10 (u)sandheder om højskolelivet, som du måske kan genkende

Udgivet 23-06-2023

Du er lige startet på højskole, og selvom alting er nyt, er der allerede meget ved din adfærd, der skriver dig ind i den eksisterende fortælling om højskolelivet.

Alle højskoleelever efter en uge...

Der hersker mange fordomme om højskolelivet, og ikke alle holder vand. Alligevel sker der noget i løbet af et højskoleophold, som peger på nogle tilbagevendende generelle tendenser. Måske føler du dig ramt af følgende (u)sandheder???

#1. Du kører fuld campinguniform

Makeuppen røg på dag tre, og hvis du ikke havde badesandaler eller Birkenstock med, da du kom, har du skaffet dem nu. Joggingtøj er blevet din foretrukne beklædning, og du synes på en måde, det ser meget fedt ud til en strik. Du ser i hvert fald ingen grund til at dresse andet end comfy, når samtlige aktiviteter finder sted inden for en radius af 100 meter fra din seng.

#2. Du ved hvem, der har kærester derhjemme

På magisk vis, er samtlige elevers civilstatus blevet kortlagt inden for fire dage, og du har nu det perfekte overblik over, hvor succesraten er størst, når du skal spille dine scoretrumfer til første fest.

#3. Du har fået en ny yndlingssang, som du ikke kendte for en uge siden

Højskolesangbogen er nu din go-to poesibog, og du føler dig allerede sentimalt knyttet til sange, du lige har lært. Du husker lige at sætte et æseløre, når du falder over et Grundtvig-vers, der skal moses ind i en eller anden konfirmationstale i fremtiden.

#4. Du har fået et stærk holdning til spisetider og øget dit daglige antal måltider med 100%

Klokken er 5 minutter over 12. HVOR ER MADEN?! Du hilser kortvarigt på sultedøden, hvis et måltid er forsinket, og din krop har fuldt ud tilpasset sig de tre nye mellemmåltider. Du spiser i øvrigt hele tiden. Men pyt med det. Du er bodypositive, og joggingbukserne passer stadig.

#5. Du har fået et symbiotisk forhold til din roomie

I har for længst skubbet sengene sammen og er begyndt at låne hinandens tøj. Det føles som uendelig, umenneskelig adskillelse, når I mødes på værelset om aftenen efter en dag med fag hver for sig. Sandsynligheden for, at I er groet fuldstændig sammen, inden opholdet slutter, er overhængende. Men så er det heldigt, at I allerede har snakket om at flytte i kolle med resten af bogruppen efter højskolen.

#6. Du har lært at drikke kaffe

Det tog kun 12 timer at omvende afsky til afhængighed, og nu drikker du på kaffe på klods. Var du allerede koffeinjunkie, da du kom, har du rettet opmærksomheden mod at opstøve den størst tænkelige beholder på matriklen, som kan bruges som kop.

#7. Du har fået et afslappet forhold til fodhygiejne

Strømper er en helt accepteret type fodtøj, og der findes ikke mange bløde møbler uden fødder i. Og så går der jo ikke noget af dig for at nusse de bare tæer, der lander i dit skød, når du slænger dig i pejsestuen. Du ser det som et frihedstegn at lufte fodbalder i fællesskab.

#8. Du er blevet gode venner med det praktiske personale

Nok har du fået mange nye venner, men ingen kan redde dit liv som pedellen eller køkkenpersonalet. Med en solid charmeoffensiv og strategisk ynde, har du held med at score en snack uden for måltiderne og hjælp til at lappe en cykel eller hænge en hylde op.

#9. Du har udviklet dig til et ultra konservativt menneske på rekordtid

Du elsker rutinerne på skolen og HADER forandringer. Ingen skal bryde sig om at ændre på den daglige rytme, hvor alt sker på faste tidspunkter. Vaner er din ven, og du adopterer også gerne de andres. Alt er bedst, som det hele tiden har været (altså siden du startede for 7 dage siden), og du er desuden begyndt at sige 'vi' om skolen og alle de andre elever.

#10. Du omtaler højskolen som dit hjem

Du mindes ikke, at noget andet sted har skabt så livmoder-trygge tilstande som det 12 kvadratmeter store værelse og den medfølgende kernefamilie, der tæller de 60 andre elever og en forstanderfar og -mor. DÈT her er dit rigtige hjem, og dit barndomshjem må fra nu af tage til takke med at være ferieresidens.