Skals - højskolen for design og håndarbejde

Om skolen

Skals - højskolen for design og håndarbejde er en smuk, gammel bygning, som ligger højt og stolt på en bakke med udsigt til Hjarbæk Fjord. Vi er 12 kilometer fra Viborg og et stenkast indenfor byskiltet i landsbyen Skals.
Midt i de smukke omgivelser tilbyder vi lange og korte højskolekurser til kreative elever i alle aldre. Fælles for kurserne er, at de dyrker det gode håndværk og udfordrer hænder, sanser og kreativitet.

Vil du arbejde med design og håndarbejde

De lange kurser kan evt. bruges som forberedelse til en designuddannelse på f.eks. Teko, Danmarks Designskole eller Designskolen Kolding, eller til at forædle og udvikle dine ideer og dine evner som håndværker. Her lærer du at konstruere mønstre, tilskære, sy, strikke, brodere og væve. Færdigheder, som vi mener, er nødvendige for at være en overbevisende designer - både professionelt og på privat plan.

For alle kreative sjæle

De korte kurser er for alle, der ønsker at fordybe sig i håndarbejdets teknikker og samtidig hente ny inspiration til jobbet eller hjemmehobbyen.

Læs mere om vores højskole


Vores kernefag

Broderi. Knipling
Design
Forberedelse til Kunst/kreative uddannelser
Strikning
Syning
Tekstildesign
Vævning

Fag og emner

På Skals underviser vi i:

 • Syning,
 • hånd- og maskinstrik,
 • vævning,
 • broderi,
 • tryk og broderi,
 • keramik,
 • læderarbejde,
 • ideudvikling,
 • æskemageri,
 • corsagesyning,
 • ginefremstilling,
 • re-design,
 • hækling,
 • pileflet,
 • filtning…

Læs om vores fag


Praktiske informationer

Du vil uden tvivl føle dig godt tilpas i vores stemningsfulde, gamle bygninger. Værelserne har hver deres særpræg, og tv-stuen med sofapladser og det lille bibliotek er med til at skabe en hjemlig atmosfære.

Vi har to hyggelige broderilokaler og en lys og flot vævesal med 16 skaftevæve. Sylokalet har masser af plads og rummer industri-symaskiner og -overlockere samt damppresser. Alle faglokaler har inspirerende materialer på lager. Man er naturligvis velkommen til at tage egen symaskine med.

Vi har plads til at have cirka 55 elever og kursister boende på skolen.

Læs mere om højskolen

Vores aktuelle kurser

Korte kurser

Emnekurser, 23. januar - 29. januar, 1 uge
Emnekurser, 23. januar - 29. januar, 1 uge
Emnekurser, 30. januar - 5. februar, 1 uge
Emnekurser, 30. januar - 5. februar, 1 uge

Lange kurser

27. marts, 13 uger
21. august, 18 uger
25. september, 13 uger
22. januar, 22 uger, 9 uger

Skoletype

Fagspecialiseret højskole

Priser

Læs om kursuspriser

Information om elevpladser

Elevpladser: 55

SkaftevævningBroderi og bogstaverSkaftevævning LæderGenerationer på højskole (børn fra 9 år) HVF syning modul 4 - klassisk jakkeSkals-broderiHVF broderi - Tamburering og hulsømmeHåndstrikSkals-broderiLæderSyningHåndstrikSkaftevævningHåndstrikVævningHavebroderiGenerationer på højskole (børn fra 9 år) Frankrig. Fem dage på højskole og fem dages rejse til ParisBroderiFormfiksering, plissering og syningPlantefarvning og håndstrikSommerkursus uge 26 Sommerkursus uge 31Sommerkursus uge 32Sommerkursus uge 334-dages "repair-workshop"HVF broderi ekstra - monteringHåndstrik m.m.Holland. Fem dage på højskole og fem dages rejse til Amsterdam med håndstrikDanmark - 5 dage på højskole og 2 dage på tur med broderiHverdagsbroderierEcoprint/plantetrykSkals-broderi v/Björk OttósdóttirVævning - Håndklæder og viskestykker Generationer på højskole (børn fra 9 år)Syning Læder Syning HVF - skjortebluse Print på papir, træ, acryl og glas - grafiske værker til hjemmet.StrikVinterbroderi Hækling Island. Fem dage på højskole og fem dages rejse med håndstrikVinterkursus uge 02Vinterkursus uge 03Skaftevævning Strikket tilbehørGenerationer på højskole (børn fra 9 år)Skals broderiSyningSyning BroderiSkals-broderiHVF-broderi venetiansk, richelieuVævningRe-designGenerationer på højskole (børn fra 9 år)Island. Fem dage på højskole og fem dages rejse med håndstrikFærøerne. Fem dage på højskole og fem dages rejse med håndstrikSyning HVF - nederdel/buksBroderi v/Amy LyngaaForårskursus 2022Efterårskursus 2022 Efterårskursus 2022 Forårskursus 2023Forårskursus 2023

Kontakt højskolen

Skals - højskolen for design og håndarbejde
Højskolebakken 21
8832 Skals

Telefon: 86 69 40 64
skals@skals.nu
Forstander: Helle Mogensen