Sådan vælger du den rigtige højskole for dig

Udgivet 28-03-2019
Højskoleliv

Med knap 70 forskellige højskoler er det mildest talt en jungle - eller et slaraffenland om man vil - at skulle finde den helt rigtige højskole. Her får du et par gode råd til at træffe det svære valg.

Studentum har talt med tre unge, der giver dig deres bedste råd til, hvordan man bærer sig ad, når man skal vælge højskole.

1. Benyt muligheden for at afprøve nye interesser

20-årige Johanne Korsholm havde overvejet at tage på en højskole, der tilbød en linje, som kunne pege hende i retning af en fremtidig uddannelse. I stedet valgte hun Uldum Højskole, hvor hun frit kunne sammensætte sit skema og smage på mange forskellige fag i løbet af sit ophold. Det er hun glad for i dag, da det har givet hende ro til at lægge uddannelsesræset lidt på hylden og dyrke nogle interesser, der normalt er svære at få tid til i hverdagen.

Desuden er hun glad for at være på højskole i Jylland, hvor eleverne kommer fra mange forskellige steder i landet.

Prøv vores højskolesøgning

Johannes bedste råd til dig, der skal vælge højskole, er:

"Tænk over, hvad du vil have ud af højskolen. Er du der for at forberede dig til en kommende uddannelse, eller vil du 'blot' have et sjovt og lærerigt ophold? Vil du have én bestemt linje, eller foretrækker du at have mange forskellige fag? Ønsker du en højskole tæt på dit hjem eller længere væk? Overvej hvilke interesser og hobbyer du har, og hvad du synes kunne lyde sjovt at fordybe sig i? Evt. nogle interesser som du ikke har haft mulighed for at dyrke før eller ikke får mulighed for at dyrke igen."

Fra venstre: Simone Rokkedal og Johanne Korsholm

2. Lyt til venner og familie

Simone Rokkedal, Idrætshøjskolen Bosei

20-årige Simone Rokkedal troede, at hun ville på en højskole med vægt på de kreative fag, men efter kort tid kunne hun mærke, at der skulle noget andet til:

"Jeg var faktisk startet på en kreativ højskole (Kunsthøjskolen i Holbæk), men jeg savnede sport, bevægelse og at få energien tilbage. Jeg skiftede hurtigt til Idrætshøjskolen Bosei og passede allerede fra dag ét meget bedre ind med deres mange idrætstilbud."

Simone er derfor et godt eksempel på, at de mange forskellige muligheder og højskoletyper kan gøre det svært at vælge.

Derfor er hendes bedste råd til dig:

"Lyt til din mor, far eller søskende! De kender dig bedre, end du tror. Min mor havde sagt noget om højskole med idræt, men jeg lyttede ikke i første omgang og fik valgt forkert. Ta’ ikke det første og det bedste, men sæt dig ind i højskolerne, få en rundvisning og vælg så noget, som du kan se sig selv i."

Johan Guldbæk er 21 år og går på Musik- og Teaterhøjskolen

3. Besøg en masse højskoler, før du vælger

Johan Guldbæk er 21 år og går på Musik- og Teaterhøjskolen. Da han begyndte at kigge på højskoler, vidste han, at han ville finde et sted, hvor han kunne fordybe sig i sin passion for musik.

Johan Guldbæk

Efter at have besøgt en stribe højskoler med musik i centrum havde han egentlig allerede besluttet sig, men et sidste ekstra højskolebesøg viste sig at blive en game changer:

"Jeg endte med at vælge Musik og Teaterhøjskolen, da min rundvisning faldt sammen med elevernes forberedelse til deres årlige turné, og jeg blev præsenteret for både elevernes og lærernes fantastisk høje niveau inden for deres fag."

Derfor er Johans bedste råd til dig, der skal vælge højskole:

"Mit bedste råd til unge mennesker, der står og skal vælge højskole, er at besøge en masse forskellige højskoler, som har speciale i den unges enkelte interesser, og derefter vælge den højskole, som giver den bedste mavefornemmelse. Et højskoleophold kan potentielt være en af de bedste tider i hele ens liv, så derfor er det vigtigt at finde den højskole, der kan opfylde dine ønsker og forventninger bedst muligt."

Der er altså mange gode (og forskellige) grunde til at tage på højskole, og højskolerne tilbyder til sammen over 200 fag.

Det kan gøre det vanskeligt at vælge, men når det er sagt, er der ingen grund til at tøve. Langt de fleste højskoleelever beskriver deres højskoleophold, som en af de bedste perioder i deres liv, uanset hvilken højskole de har gået på.

Og heldigvis kan du tage på højskole igen og igen hele livet...

Søg efter højskolekurser her

Find den rigtige højskole

Søg i efter den højskole som passer til dig. Der er 70 at vælge imellem og nogle har særlig linier og profiler andre er almene højskole.

Prøv vores højskolesøgning