Grundtvig kort fortalt

Forstå Grundtvig på 5 minutter: De vigtigste ting, du skal vide om N.F.S. Grundtvig

Udgivet 14-05-2024

Nikolaj Frederik Severin Grundtvig er en af Danmarks mest spændende personligheder. Han har sat sit præg på alt fra kirkeliv til uddannelse, politik og ikke mindst højskoletraditionen. Her får du en hurtig introduktion til Grundtvig, så du kan tale med om en af historiens vigtigste tænkere.

1. Hvem var Grundtvig? Fra præstesøn til indflydelsesrig tænker

Grundtvig blev født den 8. september 1783 i den lille by Udby på Sjælland. Han voksede op som præstesøn og fulgte i sin fars fodspor ved at blive præst selv. Men han var ikke bare en almindelig præst - han var en fyrig tænker og forfatter, der brændte for at gøre en forskel.

2. Hvilke salmer har Grundtvig skrevet?

Grundtvig skrev over 1500 salmer, og mange af dem synges stadig i dag. Hvis du har sunget "Vær velkommen, Herrens år" eller "Dejlig er den himmelblå" i kirken, har du oplevet hans magi. Hans salmer er kendt for deres smukke sprog og dybe budskaber. 

Grundtvig er stadig suverænt den forfatter, der har flest sange i Højskolesangbogen. 68 i den nuværende og 88 i den forrige udgave.

LÆS OGSÅ: 5 populære Grundtvig-sange, du skal kende
  

3. Hvilken betydning havde Grundtvig for højskolebevægelsen?

For Grundtvig var det ikke kun børn, der skulle uddannes og dannes. Han mente, at uddannelse skulle være sjovt, livsoplysende og finde sted hele livet, og han så et stort behov for at få voksne bønder på skolebænken, så de kunne blive oplyste og gode borgere. Derfor startede han højskolebevægelsen, hvor folk kunne lære om livet, fællesskab, danskhed, sange, sagn og det danske sprog.

4. Hvad var Grundtvigs vision for folkekirken?

Som præst kæmpede Grundtvig for en fri folkekirke til folket, hvor der var plads til alle, og hvor menigheden havde en aktiv rolle. Han mente, at kirken skulle være et sted for fællesskab og glæde, ikke bare strenge regler og udenadslære. Det var ret kontroversielt dengang, men hans idéer har sat dybe spor i den danske folkekirke.

5. Hvad kendetegnede Grundtvigs politiske virke? Kampen for frihed og demokrati

Grundtvig var også en politisk ildsjæl. Han blev valgt til Rigsdagen i 1848 og kæmpede for frihedsrettigheder og demokrati. Hans politiske engagement hang tæt sammen med hans tro på, at alle mennesker skulle have mulighed for at udvikle sig og leve frit.

Blå bog

Navn: N. F. S. Grundtvig

Født: Den 8. september 1783 i Udby på Sjælland.

Død: Den 2. september 1872 i København.

Uddannelse: Kandidat i teologi fra Københavns Universitet i 1803.

Antal sange i Højskolesangbogen: 68

DR sætter fokus på Grundtvig

I den kommende tid vil du på alle DR's platforme kunne opleve temaet 'På grund af Grundtvig', som undersøger de steder, hvor Grundtvigs tanker og tekster også i dag er til stede i vores liv og hverdag. 

Højskolerne samarbejder med DR i perioden for blandt andet at udfolde den del af Grundtvigs liv og embede, der knytter sig til højskoletanken og -traditionen.

Flere højskoler holder fællessangs- og grundtvigrelaterede arrangementer.

Se kalenderen.

På DRTV kan du se doku-dramaserien 'Grundtvig' med blandt andre Ulrich Thomsen samt 'I Grundtvigs fodspor' med Liv Thomsen som vært.

Du kan få det fulde overblik på Dr.dk/grundtvig.

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes