Åbner for indstillinger

Folkets Journalistpris: Vi har brug for din stemme

Udgivet 30-11-2023

Nu kan du igen indstille de medier, journalister og produktioner, som du mener, fortjener at vinde Folkets Journalistpris. Folkets Journalistpris hylder journalistik, der inddrager målgruppen og styrker tilliden ved at folde nuancer ud og inspirere til refleksion og handling. Prisen er indstiftet i et samarbejde mellem Højskolerne, Efterskolerne og Friskolerne.

Folkets Journalistpris er den eneste pris, som alle kan indstille kandidater til - vi har brug for din mening!

Medier har et særligt ansvar for demokratiet og for at skabe åbne, demokratiske samtaler med plads til uenighed.

Vi har brug for journalistik, der repræsenterer befolkningens forskellige tilhørsforhold og synspunkter, og som bygger bro mellem generationer, mellem eliten, magthavere og folket. Det er den slags journalistik, Folkets Journalistpris hylder.

Et demokrati er kun stærkt, hvis alle føler sig inkluderet og inspireret til at deltage

Peter Bendix Pedersen, formand for Friskolerne

Onsdag aften blev der åbnet for indstillinger ved et kick off-arrangement på TV2 Fyns repræsentantskabsmøde. Næsten 40 foreninger og organisationer var til stede hos mediet, der vandt prisen første gang, den blev uddelt i 2022.

Alle kan indstille

Har du set, læst eller lyttet til særlig god journalistik, som udfolder nuancer, gør dig klogere og inspirerer til refleksion og handling, så indstil din kandidat. 

Alle kan nu indstille til prisen i form af nyheder, podcast, dokumentarfilm, reportager eller andre journalistiske produktioner.

Indstil din kandidat her

Vi vil med prisen gøre læsere, lyttere og seere opmærksomme på, at det er vigtigt at stille krav til den journalistik, vi har i dag, så journalistikken kan udvikle sig. Det har journalistikken brug for, og det har demokratiet brug for.

Peter Bro, professor i journalistik ved Syddansk Universitet og formand for prisens jury. 

Demokratiets pris   

Mange danskere vælger nyheder fra. Nogle fordi de ikke føler sig repræsenteret i mediebilledet, andre fordi nyheder gør dem modløse, eller fordi tonen i debatten er for hård.

Det er nogle af de demokratiske udfordringer, prisen sætter fokus på.

Der sker en positiv og spændende udvikling med journalistikken i disse år. Vi håber, de gode eksempler kan inspirere andre medier og journalister i deres udviklingsarbejde.

Peter Bro, professor i journalistik ved Syddansk Universitet

Når Folkets Journalistpris uddeles på Grundlovsdag 2024, er det tredje gang, prisen fremhæver eksempler på nuanceret, tillidsvækkende journalistik, som inspirerer til engement.

For den type journalistik publiceres heldigvis også, pointerer Peter Bro, professor i journalistik ved Syddansk Universitet og formand for juryen for Folkets Journalistpris.

"Der sker en positiv og spændende udvikling med journalistikken i disse år. Flere medier åbner sig og vægter dialog med deres målgrupper. I juryen bag Folkets Journalistpris lægger vi mærke til, at journalister afprøver nye formater, der kan bevæge deres læsere, lyttere og seere på alverdens måder." siger Peter Bro.

Sidste år gik prisen til netmediet Zetland, der blandt andet vandt for at skabe et fællesskab for deres abonnenter samt for at inspirere og pege på løsninger.

I 2022 vandt TV2 Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amtsavis for deres tætte samarbejde om at inddrage borgere og politikere i valgfolkefester op til kommunalvalget.

Læs også "Zetland vinder Folkets Journalistpris"

Læs om vinderne fra 2022

"Vi håber, de gode eksempler kan inspirere andre medier og journalister i deres udviklingsarbejde. Derudover vil vi med prisen gøre læsere, lyttere og seere opmærksomme på, at det er vigtigt at stille krav til den journalistik, vi har i dag, så journalistikken kan udvikle sig. Det har journalistikken brug for, og det har demokratiet brug for.

Vi har mange priser til journalister i Danmark, men ingen andre hylder den demokratiske samtale. Derudover er Folkets Journalistpris er den eneste pris, som alle kan indstille til. Det er en helt central del af prisen", siger Peter Bro.

Folkepanel og ungepanel

Den position vi som civilsamfund og som mediebrugere har giver os en særlig mulighed for at gå i dialog med medierne og pege på, hvilke typer journalistik, vi mener, styrker den demokratiske samtale

Peter Bendix Pedersen, formand for Friskolerne

Folkets Journalistpris er indstiftet af Frirummet, som er et samarbejde mellem Friskolerne, Efterskolerne og Højskolerne. Med prisen vil de frie skoler opfordre de mange borgere, der ikke føler sig repræsenteret, til at stille krav til den journalistik, vi har. Prisen er et stærkt signal om, at civilsamfundet vil i dialog med medier og magthavere om, hvilke rammer medierne skaber for den demokratiske samtale, mener Peter Bendix Pedersen, der er formand for Friskolerne, og som repræsenterer de frie skoler i juryen.

”Et demokrati er kun stærkt, hvis alle føler sig inkluderet og inspireret til at deltage. Vi har brug for medier, der folder konflikter ud uden at polarisere, og som inspirerer os til at finde løsninger til gavn for alle grupper i samfundet. Den position vi som civilsamfund og som mediebrugere har giver os en særlig mulighed for at gå i dialog med medierne og pege på, hvilke typer journalistik, vi mener, styrker den demokratiske samtale. Derfor giver Folkets Journalistpris en særlig stemme til civilsamfundet,” siger Peter Bendix Pedersen.

Til marts mødes et ’ungepanel’ og et ’folkepanel’ for at drøfte den journalistik, der nomineres.

Ungepanelet og folkepanelet er med til at kvalificere fagjuryens endelige beslutning om, hvem der løber med Folkets Journalistpris 2024. Prisen uddeles på demokratifestivallen i Ollerup den 5. juni 2024.

Selve prisen består af 50.000 kroner og et kunstværk af en yngre kunstner.

Juryen består af:

  • Peter Bro, professor i journalistik ved Syddansk Universitet 
  • Gerd Maria May, journalist og udvikler af FINT-modellen, som prisen gives efter.   
  • Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute  
  • Cathrine Gyldensted, journalist og forfatter til bogen “Blev du klogere?”  
  • Marianne Bugge Zederkof, repræsentant for Danske Medier Signe Aarestrup, repræsentant for Dansk Journalistforbund  
  • Peter Bendix Pedersen, repræsentant for de frie skoler
  • Lea Korsgaard, sidste års vinder og medstifter af Zetland