"Højskolen har givet mig mod til at starte på en uddannelse"

Udgivet 12-04-2022

22-årige Mille Haugaard Sørensen har haft svært ved at finde ud af, hvad hun skulle uddanne sig til. Med hjælp fra kommunen kom hun på højskole, og opholdet har rykket ved hendes planer for fremtiden.

Mille begyndte på højskole i januar med støtte fra kommunen. Foto: Mads Michelsen

Af Mette Skov Hansen

For Mille Haugaard Sørensen har det ikke været så ligetil at vælge en uddannelse.

Efter grundskolen havde hun svært ved at finde ud af, hvad hun ville, og det medførte en periode uden arbejde eller planer for fremtiden.

Mit håb var, at jeg kunne blive modnet lidt under opholdet og måske også finde ud af, hvad jeg gerne ville med mit liv.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

I 2021 sendte kommunen hende derfor på forløbet Forberedende Grunduddannelse, FGU, hvor det var tanken, at hun skulle i erhvervspraktik. Den plan satte corona-pandemien dog hurtigt en stopper for, og herefter virkede fremtiden igen uklar.

Men så kom kommunen med en anden ide: Mille kunne tage på højskole.

”Så gik jeg og tyggede lidt på den idé. Jeg havde en del fordomme, men kom frem til, at det nok kunne være meget spændende. Mit håb var, at jeg kunne blive modnet lidt under opholdet og måske også finde ud af, hvad jeg gerne ville med mit liv,” siger 22-årige Mille.

Jeg har gået på efterskole og tænkte, at det er nok bare var det samme, men for voksne. Men det viste sig at være mere end det.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

Dengang havde hun ingen anelse om, at et højskoleophold var lige det, hun havde brug for.

”Jeg havde ikke hørt om så mange, der tog på højskole og vidste ikke rigtig, hvad det indebar. Jeg har gået på efterskole og tænkte, at det er nok bare var det samme, men for voksne. Men det viste sig at være mere end det,” siger hun.

”Det føles som at være hjemme”

I dag har kommuner mulighed for at sende unge under 25 år, der hverken er i arbejde eller i gang med uddannelse, på et højskoleophold. Tanken er, at de på en højskole kan blive udfordret og få en bedre idé om, hvad de gerne vil uddanne sig til.

Højskolen ligger lidt ude på landet, og man kan virkelig dufte Jylland herude. Det kan jeg godt lide.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

Selv endte Mille med at blive elev på Uldum Højskole. Hun nåede at besøge højskolen to gange, inden hun startede, og hun havde en god mavefornemmelse.

”Jeg tror, det er hele atmosfæren her. Højskolen ligger lidt ude på landet, og man kan virkelig dufte Jylland herude. Det kan jeg godt lide. Det føles som at være hjemme,” siger Mille, som er vokset op i Sdr. Omme i Sydjylland.

Samtidig kan hun godt lide, at skolen har så mange forskellige valgfag.

Jeg har primært valgt musikfag, da jeg spiller trommer og sådan. Men det er gået op for mig, at de andre kreative fag også er sjove.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

”Det gør, at man virkelig kan undersøge sig selv og finde ud af, hvad man kan lide – er jeg til det kreative, det musikalske eller det mere fag-faglige? Jeg har primært valgt musikfag, da jeg spiller trommer og sådan. Men det er gået op for mig, at de andre kreative fag også er sjove. Jeg kan for eksempel godt lide at ’nipse’ med nogle småting i smykkeværkstedet,” siger hun.

Fordomme om højskoler

Før kommunen foreslog det, havde Mille ikke selv overvejet muligheden for at tage på højskole. Hun kendte heller ikke meget til skolerne, men havde lidt fordomme.

Jeg har fundet ud af, at alle på skolen både er der på grund af det sociale, og fordi de gerne vil blive dygtige til bestemte ting og måske klar til at tage en uddannelse.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

”Den største fordom var nok, at højskolen bare er sådan et sted, hvor voksne mennesker kommer og drikker og fester og ikke kommer til undervisningen. Men jeg har fundet ud af, at alle på skolen både er der på grund af det sociale, og fordi de gerne vil blive dygtige til bestemte ting og måske klar til at tage en uddannelse,” siger hun.

Tættere på en uddannelse

For Mille var opholdet også med til at fjerne noget af den usikkerhed, der har afholdt hende fra at vælge en uddannelse.

”Jeg har haft en frygt for, hvad der ville ske, hvis jeg ikke kunne klare at fuldføre en uddannelse. Men det er gået op for mig, at man jo bare skal gøre det og tro på, at man godt kan. Det er nok noget af det, højskolen hjælper mig med – at tro på mig selv. Så højskolen har givet mig mod til at starte på en uddannelse,” siger hun.

Det er gået op for mig, at man jo bare skal gøre det og tro på, at man godt kan. Det er nok noget af det, højskolen hjælper mig med – at tro på mig selv.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

Under opholdet er hun kommet frem til, at hun gerne vil på VUC efter sommerferien og tage fag, så hun kan læse til lærer i Jelling.

"Jeg synes, jeg har været vidt omkring de seneste år, når det kommer til at vælge uddannelse, men det har hjulpet mig at møde så mange gode undervisere her på højskolen. De er bare helt fantastiske. Og jeg spejler mig i dem og tænker, at sådan vil jeg også være,” siger hun.

Sammen med mange mennesker

For Mille har højskolen også rykket noget ved hende socialt.

”Jeg har lidt udfordringer i forhold til det sociale, og jeg frygtede, at jeg ville få angst af at starte et nyt sted med så mange mennesker. For hvad hvis jeg ikke fik nogen venner? Men det er jo slet ikke, sådan det er. Alle følte sig nye i starten, og vi hjalp hinanden. Hele den første uge gik med at lære hinanden at kende. Det har været over al forventning,” siger hun og tilføjer, at det stadig er sådan.

Hver gang du går ud af døren, er der nogen, der møder dig og vil snakke med dig. Man åbner bare armene for hinanden her.

Mille Haugaard Sørensen, elev på Uldum Højskole

”Hver gang du går ud af døren, er der nogen, der møder dig og vil snakke med dig. Man åbner bare armene for hinanden her. Jeg har Ikke været så god til store menneskemængder før, men det er jeg blevet nødt til at lære. Ellers ville jeg ikke kunne sidde og spise sammen med alle de andre. Så jeg er begyndt at være ligeglad med, at der er så mange omkring mig. Det er virkelig fedt,” siger hun.

Højskolen som led i uddannelse

Forberedende Grunduddannelse, FGU, er for unge under 25 år, som ikke er i gang med job eller uddannelse. Et højskoleophold kan være en del af skoleforløbet, som generelt kan bidrage til, at den unge bliver hurtigere parat til at gennemføre en ordinær uddannelse.

Læs mere om muligheden for at komme på højskole som led i et uddannelsesforløb her

 

Læs også: