X Factor bootcamp på højskole

X Factor-artister synger sange fra Højskolesangbogen

Udgivet 09-02-2024

Kender du sangene, Simon Kvamms X Factor-artister synger til bootcampen på Roskilde Festival Højskole? Bliv klogere på historierne bag sangene fra Højskolesangbogen her.

Behind the scene-foto fra X Factor-optagelserne på Roskilde Festival Højskole i foredragssalen, Orange.

Simon Kvamm har givet sine deltagere et benspænd de næstkommende fredage i X Faktor: De skal synge en sang fra Højskolesangbogen, og de skal synge på dansk. 

I sidste uge var det de unge solister, der stod for tur, og 17-årige Thilde Steffensen fra Nyborg lagde ud med ”Hvorfor er lykken så lunefuld?” En sang, der er skrevet af sanger og komponist, Karen Jønsson, til spillefilmen En fuldendt gentleman fra 1937.

Jønsson brød normerne i en ellers mandsdomineret verden ved ikke bare at synge men også både spille og komponere. Sangen blev en landeplage, og er blot en ud af de talrige sange, der opstod i mellemkrigsårenes Danmark. 

Men måske du bedst kender sangen i den version, Lars H.U.G genskrev i starten af 90’erne?

Læs historien bag sangen

Efter Thildes fine optræden, var det Victor på 19 år, der skulle ind foran sin dommer. Victor valgte et velkendt nummer: ”Når jeg bli’r gammel”, som er også er med i den 19. udgave af Højskolesangbogen. Sangen er skrevet af Peter AG og udgivet af Gnags. 

Ifølge Peter A.G., rummer sangen en særlig dobbelthed: Den handler ikke blot om alderdommen, men også om den positive forventning til denne tid.

Han skrev sangen på et tidspunkt, hvor hans egne forældre var på vej på pension, og han spurgte derfor sig selv: "Hvordan skal det være, når det bliver min tur?" Tankerne faldt på hans livskraftige morfar, der som gammel ofte sad på en bænk foran plejeboligen med udsigt til åen og kirken, og som spiste mandler med mynte og altid æble med lommekniv.

Det er altså ham, der er portrætteret i teksten.

Simon Kvamm endte med at sende Victor videre i programmet.

Læs historien bag sangen

Grupperne imponerer

I dagens afsnit af X Factor er det Kvamms grupper og solister over 23, der skal synge sig direkte i live shows med en selvvalgt sang fra Højskolesangbogen. 

Brødrene Anton og Victor fra Islands Brygge lægger ud med Kim Larsens Masser af succes, der er indspillet i Gasolins storhedstid. 

Masser af succes er en beskrivelse af livet bag succesen, bag ved det offentlige og glamourøse liv.

Læs historien bag sangen her

Endnu et brødrepar, Abnor og Rinor, stod klar til at imponere Simon Kvamm med nummeret Frit Land, skrevet af Carl Emil Petersen.

Frit Land er er bud på en nationalhymne i moderne klæder. Den er både en hyldest til og en kritik af Danmark, og teksten åbner for flere tolkningsmuligheder.

Læs historien bag sangen her

Brødrenes version af sangen ramte Simon Kvamm lige i hjertekuglen og sendte dem videre til live shows.

Solister over 23

Efter grupperne er det blevet tid til solisterne over 23, Jonas og Helene.

Jonas får lov at starte, og han har valgt en højskoleklassiker, nemlig nr. 142 i Højskolesangbogen - Livstræet.

Sangen er skrevet til afsløringen af et billedtæppe på Silkeborg Højskole og er et eksempel på, hvordan en enkel og mundret melodi hurtigt kan blive folkeeje.

Teksten afdækker menneskelivets udfordringer og sammensathed og kulminerer i omkvædet, der opfordrer til at byde vanskelighederne trods og "lege i livstræets krone".

Også Helene har valgt en sang, der er meget sunget og elsket på højskolerne: Gi' os lyset tilbage.

Rasmus Skov Borring og Per Krøis Kjærsgaard skrev sangen til DGI’s landsstævne i 2009. Både tekst og melodi kredser på hver deres måde om centrale pointer og udfordringer i ungdomslivet, og opfordrer til at holde hjertet åbent og sindet frit.

Melodien er med komponistens egne ord en kombination af en folkesang og en popsang, og den er blevet et stort hit på landets efterskoler.

Læs historien bag sangen

Helenes sangvalg og overbevisende sangpræstation sendte hende direkte til live shows i næste uge.

Det bliver spændende at følge artisterne og se, om de har flere fortolkninger af højskolesange på tapetet senere i programmet.

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes