Artiklen er skrevet inden Sundhedsstyrelsen har revideret de retningslinjer for højskolerne, som Sundhedsstyrelsen ellers selv havde godkendt før genåbning den 27. maj 2020.
Fra onsdag den 27. maj er det igen tilladt for landets højskoler at åbne efter nedlukningen som følge af udbredelsen af Covid-19. Når dørene til landets højskoler bliver slået op i løbet af de næste dage og uger, bliver det til en ny hverdag.
Hvordan er det muligt at gennemføre en “typisk” højskoledag i denne nye virkelighed? Kan eleverne hente kaffe uden at røre kaffemaskinen? Hvordan synger man fællessang med sundhedsforsvarlig afstand og skaber en god afslutning efter måneders adskillelse?
På Idrætshøjskolen Aarhus, Vallekilde og Vrå Højskole er de i fuld gang med forberedelserne til at tilpasse sig den nye og anderledes højskolehverdag.
Klar til genåbning: spritdispensere, 3D-printet kaffeassistance og nudging-udvalg
På Vrå Højskole er forberedelserne til genåbningen af højskolen den 28. maj i fuld gang. Der er indkøbt 18 nye spritholdere til lejligheden, sat tape til gulvet og ansat endnu en rengøringsdame på fuld tid. På alle døre ind til højskolen hænger skilte med teksten ”Kun adgang for elever og personale på højskolen”.
Når viceforstander Søren Ottzen fortæller om tiden og forberedelserne op til genåbningen, er det tydeligt at høre glæden og optimismen ved det snarlige gensyn med eleverne. Men der går alligevel ikke længe, før det lyder: ”Vi har nogle rædselsfulde skilte hængende ude på døren, som jeg glæder mig til at hive ned”.
Mens de danske elever har været hjemsendt fra højskolen, har 25 internationale elever været nødsagede til at bo på skolen i hele perioden. Nu hjælper de med at gøre skolen klar, til deres danske højskolevenner kommer tilbage.
Se indslag på TV2 Nord om klargøringen af Vrå Højskole med hjælp fra skolens internationale elever
På Vallekilde Højskole, som åbner for elever igen på lørdag den 30. maj, er alle rutiner og aktiviteter også ved at blive gentænkt, så de kan leve op til de sundhedsfaglige retningslinjer.
Det er en lidt omfattende øvelse i en stor, kringlet bygning som Vallekilde Højskole, men alle lærere og øvrigt personale er ved at gennemgå alle lokaler for kontaktpunkter som lyskontakter og gelændere og se på knudepunkter, der kræver noget særligt. Fx har højskolens spiludviklings-lærer Henrik 3D-printet en dims, så det er muligt at skænke kaffe uden at røre ved selve kaffemaskinen. Desuden har højskolen etableret et nudging-udvalg, der skal hjælpe alle højskolens elever, lærere og øvrige personale med at huske sprit og afstand – håbet er, at det kan ske på en lidt hyggelig måde.
"Det er lettere at lukke ned end at åbne", men melder alligevel fuldstændig klar til genåbning af skolen torsdag den 28. maj.
Henrik Løvschall, Idrætshøjskolen Aarhus
På Idrætshøjskolen Aarhus har forstander Henrik Løvschall også oplevet at ”det er lettere at lukke ned end at åbne”, men melder alligevel fuldstændig klar til genåbning af skolen torsdag den 28. maj. Med en fornemmelse af, at den forestående åbning var på tegnebrættet, gik højskolens praktiske personale i gang med klargøring af skolen allerede i sidste uge. Mandag stødte lærerne til og satte både den fysiske og pædagogiske omstilling af skolen i gang.
Værnemidler og rengøring er bestilt, køkkenholdene inddelt i grupper af tre, så smitterisici formindskes blandt køkkenpersonalet, og beredskabsplaner er ved at blive endeligt fastlagte. På en nærliggende parkeringsplads ligger et af landets regionale testcentre for Covid-19, hvor alle elever kan blive testet, hvis der opstår problemer, men de er krævet testet inden ankomst.
Højskolen har indgået aftale med den lokale læge om, at hvis nogen på skolen føler sig dårlig, kan de blive testet med det samme. Det hele handler heldigvis ikke om logistik, så der er også grupper af lærere i gang med at planlægge velkomstdag, afrunding af undervisningsforløb, afslutningsfest og andre aktiviteter.
Synger stadig med to meters afstand
For bare tre måneder siden havde det været en selvfølge, at højskoledagen skulle startes med en sang fra Højskolesangbogen. Men også denne kerne af højskolelivet er blevet udfordret af Corona-krisen.
Men der bliver tænkt kreativt på alle højskoler, vi har talt med, for at kunne løse netop dette benspænd. Med krav om to meters afstand ved fællessang, kræver en almindelig morgensamling inklusive sang pludselig mange kvadratmeter eller en udendørsløsning.
Højskolerne i Vrå og Aarhus er begunstiget med store fællessale, som stadig kan rumme eleverne til sang, selv med to meters afstand. I Vrå flytter man alle fællessamlinger til Kunstsalen på højskolen, som er 300 m2 og dermed tre gange så stor som skolens foredragssal. I Aarhus kan den sædvanlige foredragssal godt tages i brug, da den kan rumme at have to meters afstand mellem alle de nye ”familier”, som eleverne bliver inddelt i, når de kommer. Inden for familien er det nemlig tilladt at sidde tættere. Men i Aarhus har de mere i ærmet til de sangglade elever.
Både Vallekilde Højskole og Idrætshøjskolen Aarhus har nemlig planer om at tage fællessangen med uden for, hvis vejret altså tillader det. I Aarhus er de ved at puste deres mobile festivalscene op, som de ejer i fællesskab med Testrup Højskole, og så vil de gøre klar til sangaftener og koncerter i højskolens gård med bål i fade rundt om på pladsen. Som forstander Henrik Løvschall udtaler: ”Der kan jo ikke sidde ret mange elever om ét almindeligt bål, hvis de skal holde en meters afstand. Derfor har vi skaffet flere nye bålfade, så der kan blive bål flere steder på skolen. Så kan alle pludselig sidde med ’rundt om bålet’”.