Unge skaber fællesskaber
Unge i dag har ry for at tilhøre en individualiseret selfie-generation, der ikke orker at engagere sig i samfundet og verdens store spørgsmål. Men det er en fæl misforståelse. For nutidens unge er, som de fleste unge altid har været, optaget af at skabe fællesskaber, der giver dem en følelse af at høre til. Det fortæller Maria Bruselius-Jensen, lektor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet. Hun er en af forfatterne bag et nyere studie, der viser, at de 15-30-årige indgår i et væld af fællesskaber - for eksempel gennem studiet, i sportsklubben og på højskoler.
“Vores forskning peger på, at individualisering og fællesskaber ikke nødvendigvis er hinandens modsætninger. Tværtimod er deltagelse i fællesskaber et succeskriterium for et vellykket ungdomsliv,” siger hun.
Vigtigt at give noget til verden
Spørger man unge, er der mange gode bud på, hvorfor det er vigtigt at bidrage aktivt til den verden, vi lever i.
Jonas Slotorub på 21 år har gennem flere år været aktiv i Operation Dagsværk, ligesom han har erfaring med at sidde i en kommunalbestyrelse. Han fortæller, hvordan han gennem foreningslivet har lært en masse af mennesker med mange forskellige baggrunde. “Det er ude i foreningerne, at man bliver mødt i øjenhøjde og virkelig får en oplevelse af at bidrage til noget større end én selv. Den følelse kan ellers være svær at mærke som ung,” siger han.
Clara Nepper Winther er 24 år gammel og har, siden hun var ung, engageret sig i en række ngo’er. For tiden koordinerer hun netværks- og lektiecaféer for indvandrerkvinder og deres børn. At bidrage til fællesskabet handler for hende om at vise overskud. “Jeg har altid følt mig som en del af et forpligtende fællesskab, og jeg tror på, at hvis man møder verden med positiv energi, er det også det, man selv bliver mødt med.” siger hun.