Inden længe skal danskerne til kommunalvalg, og flere steder i landet bliver der i den kommende tid holdt møder og debatter, hvor man kan blive klogere på de lokale kandidater.
Det gælder også på mange af landets højskoler. Her er der planlagt en række arrangementer, som på forskellig vis skal give de lokale borgere et indblik i, hvem der kan komme til at tegne kommunens politik efter valget den 16. november.
Eleverne synes, det er fantastisk at være med til at arrangere noget, der har betydning for lokalsamfundet.
Nikolai Seidelin, Højskolen Mors
På Højskolen Mors er der – med højskolens egne ord – ligefrem tale ”årets største politiske debat på Mors”, når spidskandidater fra otte forskellige partier den 27. oktober skal diskutere kommunale prioriteringer, det borgernære demokrati, tradition og vision samt klima.
Ifølge forstander Nikolai Seidelin er topmødet skolens mulighed for at gøre borgerne klogere på valgets store temaer og på, hvor de skal sætte deres kryds.
”Helt grundlæggende synes vi, det er en forpligtelse for højskolen og en del af vores grundlag at bidrage til den demokratiske dannelse og at være et sted for debat. Samtidig er det kommunalt, at demokratiet virkelig har indflydelse på folks hverdag, og derfor har vi på forskellige måder forsøgt at sætte valget på dagsordenen. Vi har også haft en ung politiker ude og tale om sit engagement i lokalpolitik og taget temaet op på morgensamling,” siger han.
Helt grundlæggende synes vi, det er en forpligtelse for højskolen og en del af vores grundlag at bidrage til den demokratiske dannelse og at være et sted for debat
Nikolai Seidelin, Højskolen Mors
Derudover er noget af det særlige ved Højskolen Mors’ arrangement, at det er eleverne, som har stået for det.
LÆS OGSÅ: Er du klar til kommunalvalget. Her er tre gode grunde til, at du skal huske at stemme
”Vi har fag som politik, event og kulturledelse, og derfor var det nærliggende at gribe lejligheden til at invitere folk og politikere ind. Eleverne synes, det er fantastisk at være med til at arrangere noget, der har betydning for lokalsamfundet. De har stået for at lave pressemateriale, plakater og for at strukturere debatten. Jeg er vildt glad og stolt over, at de har grebet opgaven,” siger Nikolai Seidelin, som gerne ser, at højskolens kommunalvalgsdebat bliver en tradition på Mors.
Skolerne byder på anderledes valgformater
Også på Nordfyns Højskole har man forsøgt at ændre lidt på den klassiske valgmødeform ved sit arrangement den 3. november. Efter en kort panelpræsentation vil der være en alternativ debat, hvor politikere og borgere taler sammen i mindre grupper ved borde, og hvor der løbende er rotation. Håbet er, at få politikere og vælgere tættere på hinanden og at få dem i en mere direkte dialog om livet i Nordfyns Kommune, lyder det fra højskolen.
Der er mange i vores egen kommune og by, der ikke ved, hvad vi laver på højskolen, eller hvad vi gør for de unge. Vi har måske været en anelse isoleret i lokalsamfundet, så dette var en mulighed for at åbne dørene lidt.
Mette Kristine Dyrberg, Brande Højskole
På Rødding Højskole afholder man den politiske konference Folket & Magten i samarbejde med nyhedsmagasinet Ræson, og på Højskolen Marielyst har man inviteret borgerne til at møde de lokale spidskandidater til en debataften, hvor der serveres stegt flæsk, kartofler og persillesovs.
Hvis man har lyst til at fordybe sig i det lokale demokrati i mere end en aften, tilbyder Rude Strand Højskole også kurset ”Demokratiets Festdag”, der finder sted fra den 14. til den 20. november. Her får kursisterne i anledning af kommunalvalget mulighed for at tage temperaturen på det danske demokrati i samtaler med politikere, eksperter og hinanden.
Mulighed for at invitere politikere ind
Udover at være med til at skabe en demokratisk debat er valgmøderne en mulighed for at invitere borgere og politikere til at møde deres lokale højskole. Det siger Mette Kristine Dyrberg, der er forstander på Brande Højskole. Den 1. november er der valgmøde på højskolen med fokus på de unge.
”Der er mange i vores egen kommune og by, der ikke ved, hvad vi laver på højskolen, eller hvad vi gør for de unge. Vi har måske været en anelse isoleret i lokalsamfundet, så dette var en mulighed for at åbne dørene lidt. I begyndelsen af valgmødet fortæller jeg derfor lidt om højskolen og om vores tilgang til eleverne, og så kan de interesserede komme på rundtur,” siger hun.
Ifølge Kirsten Bonde Sørensen, der er docent på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og blandt andet arbejder med nytænkning af demokratiske aktiviteter, er det oplagt, at højskolerne engagerer sig i kommunalvalget.
”Højskole rimer på demokratisk samtale, dialog og fællesskab, og derfor giver det god mening, at de markerer sig i debatten. En ny undersøgelse fra Epinion i år viser, at vælgerne er trætte af politikere, der er optaget af sig selv og ikke lytter, og der kan højskolerne også bidrage ved at holde møder på klassisk højskolemaner eller måske også på nye måder, der understreger deres værdier om dialog og fællesskab. Samtidig kan man håbe, at højskolerne kan tiltrække nogen, som ikke ellers ville gå til fysiske vælgermøder,” siger hun.