"I Deres hænder ligger nu skæbnen for det danske folk". Her er, hvad Grundtvig ville have sagt til Danmarks nye konge

Udgivet 12-01-2024

MED VIDEO I denne weekend får Danmark en ny regent, og der er høje forventninger til den tidligere kronprins. Derfor fortjener han at få nogle gode ord med på vejen fra en garvet herre. Læs her, hvad Grundtvig (...ifølge AI) ville anbefale kong Frederik at lægge vægt på i sin nye rolle.

Se video med Grundtvigs tale til kong Frederik herunder.

Kære Majestæt, Kong Frederik,

I dag står vi ved en skelsættende milepæl i vor nations historie, hvor De, som vor nykronede konge, påtager Dem ansvaret for at lede dette gamle og stolte land. I Deres hænder ligger nu skæbnen for det danske folk, en arv rig på tradition og fornyelse.

Vi er forenede ikke blot gennem vores historie, men også gennem vores fælles fremtid. En fremtid, som nu ligger i Deres hænder.

Ved dette højtidelige øjeblik mindes jeg om de stærke bånd, der binder os sammen som et folk. Vore forfædre har gennem tiderne kæmpet, ikke blot for deres egen frihed, men for retten til at bevare vores sprog, vores kultur, og vores identitet. Disse er de værdier, som har formet os, og som vi fortsat skal værne om.

Vores styrke som nation ligger ikke kun i vore landes grænser, men i hjerterne og sindene hos hvert enkelt dansk borger. Vi er forenede ikke blot gennem vores historie, men også gennem vores fælles fremtid. En fremtid, som nu ligger i Deres hænder.

Jeg opfordrer Dem, Majestæt, til at huske på, at en konges sande magt ikke udelukkende ligger i hans evne til at herske, men i hans evne til at lytte, at forstå og at forene sit folk.

Jeg opfordrer Dem, Majestæt, til at huske på, at en konges sande magt ikke udelukkende ligger i hans evne til at herske, men i hans evne til at lytte, at forstå og at forene sit folk. Måtte De lede os med visdom, med respekt for vores fælles arv, og med et blik mod fremtiden, hvor Danmark fortsætter med at vokse og trives under Deres styre.

Lad os sammen stå stærke, forenede i vores mangfoldighed, og stolte af vores danske arv. Til lykke, Majestæt, og må Deres regeringstid blive et vidnesbyrd om Deres kærlighed og dedikation til vores fædreland.

Med dyb respekt,

[N.F.S. Grundtvig]

Sådan gjorde vi

Nej.. Grundtvig har ikke lavet en tale i anledning af tronskiftet i dag. I stedet har vi spurgt Chatgpt, hvordan en tale fra Grundtvig til den nye kong Frederik ville se ud. Talen er altså lavet med hjælp fra kunstig intellgiens.

Læg også: