Hvad får man ud af at tage på et kort højskoleophold? Læs højskoleformandens bud her

Udgivet 08-11-2022

Ved første øjekast ligner højskolernes korte kurser mistænkeligt meget underholdning. Men tager vi luppen frem, finder vi også en dybere mening, skriver Lisbeth Trinskjær, som er formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark.

"Alle, der har været helt tæt på de magiske højskole-maggi-terninger ved, at blikket løftes, at modet og ansvarsfølelsen styrkes – og at bånd mellem mennesker dannes i selv de mindste højskolelommer," skriver Lisbeth Trinskjær.

Af Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Vores samfund føles rigt, når børnefamilier boltrer sig i kreativitet, sang og bevægelse på danske højskoleplæner – høje på fællesskab og samhørighed. Når den rørige ældre, der har forladt arbejdsmarkedet, møder op til filosofi, politik, sildemadder, morgensang og udflugter til museer, kirker og den danske natur. Og når danskere i alle aldre tager afsted i en af årets mange ferier for at opleve nye fællesskaber, ny inspiration eller et afbræk fra arbejdslivet.

På landets højskoler skabes en mikrokosmisk offentlighed. Et kurateret mødested for mennesker, der er mere forskellige, end man umiddelbart ser ved første øjekast,

Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Ved første øjekast ligner højskolernes korte kurser mistænkeligt meget underholdning. Deltagerne bliver en del af et positivt fællesskab, de fyldes op af samværet og kaster sig ud i aktiviteter, de elsker – og aktiviteter, hvis værdi de endnu ikke kender. Men tager vi luppen frem og kigger nærmere på ”partiklerne” i højskolernes korte kurser, finder vi også en dybere mening.

En mikrokosmisk offentlighed

På landets højskoler skabes en mikrokosmisk offentlighed. Et kurateret mødested for mennesker, der er mere forskellige, end man umiddelbart ser ved første øjekast. Det er en slags bro, hvor mennesker fra alle steder i landet med meget forskellige uddannelsesbaggrunde mødes i undervisningen, over opvasken og i kaffepauser.

På højskolernes korte kurser møder vi ikke bare hinanden, men også beslutningstagere, tænkere, kunstnere, filosoffer, debattører og politikere – tæt på.

Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Vi har brug for et sådant fællesskab. Særligt i en tid, hvor ensomheden vokser. De fleste af os mærker den i ny og næ, og for alt for mange er den blevet et hverdagsfænomen. Ikke kun fordi vi lever alene i flere og længere faser af tilværelsen, men også fordi det er blevet sværere at finde fysiske mødesteder, hvor vi trygt kan dele vores tvivl og bekymringer såvel som vores boblende håb og glæder med hinanden.

Den korte magtdistance

På højskolernes korte kurser møder vi ikke bare hinanden, men også beslutningstagere, tænkere, kunstnere, filosoffer, debattører og politikere – tæt på. Vi lytter til deres erfaringer og overvejelser, men vi får også lejlighed til at gå i dialog med dem. Og den korte magtdistance gør underværker for vores demokrati. Vi har brug for at se politikeren, meningsdanneren og beslutningstageren som de mennesker, de er.

Alle, der har været helt tæt på de magiske højskole-maggi-terninger ved, at blikket løftes, at modet og ansvarsfølelsen styrkes – og at bånd mellem mennesker dannes i selv de mindste højskolelommer.

Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening i Danmark

Årets små højskolelommer kan synes ubetydelige. Og måske forledes vi ind imellem selv til at se vores korte kurser om en parentes i højskolernes egentlige hovedsigte om livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse. Men alle, der har været helt tæt på de magiske højskole-maggi-terninger ved, at blikket løftes, at modet og ansvarsfølelsen styrkes – og at bånd mellem mennesker dannes i selv de mindste højskolelommer.

 

Note: Denne klumme blev første gang bragt i en anden version i Højskolebladet i juni 2022. Find den originale klumme her. 

Læs mere om højskolernes korte kurser

Korte højskolekurser kaldes ofte for sommerkurser, men der afholdes korte kurser hele året. Et kort kursus er for dig, der vil bruge en uge eller to på at dyrke dine interesser i et fællesskab med andre.

Læs mere om de korte kurser her, og find et kursus for dig.