Fra højskolens drejebænk til drømmejob hos kendt keramiker

Udgivet 21-10-2021

Gustav lærte at dreje ler på Vrå Højskole. Nu har han fået drømmejob hos Kasper Würtz.

26-årige Gustav går ikke på kompromis, når det gælder sin keramik: "Jeg er meget ambitiøs og dårlig til at nøjes." Foto: Vrå Højskole

Af Helle Møller Riis

Et værkstedssalg hos keramikeren Kasper Würtz for tre år siden satte gang i tankerne hos Gustav Tønder Marcell. Dengang - som nu - var han vild med at lave mad og servere det på flotte tallerkener:

"Jeg syntes, at Würtz tallerkenerne var flotte, men de var dyre, så jeg havde kun råd til nogle stykker. Det satte en tanke i gang hos mig. Jeg fik lyst til at lære selv at lave mine egne tallerkener."

To år efter lagersalget blev tanken til virkelighed. Gustav startede på Vrå Højskole. En af de få højskoler, der på det tidspunkt udbød keramik og drejning:

"Jeg valgte højskolen af to grunde. Dels fordi jeg stod et svært sted i mit liv, hvor jeg havde brug for noget helt nyt. Dels fordi jeg havde fået stor lyst til at lære at dreje ler og blive god til pottemageri og keramik."

I lære hos Cille Colberg

Jeg fik undervisning af om dagen og fulgte YouTube videoer om aftenen. Det var en fantastisk fordybelse for mig, og jeg kom hurtigt langt.

Gustav Tønder Marcell

Inden højskolen havde Gustav været på to workshops med drejning, men var ellers helt nybegynder med leret. Han havde hørt, at det allersværeste at dreje var tallerkener. Derfor stillede han Vrå Højskoles keramiker Cille Colberg et vigtigt spørgsmål:

"Ved rundvisningen i fagene spurgte jeg Cille, om hun kunne garantere mig, at jeg kunne lære at dreje en tallerken, og hun sagde uden tøven ”ja”. Perfekt, tænkte jeg, og herefter gik jeg i gang."

Gustav tog al det keramik han kunne få ind på sit højskoleskema og var nærmest 24:7 i værkstedet:

"Det, jeg elskede ved højskolen, var, at jeg fik lov til at køre i mit eget tempo. Det ville jeg aldrig have fået lov til på en almindelig skole. På Vrå var der ikke et tvunget pensum, og der var ingen afsluttende eksamen. Jeg lærte, fordi jeg havde lyst til det. Jeg fik undervisning af Cille om dagen og fulgte YouTube videoer om aftenen. Det var en fantastisk fordybelse for mig, og jeg kom hurtigt langt."


Gustav ved drejebænken. "Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg havnede hos Cille Colberg på Vrå Højskole. Det har været et fantastisk sted for mig," fortæller Gustav. Foto: Vrå Højskole

 Fællesskab hos Würtz

Højskolen viste sig at være det allerbedste for mig, og jeg er enormt taknemmelig. Nu drømmer jeg om at blive verdens bedste keramiker.

Gustav Tønder Marcell

Gustav blev et år på højskolen i Vrå. Herefter flyttede han til Kolding og søgte job hos Kasper Würtz. Han havde tallerkener, skåle og kopper med, som han havde lavet på højskolen med til jobsamtalen, og Würtz var begejstret. I august startede Gustav i virksomheden. Han er især glad for arbejdsmiljøet:

"Vi er fælles om alle arbejdsprocesserne. Så jeg får både lov at dreje, dreje af, glasere og komme skåle, kopper og tallerkner ind og ud af ovnen. Det er et fantastisk sted, hvor jeg kan lære virkelig meget", siger Gustav, der allerede har fået lyst til mere.

"Jeg er så mega glad for at være her og vil suge al den viden til mig, som jeg kan. Jeg har en ambition om engang at få min egen keramikserie - og engang starte mit eget. Takket været Cille - og takket være Vrå Højskole fandt jeg det, jeg er god til. Højskolen viste sig at være det allerbedste for mig, og jeg er enormt taknemmelig. Nu drømmer jeg om at blive verdens bedste keramiker. Jeg er nemlig dårlig til at nøjes."

Prøv testen: Hvad brænder du for?

Gustav har for nylig arbejdet med en hel særlig opgave hos Kasper Würtz. Nemlig at gøre alt klar til værkstedsalg:

"Det var jo lidt sjovt, for det var jo netop ved et værkstedssalg her i Hatting hos Kasper, at hele keramiktanken startede for mig."

Følg Gustavs arbejde på Instagram profilen: @macellceramic.

Find højskolekurser med keramik