PRESSEMEDDELELSE

Regeringen vil have flere unge uden job og uddannelse på højskole

Udgivet 22-10-2024

Et flertal af Folketingets partier har netop præsenteret deres udspil til at få flere unge i uddannelse og arbejde, og her spiller landets højskoler en væsentlig rolle. Der er afsat 40 millioner kroner til at sikre flere et højskoleophold

I den nye aftale om Ungeløftet er der afsat 10 millioner årligt over de næste fire år til at gøre det lettere for unge uden job og uddannelse at komme på højskole. Foto: Mads Michelsen

Et højskoleophold skal være en del af løsningen for nogle af de knap 43.000 unge, som i dag er uden uddannelse eller job.

Det står klart, efter regeringen i dag præsenterede sit udspil til, hvordan man kan sænke antallet af unge, der hverken har fuldført eller er i gang med en uddannelse eller er i beskæftigelse.

Et højskoleophold giver i dag mange unge fællesskaber og venskaber for livet, ligesom det også udvider ens horisonter og giver nye perspektiver og lyse idéer om en ellers dunkel fremtid.

Christina Egelund, fungerende kulturminister og uddannelses- og forskningsminister 

I den nye aftale om Ungeløftet er der afsat 10 millioner årligt over de næste fire år til at gøre det lettere for netop denne gruppe unge at komme på højskole.

Ifølge fungerende kulturminister og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund handler det om at styrke adgangen til meningsfulde fællesskaber.

”Et højskoleophold giver i dag mange unge fællesskaber og venskaber for livet, ligesom det også udvider ens horisonter og giver nye perspektiver og lyse idéer om en ellers dunkel fremtid. Derfor tredobler vi nu støttemulighederne, så flere unge, der har det svært, kan komme på højskole og blive en del af et fællesskab, de har manglet,” siger Christina Egelund om aftalen, som er indgået af regeringspartierne, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og SF. 

Stor politisk anerkendelse af højskolernes værdi

Mere konkret vil bevillingen blive brugt til at oprette en pulje, som unge kan søge støtte fra for at få nedsat deres egne udgifter til at tage på højskole.

Vi er enormt glade for bevillingen og for den store politiske anerkendelse af betydningen af et højskoleophold, som den er et udtryk for

Lisbeth Trinskjær, Folkehøjskolernes Forening

I dag tilbyder Folkehøjskolernes Forening allerede stipendier til unge, som for eksempel har svært ved selv at finansiere deres ophold, men med den nye bevilling vil langt flere unge få mulighed for at komme på højskole. Det siger Lisbeth Trinskjær, der er formand for Folkehøjskolernes Forening.

”Vi ved, at et højskoleophold kan have afgørende betydning for unges videre vej i livet, og for os er det derfor vigtigt, at endnu flere unge får mulighed for at komme på højskole og finde et ståsted i tilværelsen. Vi er enormt glade for bevillingen og for den store politiske anerkendelse af betydningen af et højskoleophold, som den er et udtryk for,” siger Lisbeth Trinskjær.

Unge motiveres til at lære igen

På Rødding Højskole i Sønderjylland har man tidligere haft elever i den gruppe, regeringen forsøger at nå med det nye udspil. Ifølge forstander Mads Rykind-Eriksen får opholdet både betydning fagligt og socialt.

Det at være på en skole, hvor man vælger fag efter interesse, kan gøre de demotiverede unge glade for at lære igen

Mads Rykind-Eriksen, Rødding Højskole

”Det at være på en skole, hvor man vælger fag efter interesse, kan gøre de demotiverede unge glade for at lære igen. Derudover bliver de unge en del af et velfungerende fællesskab med jævnaldrende, som de kan spejle sig i, men som også giver dem et nyt syn på livet. På samme måde møder de andre elever på højskolen nogen, for hvem livet ikke er lige så nemt. Derfor er det vigtigt at give flere unge mulighed for at komme på højskole. Det skaber folkehøjskole i ordets egentlige forstand.”

Læs mere om højskolernes arbejde med mangfoldighed her.

Bred aftale om ungeløft skal hjælpe unge uden uddannelse og job i arbejde

Et bredt flertal har denne tirsdag indgået en aftale om et ungeløft, der fokuserer på at hjælpe de 43.000 unge uden uddannelse eller arbejde ind på arbejdsmarkedet. Aftalen lægger blandt andet op til et nyt partnerskab på tværs af samfundsaktører, der skal skabe jobs til denne gruppe af unge.

Find hele aftaleteksten her.

Mette Skov Hansen
Mette Skov Hansen
Kommunikationskonsulent og presseansvarlig
Kommunikation

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes