VEKSELVIRKE

Højskolen i Skals lærer dig at genbruge og reparere tøj:  Vi skal give unge færdigheder og viden om produktionen

Udgivet 20-03-2025

Skals – højskolen for design og håndarbejde styrker i disse år sit fokus på de miljømæssige konsekvenser af nutidens tøjforbrug og -produktion. Projektet er blevet til med midler fra Højskolerne og Nordea-fondens fælles Vekselvirke-projekt.

Skals – højskolen for design og håndarbejd skal over de næste år både arbejde med formidling og konkrete aktiviteter for at inspirere til at ændre forbrugsvaner og håndtering af tekstiler. Foto: Søren Bang Clemmensen

Danskernes tøjforbrug er højt, og det er ikke bæredygtigt, når der smides ud og købes nyt eller produceres tøj af billige materialer, der er dårlige for miljøet. Men hvordan lærer man at handle med tekstil omtanke?

Det er ikke en viden, man kan gå ud og etablere hvor som helst

Lene Thomasen, Skals – højskolen for design og håndarbejde

Det har Skals – højskolen for design og håndarbejde sat sig for at gøre danskerne klogere på.

Højskolen har fået knap to millioner fra Nordea-fonden til at sætte fokus på de miljømæssige udfordringer, der er ved tekstilproduktion i dag, samt på reparation og genbrug.

Større viden til unge

Ifølge Lene Thomasen, der leder projektet på højskolen, skal skolen over de næste år både arbejde med formidling og konkrete aktiviteter og på den måde inspirere til ændrede forbrugsvaner og håndtering af tekstiler for at mindske vores tøjaffald og ressourceforbrug.

”Generelt set er det jo vigtigt, at vores unge mennesker lærer nogle forskellige færdigheder, og at de får en større viden om bæredygtighed. Det er ikke en viden, man kan gå ud og etablere hvor som helst,” siger hun.

Syr skjorter af gamle duge

For højskoleelev Frida Julia Loges har det været spændende at lære om materialer og mulighederne for at designe tøj ud af gamle materialer.

I og med at jeg er vildt glad for at sy tøj, hvilket jo godt kan være meget klimabelastende, så vil jeg gerne have fokus på at gøre det så klimabevidst som muligt.

Frida Julia Loges, højskoleelev

”Jeg syr skjorter af gamle duge. Det er min tredje, jeg er i gang med nu. Det er virkelig fedt at give den her gamle finske dug fra genbrug et nyt liv i en fin skjorte, som jeg har tilpasset til min krop, så den sidder, som jeg godt vil have den til,” siger hun.

Hun finder det vigtigt, at mennesker tager ansvar for deres eget forbrug.

”I og med at jeg er vildt glad for at sy tøj, hvilket jo godt kan være meget klimabelastende, så vil jeg gerne have fokus på at gøre det så klimabevidst som muligt – for eksempel ved at bruge genbrugsmaterialer eller bruge materialer, der kan holde i lang tid og ikke bare forgår hurtigt.”

Afgørende støtte

Udover undervisningen har højskolen også fået produceret en podcastserie om bæredygtighed i tøjproduktion og lavet små film til sociale medier med råd til, hvordan man kan reparere tøj.

”Hvis vi ikke havde fået penge fra Nordea-fonden, så havde projektet ikke haft det omfang, som det har, hvor vi har mulighed for at iværksætte forskellige aktiviteter, og hvor jeg kan bruge al min tid på at finde ud af, hvad der egentlig foregår, og så omsætte det til en viden, der kan bruges af almindelige borgere,” siger Lene Thomasen.

Se video om Skals' grønne projekter her:

Om Vekselvirke – Højskolerne som laboratorier for bæredygtighed

Nordea-fonden har etableret en indsats med Folkehøjskolernes Forening, hvor højskoler kan søge støtte til ambitiøse og nytænkende projekter, som fremmer bæredygtighed. Frem til primo 2026 kan højskoler søge støtte hos Nordea-fonden til at udvikle og gennemføre grønne projekter, der passer til deres værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold. Dette kan være til udvikling af nye fag, kurser, større arrangementer eller til faciliteter, der understøtter, udvikler eller skaber rum for en bæredygtig udvikling. I alt 16 højskoler har nu modtaget støtte.

Læs mere om projektet her.

Vil du være en del af den grønne omstilling?

På højskolen kan du eksperimentere, udfordre det eksisterende og finde nye veje til en bæredygtig fremtid. Her får du plads til at lære, skabe og handle – sammen med andre, der også vil gøre en forskel. Uanset om du drømmer om at bygge, dyrke, debattere eller forandre, starter rejsen her.

Tag på højskole. Bliv klogere på verden – og din rolle i den. Er du klar?

Find en højskole, der passer til dig

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes