Højskoleelever har lavet Emmas kjole til prinsens bal: ”Det er som i et eventyr”

Udgivet 12-10-2023

I ugen op til Prins Christians fødselsdag knoklede elever på Vrå Højskole med at gøre 18-årige Emma fra Læsøs kjole klar. Opgaven har været hektisk, men også en vild og unik oplevelse, lyder det fra eleverne.

Højskoleelever har lavet Emmas kjole til prinsens bal: ”Det er som i et eventyr”
Torsdagen før ballet fik Emma endelig lov til at se sig selv i den færdige gallakjole. Foto: Vrå Højskole

Af Mette Skov Hansen

Det er ikke hver dag, man bliver sat til at klæde nogen på til et royalt bal. Men de seneste uger har elever fra Vrå Højskole knoklet for at klargøre et outfit, der – bogstaveligt talt – er en prins værdigt.

Det er lidt som i et eventyr. Vi syr tøj til en pige, der skal til et bal. Det er meget vildt, synes jeg

Dana, elev på Vrå Højskole

10 elever fra faget ”syning og design” på Vrå Højskole har nemlig fået til opgave at hjælpe 18-årige Emma Nielsen, som er blevet udvalgt til at repræsentere Læsø Kommune ved Prins Christians 18 års fødselsdagsfest søndag den 15. oktober på Christiansborg Slot.

Og det er ikke en mulighed, man møder hver dag, siger Dana, som er elev på højskolen og fra Australien.

”Det er lidt som i et eventyr. Vi syr tøj til en pige, der skal til et bal. Det er meget vildt, synes jeg."

Til bal på slottet

Den 15. oktober fylder Prins Christian 18 år, hvilket fejres på Christiansborg Slot. Hver kommune er blevet bedt om at finde to 18-årige fra kommunen, som skal med til festen. Derudover er repræsentanter fra et udvalg af landets ungdomsorganisationer og unge, som har markeret sig inden for sportens, kunstens og kulturens verden, blevet inviteret med.

Kontaktet af journalist

Opgaven med at designe Emmas kjole kom i stand via radioprogrammet ”Missionen” på Radio4.

Det er en virkelig god opgave for eleverne.

Lene Schøning Bruun, lærer på Vrå Højskole

Programmets journalister havde sat sig for at finde den helt rigtige kjole til Emma, og idéen med at kontakte Vrå Højskole skyldtes skolens lærer Lene Schøning Bruun. Hun er skrædder og konstruktør og har tidligere undervist på Alexandraskolen i Frederikshavn og været med til at sy kjoler til grevinde Alexandra.

Lene Schøning Bruun var hurtigt med på idéen. 

”Det er en virkelig god opgave for eleverne. De er lige startet på faget, og nogle kan knap nok sy, hvilket har gjort os pressede. Men det er har været en rigtig sjov udfordring,” siger hun.

I september var Emma for første gang forbi Vrå Højskole, hvor hun prøvede mulige genbrugskjoler, som syholdet kunne tage udgangspunkt i. Foto: Vrå Højskole

Bæredygtig kjole

Først ville Læsø Kommune gerne sende øens repræsentanter af sted i en traditionel Læsø-dragt, men forslaget blev droppet igen, da dragten var for stor og varm.

Det eneste nye, vi har tilført kjolen, er tre sølvknapper, vi købte på vores studietur i Sverige i sidste uge.

Lene Schøning Bruun, lærer på Vrå Højskole

I stedet blev udgangspunktet en lang, mørkebrun kjole doneret af den lokale Kirkens Korshær-genbrugsbutik, som Vrå Højskole har en god kontakt til.

Derudover har eleverne valgt at udvide projektet, så der også bliver syet tasker og poser til smykker og hårpynt. De har undervejs ladet sig inspirere af den traditionelle klædedragt fra Læsø, og et omrids af øen vil være at se på tilbehøret til kjolen.

Det hele er samtidig holdt bæredygtigt, og materialerne, der bruges, er alle fra den originale kjole.

”Det eneste nye, vi har tilført kjolen, er tre sølvknapper, vi købte på vores studietur i Sverige i sidste uge,” siger Lene Schøning Bruun.

Læsø er tænkt med i designet af Emmas kjole og accessories. Foto: Vrå Højskole

Et hektisk forløb

Processen for designeleverne har været travl, da de var på studietur i ugen, op til kjolen skulle være færdig. Men det har været sjovt - særligt for skolens internationale elever. Heriblandt Lucia, som er fra Italien.

Jeg forventede slet ikke, at jeg kunne opleve den mulighed på  en højskole. Det er jeg egentlig meget beæret over.

Lena, elev på Vrå Højskole

”Jeg synes, det har været fedt. Højskole handler om kultur, og den specielle anledning har bestemt givet os mulighed for at dykke ned i dansk kultur,” siger Lucia, som har stået for at fjerne perler og andet fra kjolen og sy stjerner på den i stedet.

Rina fra Japan gik også på ”Syning og Design”-faget på Vrå Højskole sidste år, og hun har derfor haft mere erfaring med at sy. Hun har stået for at tilpasse kjolen i størrelsen og sætte nye dekorationer på.

Det har været nogle skøre dage. Jeg har arbejdet efter timerne, og nogle har arbejdet efter midnat. Det har været vildt, men jeg forventede slet ikke, at jeg kunne opleve den mulighed på  en højskole. Det er jeg egentlig meget beæret over.”

Aflevering af kjolen

Torsdag eftermiddag besøgte Emma og journalisten fra Radio4 igen Vrå Højskole for at prøve kjolen. Lene Schøning Bruun og eleverne forklarede om ændringerne, og Emma var glad for resultatet.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes