Af Mette Skov Hansen
Tillid, uvurderlige venskaber, friheden til at ytre sin mening og en bedre forståelse af livet i et internationalt samfund. Det er nogle af de stikord, som ukrainske unge sætter på deres oplevelse af at have været på højskole i Danmark de seneste år.
På højskolerne har de oplevet, at de kan rykke noget gennem dialog, respekt og forståelse.
Oksana Nykytyuk, tidligere programkoordinator for Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus
Da Ukraine blev invaderet af Rusland i februar 2022, åbnede flere højskoler deres døre for ukrainske flygtninge, og i foråret indsamlede Folkehøjskolernes Forening penge, som gik til at sende ukrainske og russiske unge på højskole i Danmark.
Over 60 unge har været på højskole
Målet var blandt andet at støtte den demokratiske udvikling i Ukraine ved at give unge demokratiske værktøjer og motivation til at ændre situationen i deres eget hjemland efter opholdet.
Siden er stipendieordningen fortsat takket være Entreprenør Marius Pedersens Fond, som ad tre omgange har doneret omkring 300.000 kroner til stipendier.
Over 60 unge har været på højskole takket være Ukraine-stipendiet, og opholdene fordeler sig på i alt 18 forskellige højskoler.
Høj grad af tillid og lav grad af hierarki
Men hvad har det givet de unge at opleve hverdagen på en højskole og at få indblik i både skoletraditionen og de demokratiske processer i Danmark?
Det undersøgte Folkehøjskolernes Forening blandt andet ved at samle ukrainske højskoleelever til et evalueringsseminar i december 2023.
Overordnet havde de unge mange positive historier om deres ophold. De følte sig som en del af et fællesskab og var optaget af det sociale, fællessangen, hyggen og det langsomme liv på højskolen samt af de andre elevers interesse for situationen i Ukraine.
Oksana Nykytyuk, tidligere programkoordinator for Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus
Her stod Oksana Nykytyuk, der er tidligere programkoordinator for Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus og i dag arbejder som tolk i Forsvaret, for mødet.
”Overordnet havde de unge mange positive historier om deres ophold. De følte sig som en del af et fællesskab og var optaget af det sociale, fællessangen, hyggen og det langsomme liv på højskolen samt af de andre elevers interesse for situationen i Ukraine,” siger hun.
Derudover var de unge ukrainere særligt optaget af den høje grad af tillid og lave grad af hierarki, de oplevede på højskolerne.
”Mit indtryk er, at det virkelig betød noget for dem at komme væk fra deres egen informationsboble og se, hvordan demokratiet fungerer andre steder. De unge talte om den frie samtale, hvor der ikke kun var ét facit, og hvor det ikke var farligt at dele sin mening og være uenig med andre. På højskolerne har de oplevet, at de kan rykke noget gennem dialog, respekt og forståelse,” siger hun og tilføjer, at flere af de ukrainske unge i dag er i gang med forskellige kulturprojekter, som skulle udbrede danske traditioner i Ukraine.
Mulighed for at dele erfaringer
Folkehøjskolernes Forening har også talt med tre andre unge, som har været på højskole i Danmark med hjælp fra Ukraine-puljen, om hvad deres ophold har betydet for dem.
Jeg fik uvurderlige venskaber, indsigter og fornyet min motivation for at yde et meningsfuldt bidrag til samfundet.
Olena Tsedilina tidligere elev på Den Internationale Højskole
Det gælder 22-årige Liudmyla Lesiv og 28-årige Olena Tsedilina, som var elever på Den Internationale Højskole i Helsingør i efteråret 2023.
"Den tid, jeg tilbragte på højskolen, var ekstremt inspirerende, udvidede min horisont og berigede mit vidensgrundlag. Jeg fik uvurderlige venskaber, indsigter og fornyet min motivation for at yde et meningsfuldt bidrag til samfundet," siger Olena Tsedilina blandt andet om opholdet.
24-årige Anna Smolko, der gik på Rønde Højskole i foråret 2023, har også været glad for sit ophold og for at kunne dele sine oplevelser i både Danmark og Ukraine.
"Jeg har delt mine erfaringer gennem min blog, formidlet information om det danske uddannelsessystem gennem artikler og interviews i ukrainske medier og også delt min indsigt i situationen i Ukraine med danskere. Højskolen gav mig adskillige muligheder for at gøre det, og det er jeg oprigtigt taknemmelig for, siger hun.
Herunder kan du læse mere om, hvad opholdet på en højskole betød for Anna, Olena og Liudmyla.