Juleaften nærmer sig, og det kan også mærkes på flere af landets højskoler, der igen i år oplever en overvældende interesse for deres jule- og nytårskurser.
Mange søger en anderledes måde at fejre jul og nytår på – væk fra stress og jag og tættere på fællesskab og ro
Betina Egede Jensen, Folkehøjskolernes Forening
12 højskoler holder et eller flere kurser over både jul og nytår, hvor der er fokus på fællesskab og på aktiviteter, som spænder fra fællessang og foredrag til ekskursioner og højtidelige middage. De fleste højskoler har lange ventelister – og flere melder om en stigende efterspørgsel.
Populært som aldrig før
På højskoler som Liselund Højskole, Nørgaards Højskole og Seniorhøjskolen Nørre Nissum melder man om en større efterspørgsel end tidligere. Derudover har Højskolen Marielyst mere end 70 personer på venteliste til deres julekursus, mens kurserne på Rude Strand blev udsolgt ni måneder i forvejen.
"Det vidner om højskolernes betydning i højtiden. Mange søger en anderledes måde at fejre jul og nytår på – væk fra stress og jag og tættere på fællesskab og ro," siger Betina Egede Jensen, der er generalsekretær i Folkehøjskolernes Forening.
En højtid med plads til alle
Traditionelt er målgruppen for jule- og nytårskurserne seniorer, men flere højskoler oplever en bredere tilstrømning af deltagere. Enlige, par og vennegrupper finder vej til højskolerne for at opleve fællesskabet omkring højtiden. For mange er det et alternativ til den traditionelle familiejul, og kurserne tilbyder en varm og inkluderende ramme med både ro og nærvær.
Jul med sang og nærvær
Højskoler som Liselund og Seniorhøjskolen i Nørre Nissum tilbyder klassiske julekurser, hvor traditionerne holdes i hævd. På programmet er der julegudstjeneste, fællessang og foredrag. Rude Strand byder derudover på ekskursioner og musikoplevelser, mens Løgumkloster skaber en stemningsfuld ramme med kunst, filosofi og vintervandreture.
Festligt nytår på højskole
Nytårsaften bliver heller ikke glemt. På højskoler som Rødding, Ubberup og Brandbjerg er der lagt op til festlige middage, levende musik og fyrværkeri. Rødding Højskole skiller sig ud med et nytårsprogram, der både ser tilbage på det gamle år og frem mod det nye med foredrag, koncert og filmvisning.
Hvorfor er interessen så stor?
Flere højskoler peger på, at kurserne tilbyder en måde at fejre højtiden, der er præget af fællesskab, kultur og traditioner, men også giver mulighed for fordybelse og refleksion. Det ressourcekrævende arbejde med at afholde kurserne betyder dog, at nogle højskoler har valgt ikke at udbyde jule- og nytårskurser i år.
Vil du med næste år?
Hvis du drømmer om at fejre jul eller nytår på højskole i 2025, er det en god idé at holde øje med højskolernes program allerede tidligt på året. Mange kurser er populære og bliver hurtigt fyldt op.