Astrid endte alene i vildmarken: ”Højskolen lærte mig, at jeg kan mere, end jeg tror”

Udgivet 27-07-2022

MÅNEDENS ELEVPORTRÆT Efter nogle år som studerende havde Astrid Rishøj lyst til at udfordre sig selv og få mere erfaring med friluftsliv. Med Kalø Højskole kom hun mere ud i naturen, end hun havde regnet med.

Astrid Rishøj læser medicin på Aarhus Universitet, men tog i foråret pause fra studiet for at komme på højskole. Foto: Kalø Højskole

I fire dage i foråret opholdt Astrid Rishøj sig alene i den norske vildmark. Som selskab havde hun kun naturen, og mad og vand måtte hun selv skaffe.

Jeg tror aldrig, jeg havde regnet med at skulle på sådan en tur.

Astrid Rishøj, højskoleelev

Turen var en del af hendes ophold på Kalø Højskole, som har fokus på natur og friluftsliv.

”Jeg tror aldrig, jeg havde regnet med at skulle på sådan en tur. Men jeg er vildt glad for, at jeg kom det og oplevede, hvordan det er at være helt alene og skulle klare sig selv. Det lærte mig, at jeg kan mere, end jeg selv tror,” siger 26-årige Astrid Rishøj.

Ville gerne have mere erfaring med friluftsliv

Astrid Rishøj havde længe haft en idé om, at hun gerne ville på højskole. I sit sabbatår havde hun været ude at rejse, og hendes plan var derfor i stedet at sætte tid af til det undervejs i medicinstudiet på Aarhus Universitet.

Jeg kender mange, der har været på højskole, og jeg har tænkt, at det lød rigtig fedt og var en god mulighed for at fordybe sig i noget andet, end jeg gør i hverdagen.

Astrid Rishøj, højskoleelev

”Jeg havde lyst til at få højskoleoplevelsen, inden jeg bliver færdig med at studere til januar næste år. Jeg kender mange, der har været på højskole, og jeg har tænkt, at det lød rigtig fedt og var en god mulighed for at fordybe sig i noget andet, end jeg gør i hverdagen. Jeg har gået på efterskole og prøvet at bo ude sammen med andre, og det føltes oplagt at gøre det igen,” siger hun.

At det blev en højskole med fokus på natur og friluftsliv skyldtes, at det var noget, hun gerne ville prøve at dyrke mere.

Når jeg har været på shelterture før, har det været på min kærestes initiativ, og jeg har mere følt mig som et påhæng. Så jeg tænkte, det ville være rart at få mere viden og erfaring selv.

Astrid Rishøj, højskoleelev

”Jeg ville gerne have mere erfaring med friluftsliv, så det også er noget, jeg kan dyrke i min fritid. Når jeg har været på shelterture før, har det været på min kærestes initiativ, og jeg har mere følt mig som et påhæng. Så jeg tænkte, det ville være rart at få mere viden og erfaring selv,” siger hun.

Man kan klare mere, end man tror

Astrid Rishøj havde dog ikke troet, at hun skulle udfordre sig selv så meget, som hun endte med at gøre på højskolen. Outdoor-turen til Norge havde for eksempel ikke ligget i tankerne hos hende på forhånd.

De eneste input, jeg fik, var fra naturen. Jeg kiggede på fuglene, frøerne og omgivelserne og fokuserede på at være kreativ.

Astrid Rishøj, højskoleelev

”Det var mærkeligt ikke at have nogen fornemmelse af tid og at opleve, hvor lidt aktivitet der kan være i ens hoved, når man ikke får input fra sin telefon hele tiden. De eneste input, jeg fik, var fra naturen. Jeg kiggede på fuglene, frøerne og omgivelserne og fokuserede på at være kreativ. Jeg havde snittegrej med, så jeg kunne lave en lille bjørn til mig selv i træ. Jeg synes faktisk, det var overraskende nemt,” siger hun og tilføjer, at hun til gengæld fandt det svært at skaffe føde.

Det lykkedes mig ikke at fange fisk, så jeg fik ikke noget mad, mens jeg var alene derude.

Astrid Rishøj, højskoleelev

”Det lykkedes mig ikke at fange fisk, så jeg fik ikke noget mad, mens jeg var alene derude. Det var specielt, og jeg kunne mærke det på energien, men ellers var det faktisk okay. Man kan klare mere, end man tror.”

Fedt at mærke fællesskabet

Turen alene i vildmarken blev en af de største oplevelser på højskoleopholdet for Astrid Rishøj.

Jeg tror, jeg er blevet mere åben, tålmodig og tolerant efter at have været afsted.

Astrid Rishøj, højskoleelev

”Der var noget rigtig fedt over det fællesskab, vi havde omkring turen, selvom vi var alene derude og havde forskellige oplevelser. Og så var jeg rigtig glad for hele højskoleånden på skolen med fællessang og de mange gode øjeblikke, hvor jeg virkelig mærkede fællesskabet,” siger hun.

”Jeg tror, jeg er blevet mere åben, tålmodig og tolerant efter at have været afsted. Og så er jeg blevet klogere på klima og biodiversitet, hvilket også er i fokus på højskolen. Så jeg føler mig oplyst. Og så har jeg en masse erfaring med udeliv, som jeg nu kan bruge i min fritid.”

Månedens elevportræt

Hver måned deler HøjskoleNYT en elevfortælling fra en af landets folkehøjskoler. Du kan også møde både eleven og højskolen på Højskolernes Instagram-profil i denne uge.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.