Højskolerne giver pris til nyt sangskriver-makkerpar 

Udgivet 30-09-2021

Forfatter Stine Pilgaard og komponist Katrine Muff Enevoldsen hædres med Den Folkelige Sangs Pris i år. De modtog prisen torsdag aften på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Idrætshøjskolen Aarhus.  

En hyldest til samarbejdet om den flotte tekst og den smukke melodi. Sådan lød det, da Den Folkelige Sangs Pris blev uddelt på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Idrætshøjskolen Aarhus torsdag aften.  

Prisen gives til personer, som har bidraget til udbredelsen af den folkelige sang og af Højskolesangbogen, og i år gik den for første gang til to personer på én gang. 

Jeg har aldrig fået en pris før, så det er meget stort for mig. Og at Lis Sørensen fik den sidste år, gør ikke oplevelsen mindre vild.

Katrine Muff Enevoldsen

Udvalget bag kåringen havde nemlig valgt både at give den til forfatter Stine Pilgaard og komponist Katrine Muff Enevoldsen for deres samarbejde om sange til den nye og 19. udgave af Højskolesangbogen. 

”Samarbejdet mellem årets to prismodtagere skal hyldes, fordi de formår at drage os med ind i deres fortælling, hvor både melodi og tekst holder os fanget i sangens atmosfære. Sangen vækker en nysgerrighed, skaber en intimitet og rammer en genkendelse af vores egne følelser fortalt legende og poetisk. I sangen har de to prismodtagere skabt et univers, hvor man føler sig privilegeret over at være inviteret med indenfor,” lød det i motivationen.  

”Fællessang er jo en del af min dna” 

Min store mission er at sætte fokus på, at fællessang netop skal være for alle og ikke kun dem, der har sangtilliden i orden.

Katrine Muff Enevoldsen

Katrine Muff Enevoldsen har skrevet melodi til flere af sangteksterne fra Stine Pilgaards bestseller ”Meter i sekundet”, heriblandt digtet "Fortabt er jeg stadig". Hun kalder det en kæmpe ære at modtage prisen. 

”Jeg har aldrig fået en pris før, så det er meget stort for mig. Og at Lis Sørensen fik den sidste år, gør ikke oplevelsen mindre vild. Hun er jo en af mine barndomshelte,” siger Katrine Muff Enevoldsen med henvisning til, at Den Folkelige Sangs Pris sidste år gik til sanger og sangskriver Lis Sørensen.  

”Fællessang er jo en del af min dna. Jeg er vokset op med fællessang i kirken, siden på efterskolen og senest i højskolesammenhæng. Jeg oplever gang på gang, hvordan den forbinder os og styrker fællesskabet. Vi kan låne poesi og toner, når vores egne ord ikke rækker. Det har også været rørende at opleve på nærmeste hold, hvor tydeligt det blev under coronakrisen, da vi alle sammen sang. Min store mission er at sætte fokus på, at fællessang netop skal være for alle og ikke kun dem, der har sangtilliden i orden,” fortsætter Katrine Muff Enevoldsen. 

Se interview med prisvinderne her

"Der er noget håbefuldt ved fællessangen"

Også Stine Pilgaard kalder det en stor ære at modtage prisen. For hende har det betydet meget at kunne være med til at samle mennesker om fællessang. 

"Den handling, det er at synge sammen, viljen til at foretage sig det samme på samme tid, at give sig hen til et fællesskab gennem melodier og tekst, synes jeg er smuk og vigtig," siger hun og fortsætter:

"Jeg er vokset op med højskolesangbogen og ølejre og bålaftener, så det virker helt utroligt at få lov til at bidrage til noget, der i den grad har tegnet de fineste af mine barndomsminder op. Der er noget håbefuldt ved fællessangen, fordi den er det modsatte af krige og uenigheder. Den er en insisteren på, at alle har en stemme, der er velkommen i koret, og en tro på, at vi kan mødes på tværs af generationer og forskellige livserfaringer, et postulat om, at så forskellige er vi mennesker heller ikke, når det kommer til stykket."

Den Folkelige Sangs Pris bliver uddelt hvert år af Folkehøjskolernes Forening i Danmark i forbindelse med foreningens årsmøde. Tidligere har blandt andre Bent Fabricius-Bjerre, Peter A.G. og Annisette modtaget prisen. Med hæderen følger 25.000 kroner.  

Efter overrækkelsen torsdag aften optrådte begge prismodtagere med nogle af deres sange. 

Læs om sidste års vinder: Lis Sørensen modtager Den Folkelige Sangs Pris

Om prismodtagerne

Stine Pilgaard

Født 1984 i Aarhus. Forfatter. Uddannet på forfatterskolen i 2010 og cand.mag. i dansk fra Københavns Universitet i 2012. Debuterede med romanen ”Min mor siger” i 2012 og blev for alvor kendt med bestsellerromanen ”Meter i sekundet” fra 2020.

Har vundet en række priser, heriblandt De Gyldne Laurbær i 2020. Fire af sangene fra ”Meter i sekundet” er kommet med i den nye udgave af "Højskolesangbogen", heraf to i Katrine Muff Enevoldsens kompositioner.  

Katrine Muff Enevoldsen

Født i 1985 i Aarhus. Er musiker, komponist, korleder og højskolelærer på Johans Borups Højskole i København. Uddannet på Rytmisk Musikkonservatorium. Har været vært på DR1’s ”Fællessang - hver for sig”. Har i alt fem kompositioner med i den nye udgave af Højskolesangbogen. 

Fortabt er jeg stadig

Katrine Muff Enevoldsen har komponeret melodien til Stine Pilgaards tekst Fortabt er jeg stadig . I videoen kan du lytte til sangen, der også er med i den nye udgave af Højskolesangbogen.

Om Den Folkelige Sangs Pris 

Den Folkelige Sangs Pris bliver uddelt hvert år af Folkehøjskolernes Forening i Danmark i forbindelse med foreningens årsmøde.

Prisen er på 25.000 kr. og gives til en eller flere personer, der på den ene eller anden måde har bidraget til udbredelsen af, kendskabet til og dermed fastholdelsen af den enestående kulturarv, den folkelige sang i almindelighed og Højskolesangbogen i særdeleshed er. 

Prismodtageren bliver udpeget af et udvalg pt. bestående af højskolelærer på Uldum Højskole, Jacob Tybjerg, tidligere forstander på Nørgaards Højskole, Vibeke Hundborg og lærer på Silkeborg Højskole, Simon Martin Nielsen. 

Blandt tidligere prismodtagere finder man Lis Sørensen, Sigurd Barret, Bent Fabricius-Bjerre, Steffen Brandt, Erik Sommer, Anne Linnet, Peter A.G., Sebastian, Johannes Møllehave, Alberte Winding, Jens Rosendal, Niels Hausgaard, Annisette og Benny Andersen & Poul Dissing. 

Sommersang uden sol

I videoen ovenfor kan du høre prisvindernes udgave af  Sommersang uden sol , som også er at finde i den nyeste udgave af  Højskolesangbogen.