5 populære Grundtvig-sange, du skal kende!

Udgivet 17-05-2024

Nikolaj Frederik Severin Grundtvig er en af Danmarks mest indflydelsesrige digtere og salmeskrivere. Han har skrevet utallige sange og salmer, som har haft stor betydning for dansk kultur og kirkeliv. I denne artikel dykker vi ned i fem af hans mest populære sange, som enhver dansker bør kende!

Grundtvig
Foto: Joakim Züger

1. Nu falmer skoven trindt om land

En af de mest kendte danske efterårssalmer, hvor Grundtvig maler et stemningsfuldt billede af naturens forvandling i efterårsmånederne. Denne salme bruges ofte til høstgudstjenester og i efterårstiden generelt.

Læs historien bag sangen og se lyrics

2. Er lyset for de lærde blot

Den sang af Grundtvig, der bedst beskriver hans tanker om det, der blev til den danske højskoletradition og essensen af fællesskabet omkring den folkelige sang.

Læs historien bag sangen og se lyrics

3. Hvad er det, min Marie 

Grundtvigs kærlighedserklæring til sin anden kone, Marie Toft, som desværre døde få år efter deres bryllup, mens hun lå i sygesengen efter at have født deres fælles søn.

Sangen er blevet et symbol på den rummelighed, der bør ligge i hverdagskærligheden mellem mennesker.

Læs historien bag sangen og se lyrics

LÆS OGSÅ: Forstå Grundtvig på 5 minutter: Alt du skal vide om N.F.S. Grundtvig

4. Et jævnt og muntert, virksomt liv på jord 

Grundtvig skrev sangen som en konfirmationssang til sine sønner, som han selv konfirmerede i Vartov, hvor han var præst til sin død. Grundtvig udtrykker i sangen sine ønsker for sine børns liv: et jævnt og muntert, virksomt liv.

Læs historien bag sangen og se lyrics

5. Vær velkommen, Herrens år

Dette er en nytårssalme, der byder det nye år velkommen med håb og forventning. Grundtvigs tekst opfordrer til taknemmelighed for det forgangne år og ser fremad med tillid og optimisme.

Læs historien bag sangen og se lyrics

DR sætter fokus på Grundtvig

I den kommende tid vil du på alle DR's platforme kunne opleve temaet 'På grund af Grundtvig', som undersøger de steder, hvor Grundtvigs tanker og tekster også i dag er til stede i vores liv og hverdag. 

Højskolerne samarbejder med DR i perioden for blandt andet at udfolde den del af Grundtvigs liv og embede, der knytter sig til højskoletanken og -traditionen.

Flere højskoler holder fællessangs- og grundtvigrelaterede arrangementer.

Se kalenderen.

På DRTV kan du se doku-dramaserien 'Grundtvig' med blandt andre Ulrich Thomsen samt 'I Grundtvigs fodspor' med Liv Thomsen som vært.

Du kan få det fulde overblik på Dr.dk/grundtvig.

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes