Gram Højskole

Vi er en helt ny, almen højskole med store ambitioner og store armbevægelser. Vi er et ungt, men erfarent hold af højskolefolk, der laver en højskole bygget på tårnhøj faglighed og ønsket om at gøre vores samfund til et bedre sted. Vi er forelskede i højskolen, dens stærke fællesskab og hjemlighed – og vi vil gøre dig ligeså forelsket.

Om skolen

Vi bor i et smukt, kæmpestort, tidligere sygehus midt i Sønderjylland. Her føder vi på ny venskaber, fællesskab, kærlighed og ny viden. Vi er rundet af både Grundtvig og videnskaben og bygger vores højskole på, at tvivl, viden, kritisk sans og optimisme er vejen frem.

Vi har linjefag om Ordkraft, Naturkraft og Keramik; og en række valgfag at vælge i mellem, som alle gør dig klogere og mere i tvivl end nogensinde før - men på et højere niveau.

FACILITETER

Udover vores fag står skolens faciliteter til din rådighed. Vi har en stor idrætshal med klatrevæg, et nyt fitnesslokale, kajakker og en stor sø + å rundt om hjørnet, vi har vores eget mikrobryggeri, musiklokale, lydstudie, et stort krea-lokale og alt muligt andet.

BESØG OS

Vi vil meget gerne vise dig rundt på højskolen og vise dig værelser, spisesal, idrætshal og alt det andet her.

For os er højskole fællesskab, det er faglighed, det er samtaler, inspiration, fordybelse, platte vittigheder, baren lørdag aften, højskole er tårer i øjenkrogen, nye muligheder og dybt vand. Højskole er venskaber resten af livet. Højskole er kærlighed. Højskolen er hjem.

Vores kernefag

Bæredygtighed og økologi
Demokrati
Iværksætter
Samfund
Ernæring
Madlavning
Keramik og Raku
Skriveværksted

Fag og emner

ORDKRAFT

Vi skal vi læse, lytte og lege med ord i alle afskygninger og på mange måder.

Vi skal selvfølgelig arbejde med bøger og noveller. Men vi skal også opleve rap og poetry slam. Vi skal nørde podcast og dubbing. Vi skal mærke ordet i kroppen og stemmen. Og vi skal se på ordet i debatten.

Vi har et helt unikt samarbejde med Gyldendal, og vi får derfor besøg af  forfattere og fagredaktører, der holder skriveværksted med os og tager os med helt ind i maskinrummet.

NATURKRAFT

Her kommer vi hele vejen rundt om jord, mad og meninger, med udgangspunkt i køkkenet og naturen. Vi bruger hovedet såvel som hænderne, når vi stiller skarpt på snakke om biodiversitet og økologi, mens vi sanker, dyrker køkkenhave og har gryderne i kog i køkkenet.

I køkkenet kommer vi igennem en lang række forskellige smage, tilberedninger og teknikker, så vi har alle muligheder for at slippe kreativiteten løs og arbejde frit i køkkenet.

KERAMIK

Keramik er et univers, hvor vi får formgivning og farver til at smelte sammen. Vi arbejder med at skabe brugsgenstande der kræver præcision, skarphed og brugervenlighed – men vi arbejder i ligeså høj grad med det kunstneriske udtryk, der gemmer sig i leret.

I sommeren 2021 åbnede Gram Højskole dørene for de første kursister.

De gik ind på Danmarks nyeste højskole; en almen højskole med store faglige ambitioner, et ønske om at bruge højskolen til at gøre verden til et bedre sted og med en vision om at bringe virkeligheden ind på højskolen – og højskolen ud i virkeligheden. Vi vil præsentere de bedste undervisere, de mest inspirerende fag, det bedste køkken og de bedste faciliteter vi overhovedet kan. Det betyder ikke, at vi har alting (vi drømmer stadig om den der skilift i baghaven), men det betyder, at vi gør det ordentligt med de ting, vi har. Det betyder heller ikke, at alle vores fag, udflugter og fester er tunge og alvorlige – tværtimod! Det betyder bare, at når vi tilbyder noget, ja, så mener vi det! Sgu’! Og at vores fester holder.

Dit værelse

Du bliver indkvarteret på dobbeltværelse, men kan også ønske eneværelse. Hos os er alle værelserne store og lyse og de fleste af dem er lige blevet moderniserede.

Vores aktuelle kurser

Korte kurser

Emnekurser, 3. juli - 9. juli, 1 uge
Familiekurser, 10. juli - 16. juli, 1 uge
Familiekurser, 17. juli - 23. juli, 1 uge
Emnekurser, 24. juli - 30. juli, 1 uge

Lange kurser

Skoletype

Bred almen højskole

Priser

Samlet pris på vores ophold er mellem 27.000,- og 34.500,- afhængigt af tidspunkt og varighed. Tillæg for eneværelse samt tillæg for studietur (afventer coronasituationen).

Information om elevpladser

Elevpladser: 114

Alle vores værelser blev moderniseret i foråret 2021.

Rejser

Vi planlægger en rejse med hvert linjefag på hvert elevhold, men grundet coronasituationen er rejsemålene pt. ukendte.

Kost

Vi har ét af Danmarks mest ambitiøse højskolekøkkener. Altid mulighed for vegetarisk kost. Vi tager hensyn til allergier etc.

Læs mere om vores køkken.

Konference- og udlejningsfaciliteter

Højskole for erhvervslivet

Vi vil lave Højskole for erhvervslivet. Vi vil gerne åbne for muligheden for, at flere mennesker fra erhvervslivet kan komme på højskole.

Skolen kan lejes af foreninger etc., men ikke til private fester.

Handicapfaciliteter

Kørestolsrampe, mulighed for værelser i stueplan.

Undervisningssamarbejde

Samarbejde med Gram Slot

Slottet lægger landbrugsjord til den store køkkenhave, som vores elever kan så, plante, høste og eksperimentere i. Slottet stiller sit landbrug til rådighed, så eleverne kan komme ud i staldene og markerne og ned i mulden.

Samarbejde med Gyldendal

Gram Højskole tiltrækker spændende forfattere for at komme med helt ind i maskinrummet i bøgernes og historiernes verden.

Kontakt højskolen

Gram Højskole