fra parkour, koncerter, teater, kunst og outdoor aktiviteter.

Det gamle fort har 1,5 km gange så der skulle være nok af rum, hjørner og gemmesteder, hvor unge kan blive væk på den gode måde.

Ungdomsøen ligger i Øresund på Middelgrundsfortet. Det blev bygget i slutningen af 1800-tallet som en del af Danmarks befæstning. Middelgrundsfortet er verdens største kunstigt anlagte ø, som ikke er landfast.

Man kan sejle til øen fra Nyhavn på en halv time.

Læs mere om Ungdomsøen

Fonden Ungdomsøen

I dag drives øen af Fonden Ungdomsøen med Lisbeth Trinskjær som bestyrelsesformand (Formand for Folkehøjskolernes forening i Danmark og forstander på Ubberup Højskole),

I bestyrelsen sidder også Torben Mølby, Nanna Dahl, Tommy Ahlers, Lars Frelle-Petersen, Sana Mahin Doost, Lene Tanggaard.

 

Fakta om Ungdomsøen

I 2015 blev Middelgrundsfortet med støtte fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden og givet til Spejderbevægelsen. Sidenhen har Nordea lagt yderligere 120 millioner kroner i til en stor renovering.

I dag har Spejderbevægelsen ansvaret for at gøre øen til et sted for ungdommen og Fonden Ungdomsøen blev etableret i april 2019, med formand for Højskolerne, Lisbeth Trinskjær i spidsen.

Ungdomsøen har mere end 400 udendørs overnatningspladser. Derudover rummer øen alt fra udekøkkener, bålpladser og store shelters med udsigt over Øresund til 1.5 kilometer lange gange i det gamle fort. 

 

Indhold og aktiviteter på Ungdomsøen udvikles i tæt samarbejde med fonde som Nordea-fonden, Trygfonden, TuborgFondet og stærke kernepartnere som Foreningen SPEJDERNE og landets fem spejderkorps, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Folkehøjskolernes forening i Danmark (Højskolerne), Roskilde Festival, Efterskoleforeningen og Friskolerne mf.

 

Kernepartnerkredsen repræsenterer nationalt mere end 670.000 medlemmer, 145.000 frivillige, 870 skoler og 72 ungdomsorganisationer.

 

Kilde: Ungdomsøen