Tidligere elev er ansat højskolegartner i samarbejde med Michelin-restaurant

Udgivet 03-02-2020

Ambitionerne er store på Idrætshøjskolen Bosei, der vil anlægge en stor egenproduktion af grøntsager, som både skal forsyne skolen og to lokale Michelin-belønnede restauranter. Det er et led i et større fokus på bæredygtighed på den danske idrætshøjskole med japansk twist.

På billedet ses: Stefan Preusche Driftsleder Idrætshøjskolen Bosei, Kenneth Retslov Forstander Idrætshøjskolen Bosei, Susanne Kruse Sørensen Direktør Vordingborgerhverv, Mikael Smed Borgmester Vordingborg kommune, Jonas Mikkelsen Køkkenchef & partner Hotel Frederiksminde samt David Brook Rosen nyansat gartner og tidligere elev på Idrætshøjskolen Bosei.

Idrætshøjskole vil være selvforsynende – og lidt til

Ideen om at producere egne grøntsager har ulmet i et stykke tid på Idrætshøjskolen Bosei, men under et besøg af en tidligere elev, David Rosen fra årgang 2014, blev der for alvor sat skub i sagerne.

Se listen over højskoler med fokus på bæredygtighed

Siden sit højskoleophold har David uddannet sig til gartner og blev i december 2019 ansat som højskolegartner i samarbejde med to lokale restauranter – Michelinstjerne-belønnede Hotel Frederiksminde og Rønnede Kro, som både indgår i udviklingen af projektet og senere bliver aftagere af grøntsager fra den nye have, som kommer til at hedde ”Bosei-haven.”

”Det er lang tids puslen med ideer om at få et mere bæredygtigt fokus, som nu går op i en højere enhed. Nu er vi bare ’all in’ på projektet, og vi er i gang med at udvælge, hvad vi vil producere, indkøbe frø og materialer og snart bliver haven etableret. Vi har et fantastisk partnerskab med både Hotel Frederiksminde og Rønne Kro,” 

fortæller driftsleder Stefan Preusche, der har været en del af hele projektudviklingen og står i spisen for den daglige drift.

Udviklingen af Bosei-haven sker i tæt samarbejde med to lokale restauranter

Både Hotel Frederiksminde i Præstø og Rønnede Kro kommer med en del erfaring fra især de seneste seks år, hvor de selv sammen med en lokal landmand har produceret alle mulige økologiske grøntsager og urter for deres eksklusive køkken.

”For os på Frederiksminde er det en win-win. Bæredygtighed og dyrevelfærd er to af grundstenene i vores daglige arbejde, så da denne mulighed opstod, krævede det ikke lang betænkningstid. Samtidig er det en fantastisk mulighed for et samarbejde mellem to store lokale institutioner.” siger køkkenchef og partner Jonas Mikkelsen.

Stigende bæredygtighedsfokus på højskolen hvor dansk og japansk kultur mødes

Det er ikke kun i køkkenerne på højskolen og restauranterne, at fokus på bæredygtighed bliver større.

På Bosei har der i længere tid været arbejdet i en mere bæredygtig retning med forskellige initiativer inden for energiforbrug, affaldssortering etablering af solceller, indkøb af elbil osv., og dele af undervisningen vil også få et øget fokus på bæredygtighed.

”Som højskole har vi en særlig forpligtelse til at yde oplysning til eleverne, og vi har en mulighed for at præge de kommende generationer i en mere bæredygtig retning. Vores elever har når de kommer i starten af semester ikke alle en særlig interesse i den retning, men det giver os jo netop mulighed for at præge dem til at tænke over, hvordan de ønsker at agere og måske bidrage til en bæredygtig omstilling,”

Fortæller driftsleder Stefan Preusche

Bosei har heller ikke en helt traditionel højskolehistorie. Bygningerne blev foræret til det danske samfund fra det japanske universitet Tokai i 2008 og er nu en selvejende institution med egen bestyrelse, som er fuldstændig uafhængig af Tokai University. Bosei ønsker at opretholde en særlige brobygning mellem dansk og japansk uddannelseskultur, men ellers er det højskoleliv som på de øvrige godt 70 skoler i Danmark.

Højskolen bliver medlem af bæredygtighedsnetværk

Blandt de danske højskoler findes et bæredygtighedsnetværk, som Idrætshøjskolen Bosei er ved at melde sig ind i og på den måde får de yderligere inspiration til at arbejde med emnet – også til at få det integreret i undervisningen, som det ikke har været meget af tidligere. Det bliver en ny måde at arbejde på.

Læs mere om højskolernes Bæredygtighedsnetværk

Tilbage til rødderne med medvind fra flere donationer

Det er til gengæld ikke noget nyt at producere grøntsager på højskolens matrikel – førhen lå der rent faktisk et gartneri og en frugthave.

”Man kan sige, at vi går vi tilbage til vores fortid og planter grøntsager, hvor der tidligere har været køkkenhave – det er der også en fin cirkulær historie i. Og vi slår det stort op for gartneren vil ikke – som han selv siger – gå rundt og nusse med små højbede. Der skal produceres noget, og på den måde bliver det også en bevægelse på tværs, ikke bare mellem køkken, elever og undervisere men i vores lokalsamfund,” siger Stefen Preusche.

Næste skidt er at anlægge køkkenhaven, og Hedeselskabet har støttet projektet med 145.000 kroner til lægivende plantning og hegn, som datterselskabet HedeDanmark allerede er i gang med at etablere. Her er der lagt meget fokus på at etablere beplantningen med buske som er egens typisk og understøtter et rigt dyreliv. Ud over det vil det skærme gartneri så den flotte natur i området bliver bevaret.

Ud over Hedeselskabets bidrag bliver der doneret økologisk muld fra champignon-producenten Tvedemose til at forbedre jorden på den gamle fodboldbane, så den bliver klar til grønsager i det 2020.

 

Se indslag om Idrætshøjskolen Boseis nye samarbejde fra TV2 ØST

Se alle kurser på Idrætshøjskolen Bosei

Artiklen er oprindeligt skrevet af Idrætshøjskolen Bosei

Find den rigtige højskole

Søg efter den højskole, som passer til dig. Der er 70 at vælge imellem. Nogle har fokus på få fag. Andre er almene.

Prøv vores højskolesøgning

Find højskolekursus

Find et højskoleophold, der passer til dig. Vælg mellem 75 højskoler og over 200 fag.

Søg kurser

Læs andre artikler om Højskoleliv

Hent flere