Ny højskolesangbog inviterer børn ind i fællessangens univers

Udgivet 12-09-2023

En ny udgave af Højskolesangbogen for børn er netop gået i trykken. Sangbogen indeholder flere sange fra den nye udgave af Højskolesangbogen. Bestil bogen nu og få julegaven i hus.

Sangene er smukt illustrerede af tegneren Zarah Juul

Når man synger fra Højskolesangbogen, får man ikke bare indblik i dansk historie og kultur. De mange sange skaber også et særligt rum for samtaler om livets store og små spørgsmål, og de bringer vigtige livstemaer som glæde, sorg, tro, klima og eksistens i spil. 

Det har mennesker brug for på alle tidspunkter i livet, og der er derfor er der lavet en særlig version af højskolesangbogen, som indeholder de sange, der bedst egner sig til at blive sunget for og med børn.  

Den 1. november 2023 udgiver Forlaget Højskolerne anden udgave af Højskolesangbogen for børn. Sangbogen indeholder i alt 90 sange, som også er at finde i voksenudgaven af Højskolesangbogen. Sangbogen er netop gået i trykken, og du kan allerede nu bestille den - med eller uden navnetryk i guld. 

Bestil bogen hos Forlaget Højskolerne

"Højskolesangbogen for børn er en hel enestående mulighed for forældre og børn for at synge sammen. Der er sange om længsel, mod, krig, kærlighed og alt det midt imellem. Kort sagt: sange om hele livet. Sangene er udvalgt med et særligt blik for, at de skal kunne forstås i børnehøjde, men samtidig også med henblik på at kunne skabe samtaler mellem forældre og børn. 

Dy Plambeck, forfatter

Målet med bogen er at sikre, at Højskolesangbogens tradition og sangglæden går i arv til de mindste.

"Vi har ønsket at lave en sangbog bestående af essentielle sange fra de ypperste danske forfattere og komponister for at skabe et møde med en unik del af dansk folkekultur i en tidlig alder. Højskolesangbogen for børn skal være med til at åbne poesiens og musikkens rum i en tidlig alder – både blandt børn imellem og også i børns relation til voksne," siger redaktør for Forlaget Højskolerne, Rasmus Skov Borring. 

Nye sange og illustrationer  

Det er vigtigt, at også Højskolesangbogen for børn følger med tiden. Derfor skal der en ny udgave til, så de traditionelle sange står side om side med nyere sange, der sætter ord og toner på aktuelle emner. Illustrationerne åbner muligheden for, at børn og voksne sammen kan reflektere om tro, håb, kærlighed, klima og det at være til stede i denne verden.

Rasmus Skov Borring, forlagsredaktør

Højskolesangbogen for børn udkom første gang i 2018, hvor den fulgte den daværende voksenudgave. Siden af der kommet en ny udgave af Højskolesangbogen, som har placeret sig blandt de bedst sælgende bøger i Danmark. Af samme grund er der nu blevet lavet en ny højskolesangbog for børn, hvori antallet af sange er øget fra 74 til 90 sange. De nye sange, der er med i anden udgave, er udvalgt med hjælp fra forfatter Dy Plambeck og sangskriver  og højskolelærer Marianne Søgaard.  

Det er fortsat en overraskelse, hvilke sange, der kommer med, men vi kan afsløre, at sangbogen indeholder gengangere så som "Solen er så rød, mor", "Noget om helte" og "Barndommens land" .

"Det er vigtigt, at også Højskolesangbogen for børn følger med tiden. Derfor skal der en ny udgave til, så de traditionelle sange står side om side med nyere sange, der sætter ord og toner på aktuelle emner. Illustrationerne åbner muligheden for, at børn og voksne sammen kan reflektere om tro, håb, kærlighed, klima og det at være til stede i denne verden," siger Rasmus Skov Borring. 

 
Den danske sangskat

Ifølge Dy Plambeck er det særlige ved Højskolesangbogen for børn, at børn i en tidlig alder kan lære den danske sangskat at kende.  

"Højskolesangbogen for børn er en hel enestående mulighed for forældre og børn for at synge sammen. Der er sange om længsel, mod, krig, kærlighed og alt det midt imellem. Kort sagt: sange om hele livet. Sangene er udvalgt med et særligt blik for, at de skal kunne forstås i børnehøjde, men samtidig også med henblik på at kunne skabe samtaler mellem forældre og børn. Mine døtre og jeg har haft mange gode snakke om alt lige fra, hvordan sensommeren dufter, om der findes engle, hvad svigt betyder, hvorfor der er krig, hvem der har bestemt, at der skal findes fattige, hvorfor venskaber er vigtige, og hvordan man får sit hjerte til at lyse, siger " Dy Plambeck.

"Det er vigtigt, at også Højskolesangbogen for børn følger med tiden. Derfor skal der en ny udgave til, så de traditionelle sange står side om side med nyere sange, der sætter ord og toner på aktuelle emner. Illustrationerne åbner muligheden for, at børn og voksne sammen kan reflektere om tro, håb, kærlighed, klima og det at være til stede i denne verden." 

Rasmus Skov Borring, forlagsredaktør. 

Bestil bogen nu

Vil du være sikker på at have julegaven i hus, kan du allerede nu forudbestille Højskolesangbogen for børn på forlagets hjemmeside. Der er også muligt at få trykt et navn på forsiden, så gaven bliver helt personligt. 

Forlaget Højskolerne

Læs mere om Højskolesangbogen og om Højskolesangbogen for børn her:

Højskolesangbogens hjemmeside

 

Køb sangbogen for børn

Højskolesangbogen for børn kan købes i boghandlere og online.

Køb bogen i webshoppen

Køb bogen med et navn i guldtryk

 

Højskolesangbogen for børn 
Udkommer 1. november hos Forlaget Højskolerne. 
Består af 90 sange, som også alle er at finde i den 19. udgave Højskolesangbogen.  
Prisen er 299 kroner, og der kan tilkøbes guldtryk på forsiden for 120 kroner.  

For yderligere informationer:  
Anne Bøgeholm Mikkelsen, projektmedarbejder hos Forlaget Højskolerne, 40353586, abm@ffd.dk  
Mette Skov Hansen, presseansvarlig for Folkehøjskolernes Forening: 60641989, msh@ffd.dk