26 unge fra Rusland og Ukraine har fået støtte til et højskoleophold i efteråret

Udgivet 13-06-2023

Med endnu en stor donation fra Entreprenør Marius Pedersens Fond, er det netop blevet muligt at sende yderligere 26 elever fra Ukraine og Rusland på højskole i Danmark.

Da Rusland invaderede Ukraine, iværksatte mange højskoler initiativer for at hjælpe ukrainere på flugt. Elever skaffede blandt andet penge og tøj ind til de flygtninge, der kom til Danmark, og andre indsamlede midler til at kunne tilbyde ukrainere på flugt ophold.

Selv om en afslutning på krigen synes at have lange udsigter, så giver det desto større mening allerede nu at arbejde for freden og fremtiden ved at styrke civilsamfundet i Ukraine. Her kan de danske højskoler give ukrainske unge en solid ballast.

Uffe Tønning Hansen, der er formand for Entreprenør Marius Pedersens Fond

Sidste år stiftede Folkehøjskolernes Forening en pulje, som skulle hjælpe unge ukrainere på højskole i Danmark. Målet med puljen er, at eleverne får redskaber, som kan give dem håb for fremtiden og hjælpe dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter.

I efteråret valgte Entreprenør Marius Pedersens Fond at donere 250.000 kroner til puljen, og dette forår har fonden gentaget bevillingen og øget beløbet til 275.000, hvilket har gjort det muligt at samtlige af de 26 indstillede ansøgere, har modtaget et højskolestipendie.

”Selv om en afslutning på krigen synes at have lange udsigter, så giver det desto større mening allerede nu at arbejde for freden og fremtiden ved at styrke civilsamfundet i Ukraine. Her kan de danske højskoler give ukrainske unge en solid ballast,” sagde Uffe Tønning Hansen, der er formand for Entreprenør Marius Pedersens Fond, sidste år i forbindelse med den første store donation.

Eleverne øver sig i den demokratiske proces

Ifølge formand for Folkehøjskolernes Forening, Lisbeth Trinskjær, har det stor betydning, at tilbuddet om støtte kan fortsætte.

Det, vi hører fra højskolerne, er, at opholdene er gode for de ukrainske elever og også for de andre højskoleelever, som får globale problemstillinger tættere på.

Lisbeth Trinskjær, formand for Folkehøjskolernes Forening

”Vores ønske med puljen har været, at unge på flugt kunne få ophold på en dansk højskole og her få redskaber, der kan give dem håb for fremtiden og hjælpe dem til at opbygge deres samfund, når krigen slutter. Det, vi hører fra højskolerne, er, at opholdene er gode for de ukrainske elever og også for de andre højskoleelever, som får globale problemstillinger tættere på. Vi er glade og taknemmelige for at kunne fortsætte dette arbejde,” sagde hun om puljen i efteråret.