Dansk-canadiske Signe går på Uldum Højskole: ”Det har været fedt at komme så tæt på dansk kultur”

Udgivet 17-03-2022

MÅNEDENS ELEVPORTRÆT: Da Signe Emilie Baun var syv år gammel, flyttede hendes familie til Canada. Under opvæksten fik hun konstant fortalt historier om Danmark, og det gav hende lyst til selv at opleve landet gennem et højskoleophold.

21-årige Signe Emilie Baun startede på Uldum Højskole sidste sommer, og har siden valgt at blive endnu et semester.

Af Mette Skov Hansen

I løbet af Signe Emilie Bauns opvækst fyldte dansk kultur meget. Selvom familien flyttede til Canada, da hun var syv år, var begge forældre opsatte på, at deres børn ikke skulle glemme landet, de blev født i.

Der blev derfor talt dansk, set dansk børne-tv og serveret dansk mad i hjemmet, og årligt blev der også holdt et par ugers ferie i Danmark.

Jeg havde lyst til at opleve Danmark for mig selv, og jeg tænkte, at det at gå på højskole var en oplagt måde at gøre det på.

Signe Emilie Baun, Uldum Højskole

Efterhånden blev Signe Emilie Baun nysgerrig på at lære mere om sine danske rødder på egen hånd.

Derfor endte hun på Uldum Højskole i august 2021.

”Jeg havde lyst til at opleve Danmark for mig selv, og jeg tænkte, at det at gå på højskole var en oplagt måde at gøre det på. For når man kommer på højskole, er man en del af et fællesskab med andre unge. Jeg så det som en chance for at få en oplevelse og et minde for livet,” siger den 21-årige højskoleelev.

Et længere ophold end planlagt

I dag er Signe Emilie Baun i gang med sit andet semester på Uldum Højskole.

Det er virkelig dejligt at gå her. Lærerne er gode, og man kan mærke, at de glæder sig til at undervise.

Signe Emilie Baun, Uldum Højskole

Egentlig skulle hun kun være blevet til jul, men allerede i september kunne hun mærke, at hun havde lyst til at blive i længere tid.

”Det er virkelig dejligt at gå her. Lærerne er gode, og man kan mærke, at de glæder sig til at undervise. Og så kan jeg godt lide, at der er så mange fag at vælge imellem, og at man igennem de fag møder en masse forskellige mennesker og skaber nye relationer. Det er også sjovt at prøve nye ting af – som ølbrygning for eksempel,” siger hun.

Nysgerrig på dansk ungdomskultur

Signe Emilie Baun beskriver sit første møde med højskolen som lidt af et kulturchok.

Jeg havde på forhånd set dokumentarer på DR om ungdomslivet i Danmark, og det meget anderledes end i Canada. Der er mere frihed til at blive voksen i Danmark.

Signe Emilie Baun, Uldum Højskole

”Det er første gang, jeg er væk fra min familie i så lang tid, og at jeg er på egen hånd. Og så skal man vænne sig til den danske måde at tale til hinanden på, at holde fester på og at lave aktiviteter på. Det har været en anderledes oplevelse, men på en god måde,” siger hun.

Hun har generelt været nysgerrig på at opleve ungdomskulturen i Danmark:

”Jeg havde på forhånd set dokumentarer på DR om ungdomslivet i Danmark, og det meget anderledes end i Canada. Der er mere frihed til at blive voksen i Danmark, og som ung har man mere tid til at finde ud af, hvad man vil efter gymnasiet. Man behøver ikke tage direkte på universitetet og sådan. Det er sjovt og inspirerende,” siger hun.

Føler sig hjemme i Uldum

For Signe Emilie Baun har det bedste dog været at få lov til at snakke med en masse mennesker.

Nu føler jeg mig som en del af fællesskabet. Det er fedt at kunne snakke med og at være en del af den danske kultur.

Signe Emilie Baun, Uldum Højskole

”Mit danske var rigtig dårligt, da jeg startede på højskolen, så det var hårdt at skulle snakke med folk, som samtidig ofte talte om interne danske ting. Nu føler jeg mig som en del af fællesskabet. Det er fedt at kunne snakke med og at være en del af den danske kultur. Jeg synes, jeg føler mig hjemme i Uldum,” siger hun

Familien på besøg

Inden længe får Signe Emilie Baun også mulighed for at vise sit højskoleliv frem til familien. I april kommer hendes mor og storebror på besøg, og til sommer kommer hendes far og henter hende, når opholdet slutter.

Jeg kunne godt tænke mig at flytte til Aarhus til sommer og være der, få et arbejde og måske også studere.

Signe Emilie Baun, Uldum Højskole

Signe Emilie Baun har dog et håb om, at hendes tid i Danmark ikke slutter der.

”Jeg kunne godt tænke mig at flytte til Aarhus til sommer og være der, få et arbejde og måske også studere. Jeg har planer om at tage et sabbatår mere og finde ud af, hvad jeg godt kunne tænke mig,” siger hun.

Månedens elevportræt

Hver måned deler HøjskoleNYT en elevfortælling fra en af landets folkehøjskoler. Du kan også møde både eleven og højskolen på Højskolernes Instagram-profil i denne uge.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.

Læs også: