Tid til måltidet
Ifølge kokken Nikolaj Kirk, der er kendt fra DR-programmet Nak & Æd, har vi akut brug for at gentænke det moderne måltid.
Tal fra Madkulturens Madindeks viser, at danskerne i gennemsnit spiser tre dage om ugen foran fjernsynet, computeren eller mobilen. For 20 procent af befolkningen gælder det alle ugens dage. Men sådan behøver det ikke at være, mener han. “Vi kan jo bare beslutte os for at lave måltidskulturen om! Lige nu køber mange færdigretter og spiser alene foran skærmen. Lad os i stedet udvikle flere og bedre muligheder for at spise sammen,” siger Nikolaj Kirk og nævner spisehuse i andelsforeninger som en idé til at samles oftere om maden.
Først og fremmest handler det dog om at tage sig tid til at spise, mener han. Måltidet er i dag et af de eneste tidspunkter i løbet af døgnet, hvor vi stadig kan være sammen.
“Når vi sidder omkring bordet eller bålet, får vi en pause fra alt andet. Vi bliver mere sanselige, ikke kun over for dufte og smage, men over for hinanden.”
Nikolaj Kirk, kok og TV-vært
Det er Ole G. Mouritsen fra Smag For Livet enig i. Samtidig styrker det sammenhængskraften, hvis flere generationer samles rundt om spisebordet. Så børnebørnene ser, hvordan bedsteforældrene har spist - og at vi generelt forstår, hvorfor vi er blevet, som vi er.
“Vores måltidskultur ændrer sig hele tiden, og enhver generation har ret til at genfortolke den - med viden og respekt for det, der har været før, og forståelse for det, der kommer efter,” siger han. “Lige nu køber mange færdigretter og spiser alene foran skærmen. Lad os i stedet udvikle flere og bedre muligheder for at spise sammen.”