Bæredygtig jul? Få fem gode idéer til hjemmelavede julegaver til voksne

Udgivet 21-11-2023

Juleaften nærmer sig, og hvis man ikke vil støtte forbrugsfesten, kan man kaste sig ud i at lave gaverne selv. Men hvad kan man lave af hjemmelavede julegaver til voksne? Viceforstander på Suhrs Højskole Laura Troi kommer her med fem idéer

Julegaveideer fra Højskolerne
Skal julegaverne være hjemmelavede i år?

Her er 5 julegaver, du kan lave selv

Den 24. december nærmer sig så småt, og mange er allerede godt i gang med at finde ud af, hvilke julegaver de skal give til familie og venner.

Og hvis man ikke har lyst til at købe gaverne, kan man kaste sig ud i at lave dem selv.

Spørgsmålet er, hvad man kan lave af fede julegaver til voksne?

Der ligger mange tanker bag det at lave noget selv, og derfor er det oftest også de gaver, man husker og bliver gladest for.

Laura Troi, Suhrs Højskole

Det har Laura Troi nogle bud på. Hun er viceforstander på Suhrs Højskole i København, hvor eleverne de seneste måneder har prøvet kræfter med forskellige teknikker inden for madkunst og bæredygtighed, der kan blive til gode hjemmelavede gaver.

”Hjemmelavede gaver er noget, der til alle tider har været populært. For nogle handler det om at få studenterøkonomien til at hænge sammen og for andre om at give en mere personlig gave. Der ligger mange tanker bag det at lave noget selv, og derfor er det oftest også de gaver, man husker og bliver gladest for,” siger hun.

Her kommer Laura Trois fem bud på hjemmelavede gaver til voksne.

Trænger du til at komme i julestemning? Find højskolernes forskellige julekurser her. 

Vintertiden er citronsæson og oplagt til at lave saltede citroner. Efter kort tid opløses saltet helt, og citronerne ser flotte ud i glasset. Foto: Suhrs Højskole

1. Saltede citroner

"Det er en sjov og eksklusiv gave, som passer godt til, at citronsæsonen ligger i vintertiden. Det er simpelt at lave, ser flot ud, og de saltede citroner kan bruges til fisk, fjerkræ eller simreretter som for eksempel marokkansk tagine, hvor det får syrligheden frem."

Opskrift på saltede citroner:

Du skal bruge:

1 stort patentglas/syltetøjsglas
7 citroner
3-4 dl salt
Evt. vand

Fremgangsmåde:

  • Fjern først stilkene og alle eventuelle rester fra citronernes stilke.
  • Stil citronen på højkant, og skær et kryds dybt ned i citronen, så den næsten bliver til 4 både, men stadig hænger sammen i den ene ende. Gør dette med 5 af citronerne.
  • Fyld citronerne med salt, og læg dem i glasset. Mas dem godt sammen, så saften begynder at løbe. Dæk herefter citronerne fuldstændig til med salt. Pres saften fra de 2 sidste citroner ud over massen.
  • Citronerne skal nu gerne være dækket af væske og salt. Hvis der ikke er væske (citronsaft) nok til at dække citronerne, så tilføj vand.
  • Lad dem stå minimum i 1 måned før brug.

Vil du på højskole med fokus på mad og livsstil? Find et kursus her.

Stoffarvningen her er lavet af elever på Suhrs Højskole i valgfaget Madkunst. Foto: Suhrs Højskole

2. Stoffarvning

"Her er der tale om en trend, der breder sig som en steppebrand. Med naturfarvning af tøj kan man puste liv i gamle klude, og så er der noget helt magisk over, at man kan finde blomster eller planter i naturen og bruge dem til farvning af stof. Det får en til at føle sig som en moderne heks."

Vejledning til stoffarvning:

Du skal bruge:

1 farvebad med urter/planter/grøntsager (find opskrift, der passer til det, du vil bruge)
1 bejdsebad med alun, som laves ved at blande alun og soda (find opskrift)

Fremgangsmåde:

  • Farvebadet med urter/planter/grøntsager kan for eksempel laves med løgskaller (lysebrun) eller rødbede (lyserød), som skal simrekoge i cirka en time afhængigt af indholdet. Lad det efterfølgende trække et døgn.
  • Lav herefter bejdsebadet med alun, og kog stoffet i dette i 1-2 timer, og gerne mere, for at gøre det klar til farvning.
  • Når farvebadet har trukket, sigtes planterester fra, og stoffet tages nu fra bejdsebadet til farvebadet og koges heri.
  • Lad stoffet tørre og vask det derefter med vaskemiddel.

Noter: 

Der er flere forskellige måder at farve stof på, og proceduren afhænger af, hvad man vil trække farve ud af, og hvilket stof man gerne vil indfarve. Prøv dig frem, eller find en online guide, der passer til det materiale eller den farvning, du vil lave. Følg eventuelt denne guide til farvning af bomuld med løgskaller fra GRO SELV.

Vil du prøve kræfter med stoffarvning eller andre kreative fag? Find et kursus her. 

På linjen København på Suhrs Højskole har eleverne blandt andet prøvet at lave bivokspapir. Foto: Suhrs Højskole

3. Hjemmelavet bivokspapir

"Bivokspapir er blevet ret populært som genanvendelig indpakning til madpakker eller indpakningspapir til gaver, der kan bruges igen og igen. Og det er faktisk nemt at lave selv. Man skal bare en tur i en helsebutik for at finde bivoks, og resten har du nok derhjemme."


Sådan laver du bivokspapir:

Du skal bruge: 

Bivoks
En stofrest (for eksempel et stykke fra en gamle skjorte eller lignende)

En saks
Et rivejern
Bagepapir
Et viskestykke
Et trygebræt og strygejern
Evt. en pensel.

Fremgangsmåde: 

Klip stofstykker i den ønskede størrelse. Riv bivoks fint med rivejernet.

  • Læg dit stykke stof på et stort stykke bagepapir, fordel den revne bivoks over stoffet, og læg endnu et stykke bagepapir ovenpå.
  • Læg et viskestykke ovenpå bagepapiret. Stryg oven på viskestykket, så bivoksen smelter ned i stoffet.
  • Tag bagepapiret af, og se om bivokset er smeltet ned i og har fordelt sig godt over stoffet. Brug eventuelt en pensel til at jævne det flydende bivoks ud over stoffet, eller stryg stoffet endnu engang, efter du har dækket af med bagepapir.
  • Lad bivokspapiret tørre.

Vil du blive inspireret til gøre hverdagen mere bæredygtig? Find et højskolekursus her. 

Trykkene her er lavet af elever på design-, kultur-og makerlinjen København på Suhrs Højskole. Foto: Suhrs Højskole

4. Linoleumstryk

"Her har vi at gøre med en meget personlig gave. Man kan lave sit eget lille kunstværk, og når man først har lavet trykket, kan der laves en masse kopier til onkler, tanter, fætre og kusiner. Gaven kræver, at man har det rette værktøj til det, men man kan købe et lille kit i en hobbybutik."

Vejledning til linoleumstryk:

Det skal du bruge: 

En linoleumsplade
En linoleumskniv (en lille syl med en skæreprofil)
En lille malerrulle
Trykmalling / linoeumssværte
En blyant
Farvet papir, sider fra gamle bøger fra genbrugspladsen eller andet papir, du kan bruge til at trykke på.

  • Skær linoleumspladen ud i det format, du ønsker trykket.
  • Brug en blyant til at tegne dit motiv. Marker alt det, du skal skærer væk med blyant, så du ikke mister overblikket, når du begynder at skære. Husk, at der, hvor du skærer, vil være der, hvor baggrunden står frem, og der, hvor du undlader at skære, vil være selve trykmotivet.
  • Begynd at udhule dine skraverede felter i motivet forsigtigt med din linoleumskniv.
  • Når dit tryk er færdigt, ruller du et tyndt lag maling over dit tryk med malerrullen.
  • Tryk forsigtigt din plade ned på din baggrund, som hvis det var et stempel. Lav gerne et par testtryk før, så du får en fornemmelse af tykkelsen af malingen.


Tip: 

Et lille samlet kit til tryk kan fås i de fleste hobbybutikker

Vil du lære at lave linoliumstryk eller være kreativ på andre måder? Find et højskolekursus her.

Eleverne fra Suhrs Højskoles grønne linje har lavet hjemmelavet kryddereddike i faget grøn gastronomi. Foto: Suhrs Højskole

5. Hjemmelavet eddike

"Det er det, vores elever kalder en rigtig 'blæregave'. De syntes, det virkede som en avanceret ting at lave, men faktisk er det lettere, end man tror. Det er helt sikkert noget, man kan imponere en madnørd med."

Opskrift på hjemmelavet kryddereddike:

Du skal bruge: 

1 liter økologisk klar lagereddike
1 gammel vinflaske, hvor du har fjernet mærkat og prop
Smagsgivere. Lav for eksempel en eddike med estragon, rosmarin og timian eller laurbær, muskatnød, allehånde og en økologisk grankvist. Du kan også bruge frosne kirsebær, hindbær, solbær eller havtorn for at lave en bæreddike.

Fremgangsmåde:

  • Put den klare eddike i din ren vinflaske, og tilsæt din udvalgte smagskombination.
  • Hvis du vil bruge bær, så skal du tø dem op og koge dem op, før de tilsættes eddiken.
  • Sæt prop i, og bind en fin sløjfe om halsen samt mærkat med ingredienser.
  • Eddiken er færdig efter 14 dage, men bliver kun bedre, jo længere den står.


Denne artikel blev første gang bragt i december 2021.

Flere højskoler tilbyder kurser med fokus på madlavning. Find dem her.

Seks julegaveidéer til børn, unge og voksne fra Højskolerne

Vil du glæde dine nærmeste med en helt særlig julegave, der varer resten af livet, så tag et kig på Højskolernes julegaveidéer. Vi har samlet seks særlige gaver til børn, unge og voksne. 

Find listen over julegaveidéer her 

Flere Højskole Hacks

Vil du have flere gør-det-selv-tips? Se vores mange Højskole Hacks

Hent flere