PRESSEMEDDELELSE

Danmark har fået endnu en højskolerute

Udgivet 13-04-2022

Flere steder i Jylland er der opstået vandreruter, der forbinder højskolerne, og nu er de første vestjyske skoler kommet med i projektet. Målet er at fremme lysten til at bevæge sig og formidle lokalområderne og højskolernes historier.

I slutningen af marts blev den nye vandrerute mellem Struer Højskole og Livsstilshøjskolen Gudum indviet. Her ses et billeder af nogle af de første vandrere på ruten. Foto: Struer Højskole

20 kilometer. Så lang er den nye vandrerute, der forbinder Livsstilshøjskolen Gudum og Struer Højskole i Vestjylland.

På ruten kommer man blandt andet forbi flotte landskaber samt Danmarks mindste færgeoverfart og skulpturen Struerpigen, og man kan læse eller høre mere om alle delene ved hjælp af små QR-koder og skiltning.

Der er masser af naturoplevelser her på vores egn og i Geoparkens istidslandskab. Det er dejligt på denne måde at være med til at give dem en ny vinkel.

Anika Karlsen Thor, daglig leder af Struer Højskole

Vandreruten, der blev indviet i slutningen af marts, er blevet til i et samarbejde mellem de to højskoler. De er dermed de første vestjyske skoler til at tilslutte sig det store projekt ”Højskoleruten”, som blev påbegyndt under coronanedlukningen i 2021.

Øget kendskab til naturen og højskolerne

Ifølge lederne af de to højskoler er håbet, at ruten kan fremme danskernes lyst til at bevæge sig i naturen, og at man som vandrer på ruten både bliver lidt klogere på sig selv, sine medmennesker og den smukke vestjyske natur samt områdernes historie.

”Der er masser af naturoplevelser her på vores egn og i Geoparkens istidslandskab. Det er dejligt på denne måde at være med til at give dem en ny vinkel,” fortæller den daglige leder af Struer Højskole, Anika Karlsen Thor.

Vi er ikke de største i landet nogen af os, men vi har begge en tydelig, klar profil, hvor højskoleliv, bevægelse og livsstil står knivskarpt. Vi får meget ud af at have et stærkt samarbejde.

Maria Kangas Christensen, der er forstander på Livsstilshøjskolen Gudum

Ifølge Maria Kangas Christensen, der er forstander på Livsstilshøjskolen Gudum, får højskolerne på denne måde gjort mere opmærksomhed på egnen og på de to folkehøjskoler.

”Vi er ikke de største i landet nogen af os, men vi har begge en tydelig, klar profil, hvor højskoleliv, bevægelse og livsstil står knivskarpt. Vi får meget ud af at have et stærkt samarbejde. Og nu altså også en stærk vandrerute mellem de to matrikler”, siger hun.

Hjælp fra områdets naturpark

De to ledere af højskolerne tænkte meget på levedygtighed i projektet. Derfor indledte de hurtigt et samarbejde med den lokale naturpark Geopark Vestjylland, som var med på, at højskoleruten kunne genbruge de afmærkningspæle, geoparken har sat op.

Højskolerne fik også lagt deres lydfortællingerne i geoparkens app sammen med kortet over ruten, og naturparken tager sig også af tekniske udfordringer og opdateringer.

Det er helt klart en erfaring, vi giver videre til andre højskoler: Brug jeres lokale nationalparker.

Maria Kangas Christensen, der er forstander på Livsstilshøjskolen Gudum

”Det er helt klart en erfaring, vi giver videre til andre højskoler: Brug jeres lokale nationalparker. Her har det været med til at styrke et i forvejen godt samarbejde”, fortæller forstander Maria Kangas Christensen.

QR-koderne blev desuden lavet i rustfrit stål med små billeder af Grundtvig på, så de kan holde et godt stykke tid fremover.

Større samarbejde mellem højskoler

I projektet har de vestjyske højskoler også sparret med ansatte på Idrætshøjskolen Aarhus, som selv står bag det store højskolerute-projekt.

Projektet ”Højskoleruten” begyndte hos de østjyske højskoler, og nu er også Sønderjylland og Slesvig repræsenteret.

Man kan allerede nu opleve ruten mellem Idrætshøjskolen Aarhus, Rude Strand Højskole og Odder Højskole.

Flere højskoler skal med

Målet hos Idrætshøjskolen Aarhus har været at skabe nye vandre-, løbe- og cykelruter, der forbinder højskolerne, og at indlægge spots på ruterne med forskellige naturoplevelser, idrætslege, højskoleprægede videofortælinger eller refleksionsspørgsmål, der underbygger stemningen på stedet.

På den måde skabes der nye oplevelser i naturen gennem motion og oplysning, som alt sammen er baseret på højskolernes kulturelle værdier.

Ambitionen er, at mange flere af landets folkehøjskoler på sigt skal være med i ruten.

Højskoleruten

Er et net af vandre-, løbe- cykelruter mellem de danske højskoler, der undervejs vil være fyldt med interaktive spots om blandt andet højskoleliv, refleksion og sang.

Læs mere om det store projekt Højskoleruten her. 

Læs mere om den nye vestjyske højskolerute her. 

Mette Skov Hansen
Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent og presseansvarlig
Kommunikation