Grundtvig blev født den 8. september 1783 i den lille by Udby på Sjælland. Han voksede op som præstesøn og fulgte i sin fars fodspor ved at blive præst selv. Men han var ikke bare en almindelig præst - han var en fyrig tænker og forfatter, der brændte for at gøre en forskel.
2. Hvilke salmer har Grundtvig skrevet?
Grundtvig skrev over 1500 salmer, og mange af dem synges stadig i dag. Hvis du har sunget "Vær velkommen, Herrens år" eller "Dejlig er den himmelblå" i kirken, har du oplevet hans magi. Hans salmer er kendt for deres smukke sprog og dybe budskaber.
Grundtvig er stadig suverænt den forfatter, der har flest sange i Højskolesangbogen. 68 i den nuværende og 88 i den forrige udgave.
LÆS OGSÅ: 5 populære Grundtvig-sange, du skal kende
3. Hvilken betydning havde Grundtvig for højskolebevægelsen?
For Grundtvig var det ikke kun børn, der skulle uddannes og dannes. Han mente, at uddannelse skulle være sjovt, livsoplysende og finde sted hele livet, og han så et stort behov for at få voksne bønder på skolebænken, så de kunne blive oplyste og gode borgere. Derfor startede han højskolebevægelsen, hvor folk kunne lære om livet, fællesskab, danskhed, sange, sagn og det danske sprog.
4. Hvad var Grundtvigs vision for folkekirken?
Som præst kæmpede Grundtvig for en fri folkekirke til folket, hvor der var plads til alle, og hvor menigheden havde en aktiv rolle. Han mente, at kirken skulle være et sted for fællesskab og glæde, ikke bare strenge regler og udenadslære. Det var ret kontroversielt dengang, men hans idéer har sat dybe spor i den danske folkekirke.
5. Hvad kendetegnede Grundtvigs politiske virke? Kampen for frihed og demokrati
Grundtvig var også en politisk ildsjæl. Han blev valgt til Rigsdagen i 1848 og kæmpede for frihedsrettigheder og demokrati. Hans politiske engagement hang tæt sammen med hans tro på, at alle mennesker skulle have mulighed for at udvikle sig og leve frit.