VEKSELVIRKE

Oure Højskole har forvandlet en gammel golfbane til en køkkenhave: Vi går fra at være forbruger til producent

Udgivet 20-03-2025

På Oure Højskole skal eleverne i fremtiden være med til at dyrke de grøntsager, de spiser under deres ophold og dermed få en bedre forståelse for fødevareproduktion. Projektet er blevet til med midler fra Højskolerne og Nordea-fondens fælles Vekselvirke-projekt.

”Formålet med Oures Have er at naturliggøre bæredygtighed som et vilkår, vi er fælles om at løfte," siger Katrine Friis fra Oure Højskole. Foto: Søren Bang Clemmensen

Fremover kan elever på Oure Højskole glæde sig til at få jord under neglene under deres ophold på den fynske højskole. For i løbet af deres måneder på højskolen får de både mulighed for at så, luge, høste og tilberede den mad, de skal spise.

På skolerne i Oure serverer vi årligt 1 million måltider, og vi ønsker nu at gå fra at være forbruger til at blive producent og dermed invitere virkeligheden ind på skolerne,

Katrine Friis, Oure Højskole

I 2024 fik højskolen en bevilling på knap to millioner kroner fra Nordea-fonden til at anlægge en tre hektar stor produktionshave på en grund, som tidligere var en gammel golfbane.

Haven skal forsyne skolens køkkener og samtidig være med til at genskabe forbindelsen mellem menneske, natur og produktion. Det fortæller projektleder og lærer på Oure Højskole Katrine Friis, der de seneste år har drevet højskolefaget ”Gro”, hvor eleverne arbejder praktisk med jord, planter og deres egne livsværdier.

”Formålet med Oures Have er at naturliggøre bæredygtighed som et vilkår, vi er fælles om at løfte. På skolerne i Oure serverer vi årligt 1 million måltider, og vi ønsker nu at gå fra at være forbruger til at blive producent og dermed invitere virkeligheden ind på skolerne,” siger hun.  

Har aldrig tænkt over, hvor meget arbejde der ligger bag

I efteråret 2024 var Oures højskoleelever med til at tage de første spadestik til den nye have, og der blev både kørt jord, revet og sået.

En af eleverne, der deltog, var 21-årige Luna Falkenberg, som er glad for at være kommet tættere på fødevareproduktionen under sit højskoleophold.

"Jeg har selv arbejdet i et supermarked, hvor vi bare kylede mad ud, når vi lukkede. Før har jeg aldrig tænkt over, hvor meget arbejde der ligger bag en pose gulerødder. Det er mega fedt at se alt det arbejde, der ligger bagved," siger hun.

Oures Have: Et åbent fællesskab

På sigt er planen, at Oures Have også skal åbne for fællesspisninger, workshops og havedage, hvor både lokale og nationale aktører kan lære om bæredygtig grøntsagsproduktion.

Her er det jo 1:1 fra jord til bord,

Jonathan Sales, Oure Højskole

Det fortæller Jonathan Sales, der er medarbejder i Oures Spisehus. Alt dette havde ifølge ham ikke været muligt uden støtten fra Nordea-fonden.

”Støtten er monumental, fordi det giver os mulighed for at flytte en grøntsagsproduktion i en skala, som jeg ikke kender til andre steder i landet, ned på vores egen matrikel, og vi kan ramme mange flere mennesker. Her er det jo 1:1 fra jord til bord,” siger han.

Se video om Oures grønne projekter her:

Om Vekselvirke – Højskolerne som laboratorier for bæredygtighed

Nordea-fonden har etableret en indsats med Folkehøjskolernes Forening, hvor højskoler kan søge støtte til ambitiøse og nytænkende projekter, som fremmer bæredygtighed. Frem til primo 2026 kan højskoler søge støtte hos Nordea-fonden til at udvikle og gennemføre grønne projekter, der passer til deres værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold. Dette kan være til udvikling af nye fag, kurser, større arrangementer eller til faciliteter, der understøtter, udvikler eller skaber rum for en bæredygtig udvikling. I alt 16 højskoler har nu modtaget støtte.

Læs mere om projektet her.

Vil du være en del af den grønne omstilling?

På højskolen kan du eksperimentere, udfordre det eksisterende og finde nye veje til en bæredygtig fremtid. Her får du plads til at lære, skabe og handle – sammen med andre, der også vil gøre en forskel. Uanset om du drømmer om at bygge, dyrke, debattere eller forandre, starter rejsen her.

Tag på højskole. Bliv klogere på verden – og din rolle i den. Er du klar?

Find en højskole, der passer til dig

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes