Har du brug for en pause fra studiet? Tag på højskole!

Udgivet 11-04-2024

Hvis du føler dig studietræt eller er i tvivl, om du har valgt den rette uddannelse, kan en pause hjælpe dig med at komme tilbage på sporet. Et højskoleophold giver dig et pusterum, afklaring og ny energi.

Der er flere ting, du kan gøre, hvis du er træt af dit studie eller af dine arbejdsopgaver. En af dem er at søge orlov og tage på højskole. Arkivfoto: Ulrik Jantzen

Overvejer du at tage orlov fra studiet, fordi du føler dig træt, stresset eller i tvivl om fremtiden? Du er ikke alene.

Mange unge oplever at køre død i deres uddannelse og at have brug for en pause fra studiet. Andre kommer i tvivl, om de har valgt det rigtige studie eller den rigtige karrierevej og har brug for at undersøge deres muligheder.

Der er flere ting, du kan gøre, hvis du er træt af dit studie. En af dem er at søge orlov og tage på højskole.

Hvis du kan nikke genkendende til ét eller flere af udsagnene herunder, er et højskoleophold måske noget for dig:

  • Jeg er blevet træt af mit studie og overvejer at tage orlov.
  • Jeg trænger til ny inspiration, ny energi og nye oplevelser.
  • Jeg vil gerne bruge mere tid på mine interesser.
  • Jeg er kommet i tvivl, om jeg har valgt den rigtige uddannelse eller karriere.
  • Jeg vil gerne afprøve andre sider af mig selv, inden jeg skal ud på arbejdsmarkedet.
  • Jeg trænger til en pause fra eksamener og studielæsning.
  • Jeg føler mig presset, ensom eller angst for ikke at slå til.
  • Jeg nåede ikke at komme på højskole i mine sabbatår og kunne stadig godt tænke mig at prøve det.
  • Jeg overvejer at tage orlov, men vil gerne bruge den på noget meningsfyldt.

Brug for en time-out

På højskole får du et tiltrængt pusterum. Pausen kan give dig ny energi, inspiration og en afklaring, hvor du finder ud af, om du har valgt den rigtige uddannelse eller karrierevej.

Hvis du overvejer at skifte spor, kan du finde ud, hvad du brænder for, og hvad du skal lave i stedet. Det kan også bare være en orlov, hvor du lader din batterier op.

Et højskoleophold er en unik mulighed for at få en masse spændende oplevelser, nye kompetencer og venner samt tid til at dyrke dine interesser inden for sport, kreative fag eller samfund og historie.

På højskolen bliver du del af et fællesskab med andre unge. De fleste er i 20’erne, men mange aldersgrupper er repræsenteret. Der er mere end 200 fag at vælge imellem, og du er fri for eksamener og pensum, men lærer stadig en masse.

På højskolen fik Dirk Hoffmann øjnene op for nye interesser, og han lærte samtidig at finde sin grænse og trække stikket, når han har brug for en pause. Foto: Nørgaards Højskole

Få øjnene op for nye interesser

En af dem, der har taget en pause på højskole, er Dirk Hoffmann. Med et halvt år tilbage af sin kandidat i bioinformatik følte han sig fanget i det akademiske hamsterhjul, og han tog derfor på højskole i 2023 for at fordybe sig og udforske nye interesser.

Jeg har prøvet så mange nye ting og fået øjnene op for en masse nye interesser og måder at leve mit liv på

Dirk Hoffmann, tidligere højskoleelev

”Jeg tænkte, at hvis jeg skulle nå det, inden jeg skulle ud og smage på arbejdsmarkedet og blive afhængig af en fuldtidsløn, kunne det lige så godt være nu,” siger han.

På højskolen fik Dirk Hoffmann øjnene op for nye interesser, og han lærte samtidig at finde sin grænse og trække stikket, når han har brug for en pause. Efter opholdet følte han sig klar til at fortsætte med sin kandidat.

”Jeg har prøvet så mange nye ting og fået øjnene op for en masse nye interesser og måder at leve mit liv på,” siger Dirk Hoffmann, som i dag er i midten af 20’erne.

"Jeg tror, jeg havde brug for lidt luft til at finde ud af, at jeg er det helt rigtige sted med mit studie," siger Ellen Bjerre Koch, som holdt pause fra studiet og tog på højskole. Privatfoto.

"Jeg havde brug for lidt luft"

En anden elev er Ellen Bjerre Koch, som i efteråret 2018 tog på højskole for at få et afbræk fra medicinstudiet.

"Fjerde semester på medicinstudiet var super hårdt, og jeg havde brug for forandring. Alle mine venner var fra studiet, jeg arbejdede i en akutmodtagelse, og hele mit miljø var orienteret omkring medicin. Jeg havde lyst til at prøve at være i en sammenhæng, der ikke handlede om medicin," siger hun.

Opholdet gav hende et nyt fællesskab og fornyet energi til at fortsætte sin drømmeuddannelse.

"Noget af det bedste, jeg fik ud af mit højskoleophold var, at jeg blev bekræftet i, at jeg rigtig gerne vil medicinstudiet, og at det er dét, jeg skal. Jeg tror, jeg havde brug for lidt luft til at finde ud af, at jeg er det helt rigtige sted med mit studie."

Flere højskoler har særligt tilbud til unge på studiepause

Flere højskoler tilbyder i dag en såkaldt pitstop-ordning, hvor studerende på videregående uddannelser kan få økonomisk støtte til et højskoleophold.

Et pitstop er i udgangspunktet et normalt højskoleophold, hvor du sammen med de andre højskoleelever fordyber dig i og afprøver dig selv inden for forskellige fag og aktiviteter. Men du bruger også opholdet til at genvinde motivationen og lysten til at studere eller til at få afklaring om dit studievalg.

FFD gennemførte i 2014 en spørgeskemaundersøgelse blandt daværende og tidligere pitstop-elever. Den viste, at eleverne i høj grad havde brugt ordningen til at få et tiltrængt og ofte afgørende pusterum i uddannelsen.

65,6 procent af pitstop-eleverne vendte tilbage til eller planlagde at vende tilbage til samme uddannelse som før, mens 25 procent var begyndt på en ny uddannelse. Højskoleopholdet holdt altså størstedelen i uddannelsessystemet.

Læs mere om pitstop-ordningen her.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes