PRESSEMEDDELELSE

Zetland modtager Folkets Journalistpris på Ollerup Højskole

Udgivet 13-06-2023

På Grundlovsdag modtog chefredaktør, Lea Korsgaard, Folkets Journalistpris, som blev uddelt af Frirummet. Prisuddelingen fandt sted på Demokratifestivallen i Ollerup, som holdes ved Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Prisen består af et kunstværk og 50.000 kroner.

Af Signe H. Damkjær

Den 5. juni var Gymnastikhøjskolen i Ollerup igen en smuk og meningsfuld ramme om Ollerup Demokratifestival. Festivalen er arrangeret af Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Ollerup Efterskole, Ollerup Friskole og
Den Frie Lærerskole.

Demokratifestivallen er derfor det helt rigtige sted for Frirummet, som er de frie skolers fælles demokrati-initiativ, at uddele Folkets Journalistpris, som i år gik til netavisen Zetland.

Som journalist skal man gøre noget, der kan fungere som et slags elektrificerende kabel hen til det menneske, man vil i kontakt med.

Lea Korsgaard

Det var dog hverken Frirummet eller de frie skoler, der havde bedt chefredaktør for Zetland, Lea Korsgaard, om at citere friskole- og højskole-pioneeren Christen Kold, da hun tog imod prisen: "En lærers fineste opgave er først at oplive så oplyse."
 
Lea Korsgaard fortsatte: "Det gælder også for journalistikken. Det, at overlevere information, er kun halvdelen af opgaven. Den første del er at vække noget. Vække engagement. Som journalist skal man gøre noget, der kan fungere som et slags elektrificerende kabel hen til det menneske, man vil i kontakt med, og som fordi, man har gjort det, er vågen og engageret og har lyst til at gøre noget med en viden, der kommer."

Prisoverrækkelse

Zetlands journalistik styrker tilliden, fordi mediet inddrager mediebrugerne og lader dem følge processerne

Peter Bro, formand for juryen

Prisen blev overrakt af Peter Bro, professor i journalistik ved SDU og journalisten Gerd Maria May samt af Lola og Ellie, som går i 9. klasse på Ærø Efterskole og var en del af prisens Ungepanel.

"Zetland excellerer på daglig basis i journalistik, der har plads til nuancer, skaber fællesskaber og inspirerer til handling. Zetlands journalistik styrker tilliden, fordi mediet inddrager mediebrugerne og lader dem følge processerne" sagde Peter Bro, der er formand for juryen.

Ud over Zetland var de nominerede Sein, TV2 Echo, ØsterbroLIV og forestillingen Klimakabalen.    

Prisen består af 50.000 kroner og et kunstværk af Marco Blix. Prisen er uddelt med støtte fra Samfonden og TrygFonden

Læs mere om prisen på www.frirummet.org

Om prisen

Folkets Journalistpris er indstiftet af Frirummet og blev uddelt første gang i 2022. Alle har kunnet indstille kandidater til prisen.

I april blev et ungepanel bestående af elever fra højskoler, efterskoler og friskoler inviteret til et arbejdsdøgn på Ungdomsøen, hvor de arbejdede grundigt med journalistik fra de fem nominerede medier Ungepanelet var derefter med til at kvalificere juryens beslutning om, hvem der skulle vinder.

Mette Skov Hansen
Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent og presseansvarlig
Kommunikation