Sille søgte en højskole med internationale elever: Jeg har fået venner fra mange forskellige lande

Udgivet 09-12-2022

MÅNEDENS ELEVPORTRÆT Sille Schnoor Nielsen tog på højskole for at ”være ung igen” efter corona-nedlukningen. På Nordfyns Højskole fik hun mulighed for at lære unge fra andre kulturer at kende.

Udover nye venskaber gav det at komme på højskole en særlig følelse af ro Sille Schnoor Nielsen. Privatfoto.

Af Mette Skov Hansen

Når man tager på højskole, får man ofte mulighed for at møde elever fra forskellige dele af landet.

Jeg har tidligere gået på kostskole med mange andre nationaliteter, og jeg kunne godt lide tanken om at være på en højskole med et internationalt præg.

Sille Schnoor Nielsen, Nordfyns Højskole

Mange højskoler har dog også en profil, der gør, at eleverne ikke kun repræsenterer mange steder i Danmark, men også mange dele af verden.

Det var sådan en, Sille Schnoor Nielsen var interesseret i at komme på, da hun skulle vælge højskole. Her faldt valget på Nordfyns Højskole.

”Jeg har tidligere gået på kostskole med mange andre nationaliteter, og jeg kunne godt lide tanken om at være på en højskole med et internationalt præg. På Nordfyns Højskole var der mange elever fra Japan, hvilket jeg syntes lød virkelig fedt. Jeg synes, det er spændende at komme tæt på mennesker fra andre kulturer og lære dem at kende. Jeg har fået venner fra mange forskellige lande,” siger Sille, som i dag er 21 år.

Tog på højskole for at ”være ung igen”

Ønsket om at tage på højskole opstod hos Sille, efter corona-pandemien kom til Danmark i 2020.

Jeg syntes, jeg havde mistet min ungdom på grund af corona, og jeg ville gerne være et sted, hvor jeg kunne være sammen med unge mennesker.

Sille Schnoor Nielsen, Nordfyns Højskole

”Da jeg blev færdig med at studere, havde jeg egentlig tænkt, at jeg skulle ud at rejse. Men så kom corona, hvorefter jeg ikke rigtigt kunne lave noget. Jeg følte mig isoleret i en lille by og manglede et fællesskab og at høre til et sted. Så jeg stoppede med at arbejde og tog på højskole for at ’være ung igen’. Jeg syntes, jeg havde mistet min ungdom på grund af corona, og jeg ville gerne være et sted, hvor jeg kunne være sammen med unge mennesker,” siger Sille, som kommer fra en lille by på Djursland.

Og det fik hun mulighed for på Nordfyns Højskole. Her følte Sille, at folk var imødekommende, og at der var plads til mange forskellige typer af elever.

”Vi havde alt fra helt unge elever til elever over 50 år. Jeg troede, aldersforskellen ville betyde meget, men det gjorde den ikke. Det samme gjaldt vores forskellige baggrunde. Vi havde meget til fælles på tværs af kulturer,” siger hun.

På højskolen er alt et kulturmøde

I højskolens fag var der blandt andet fokus på kulturmøder, og der blev lavet projekter på tværs af nationaliteter. Der har været meget kulturudveksling, siger Sille.

Jeg havde en værelseskammerat fra Japan, og vi sad nogle gange om aftenen og prøvede at lære hinanden sprog. Det virkede bedre end med en app.

Sille Schnoor Nielsen, Nordfyns Højskole

"I virkeligheden er alt jo et kulturmøde på højskolen. Hvis du er ude at gå i naturen, kan du komme til at snakke om kulturforskelle. Jeg tror, det er en sundere måde at lære om hinanden på end ved at sidde med en bog. Jeg havde en værelseskammerat fra Japan, og vi sad nogle gange om aftenen og prøvede at lære hinanden sprog. Det virkede bedre end med en app,” siger Sille, som har planer om på et tidspunkt at rejse til Japan og besøge nogle af dem, hun mødte på højskolen.

Fandt ro på højskolen

Udover nye venskaber gav højskoleopholdet Sille en særlig følelse af ro.

Jeg er en 12-talspige, men på højskolen fandt jeg en ro i, at alt ikke behøver være perfekt. Man skal bare have det godt.

Sille Schnoor Nielsen, Nordfyns Højskole

”Vi har et samfund, hvor der er meget, vi skal nå og opnå, og hvor vi hele tiden skal bevæge os hurtigere og hurtigere fremad. Jeg er en 12-talspige, men på højskolen fandt jeg en ro i, at alt ikke behøver være perfekt. Man skal bare have det godt. Der er ikke samme forventning til at præstere som i skole. Jeg følte, at jeg fik lov til at stå af og stå stille,” siger hun og tilføjer, at hun samtidig lærte meget om sig selv.

”Det er jo lidt en kliche, at man tager på højskole for at lære sig selv at kende. Men det synes jeg, jeg gjorde.”

Månedens elevportræt

Hver måned deler HøjskoleNYT en elevfortælling fra en af landets folkehøjskoler. Du kan også møde både eleven og højskolen på Højskolernes Instagram-profil i denne uge.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.