Af Sofie Buch Hoyer, journalist
Det giver noget, når man kan være med i nogle fællesskaber og få ting til at lykkes. Man udvikles ved at have kontakt med andre mennesker og ved at opleve noget sammen.
Aase Green Nielsen, 69 år og frivillig
Da Aase Green Nielsen gik på pension for en håndfuld år siden, trængte hun til, at der skulle ske noget. Hun havde beskæftiget sig med børn og unge i Lolland Kommune i en stor del af sit liv, og nu var tiden kommet til at engagere sig i nye projekter uden for arbejdsmarkedet, fortæller hun. Derfor meldte hun sig ind i Ældresagen.
Se oversigten over højskolekurser for seniorer
“Det giver noget, når man kan være med i nogle fællesskaber og få ting til at lykkes. Man udvikles ved at have kontakt med andre mennesker og ved at opleve noget sammen,” siger 69-årige Aase Green Nielsen.
Hun blev overrasket over, hvor mange forskellige aktiviteter der var i gang i Rødby-området, hvor hun bor. Hurtigt kom hun med i styregruppen for en række ekskursioner, blandt andet en dagstur til Femø, hvor deltagerne oplevede øens kunst og spiste sammen på den lokale kro. Arrangementet blev udsolgt, og det gav hende mod på at organisere endnu flere ture for lokalforeningen.
“Jeg synes, man skal tænke på dem, der er alene og ikke kommer af sted. Jeg er så heldig at have en mand, og vi kan godt lave nogle ting selv. Men nogle mennesker kommer ikke af sted, hvis ikke der bliver arrangeret noget for dem,” siger Aase Green Nielsen.
Ældre har ofte deltaget meget i frivilligt arbejde og været meget aktive. Men de er det i dag i langt højere grad end tidligere. Det hænger sammen med, at man er mere rask og rørig i dag, når man går på pension, og at der er et kæmpe foreningsliv, som helt specifikt henvender sig til de ældre.
Aske Juul Lassen, etnolog, Københavns Universitet
Historisk aktive seniorer
Aske Juul Lassen er etnolog ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. Han fortæller, hvordan flere og flere ældre lever et aktivt liv i mange år.
“Ældre har ofte deltaget meget i frivilligt arbejde og været meget aktive. Men de er det i dag i langt højere grad end tidligere. Det hænger sammen med, at man er mere rask og rørig i dag, når man går på pension, og at der er et kæmpe foreningsliv, som helt specifikt henvender sig til de ældre,” siger han.
En del af forklaringen er også, at mange seniorer har været vant til at præge samfundet gennem hele deres liv. “Nutidens ældregenerationer har altid været politisk og kulturelt aktive – lige fra efterkrigstiden til ungdomsoprøret i 1960’erne og frem til i dag. Det engagement tager de med sig ind i den 3. og 4. alder,” siger Aske Juul Lassen.
Læs også På højskolen får man venner
Anni fik det bedre af at hjælpe andre
82-årige Anni Lystrands aktivitetsniveau overstiger de fleste andres på hendes egen alder. Hun bor på Frederiksberg i København, og i løbet af ugen har hun adskillelige faste aftaler som besøgsven. Anni Lystrand, der har stået i butik det meste af sit liv, laver også mad hver torsdag i Café Paraplyen, der er drevet af frivillige. Bagefter går hun ud og sludrer med gæsterne, der ofte er socialt udsatte og hjemløse.
“Der er aldrig to ens dage. Lige meget hvem jeg taler med, får jeg en masse rigdom fra de mennesker, jeg arbejder med,” siger hun. Da hun mistede sin mand for 15 år siden, røg Anni Lystrand ned i sort hul, fortæller hun. Men præsten i Godthåbskirken kom hende til undsætning og fik hende til at melde sig som frivillig i kirkens arbejde.
“Jeg fik det bedre af at hjælpe andre. Det er en gave at komme ind til demente eller syge, som betror sig til en, fordi de sjældent møder andre mennesker. At se, hvor glade de kan blive af at få lidt selskab, er fantastisk”, siger hun.
Ifølge Anni Lystrand er der altid brug for et par ekstra hænder rundt omkring. “Alle kan gøre det – uanset om man er professor eller kommer fra gaden. Hvis man kan lide at omgås mennesker og hjælpe andre, kan man gøre en stor forskel som f.eks. besøgsven,” siger hun.