Fynske valgfolkefester vinder Folkets Journalistpris

Udgivet 31-05-2022

Fyens Stiftstidende, Fyns Amtsavis og TV2-Fyn bliver de første vindere af Folkets Journalistpris. Den helt nye pris gives for de tre mediers inspirerende samarbejde om valgfolkefester op til kommunalvalget 2021. Prisen er indstiftet af organisationen Frirummet og overrækkes ved demokratifestivallen i Ollerup den 5. juni.

Fra venstre: Josefine Weng, leder af Frirummet, Gerd Maria May, journalist og udvikler af FINT-modellen, Rikke Bekker, chefredaktør på Fyns Amtsavis, Tim Visti, redaktionschef på Fyens Stiftstidende, Esben Seerup, direktør om TV2 Fyn og Peter Bro, professor i journalistik, leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet og formand for juryen.

Op til kommunalvalget i efteråret fik de fynske vælgere mulighed for at møde deres politikere og tale politik på nogle helt andre vilkår end normalt. Fyens Stiftstidende, Fyns Amtsavis og TV2-Fyn arrangerede sammen med produktionsselskabet STV valgfolkefester i alle 10 fynske kommuner. Det resulterede ikke kun i et unikt mediesamarbejde og en tæt kontakt mellem borgere og politikere, men nu også i Folkets Journalistpris. Der var 32 indstillede medier til prisen. Valgfolkefesterne var nomineret sammen med Zetland, Børneavisen, TV2-Lorry og Videnskab.dk.

De fynske medier får prisen for at tage et særligt ansvar for den demokratiske samtale midt i en valgkamp og for at skabe et møde mellem folket og de folkevalgte med stor respekt for borgeren.
Fra juryens begrundelse

"De fynske medier får prisen for at tage et særligt ansvar for den demokratiske samtale midt i en valgkamp og for at skabe et møde mellem folket og de folkevalgte med stor respekt for borgeren. De tager den offentlige debat et andet sted hen og skaber et stort engagement både før, under og efter valget. De inviterer borgere ind, som måske ikke føler, de normalt er en del af den offentlige debat, og de tager dem alvorligt. Man bliver demokratihøj af at være der", lyder det i begrundelsen fra juryen.

Prisens formål

Folkets Journalistpris er indstiftet af Frirummet, som arbejder for at forbedre den offentlige samtale. Prisen uddeles efter fire journalistiske værdier: Fællesskab, Inspiration, Nuancer og Tillid. FINT-værdierne er udviklet af Gerd Maria May, journalist og grundlægger af Room of Solutions.
Med prisen ønsker Frirummet at fremhæve journalistik, der nuancerer et dilemma frem for at polarisere, og journalistik der inspirerer modtageren til at engagere sig. Det har været essentielt at opfordre alle til at indstille og at give unge en særlig stemme i udvælgelsesprocessen. Frirummet nedsatte derfor et ungepanel bestående af elever fra friskoler, efterskoler og højskoler. De unge mødtes i starten af maj på Ungdomsøen, hvor de diskuterede, hvordan de fem nominerede medier lever op til kriterierne for Folkets Journalistpris.

Mange unge har ikke lyst til at deltage i den offentlige debat, fordi tonen er for hård og fordi, problemstillingerne præsenteres som noget, man kun kan være for eller imod.
Josefine Weng, projektleder i Frirummet

"Mange unge har ikke lyst til at deltage i den offentlige debat, fordi tonen er for hård og fordi, problemstillingerne præsenteres som noget, man kun kan være for eller imod. Derudover bruger unge medier på en anden måde end generationerne før dem, og de har nogle andre krav til, hvad der skal til for, at de vil deltage i en debat. Det, mener vi, er vigtigt at lytte til. Ungepanelet er en konkret platform, hvorfra de unge kan give deres mening til kende og pege på nye veje for journalistikken", fortæller projektleder i Frirummet Josefine Weng. De unges argumenter er givet videre til de nominerede medier og indgår i den uafhængige jurys endelige afgørelse.

En særlig pris

Prisens vægtning af de unges engagement og folkets inddragelse er helt unik, fastslår formanden for juryen, Peter Bro, der er professor og leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet.

Der er masser af journalistpriser, men de fleste er uddelt af branchen selv, og det kan være med til at fastholde journalistiske metoder frem for at udvikle.
Peter Bro, professor og formand for juryen

"Der er masser af journalistpriser, men de fleste er uddelt af branchen selv, og det kan være med til at fastholde journalistiske metoder frem for at udvikle. Vi har behov for at tænke medier og journalistik på nye måder, og vi har behov for, at mediebrugerne selv begynder at stille nogle andre krav til, hvordan medier og journalister arbejder. Det er noget af det, vi kan med Folkets Journalistpris", siger han.

Ud over Peter Bro består juryen af følgende:
Repræsentant for de frie skoler, Lisbeth Trinskjær (formand for højskolerne)
Direktør for Constructive Institute, Ulrik Haagerup
Journalist, medskaber af konstruktiv journalistisk metode og Forfatter til “Blev du klogere”, Cathrine Gyldensted
Forfatter til FINT-modellen, Gerd Maria May
Repræsentant fra Dansk Journalistforbund, Signe Aarestrup
Repræsentant fra Danske Medier, Mads Brandstrup

Er du nysgerrig på, hvad de unge mener om de fem nominerede, så tag et kig forbi hjemmesiden Frirummet.org. Her finder du også en liste over alle indstillede medier og juryens begrundelse for de fem nominerede kandidater.

Selve prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner.