VEKSELVIRKE

Forstander om grønne initiativer på højskole: Du kigger på fremtidens køleskab

Udgivet 20-03-2025

Suhrs Højskole i København har etableret et forrådskammer, som giver eleverne erfaring med at handle direkte med fødevareproducenterne. Projektet er blevet til med midler fra Højskolerne og Nordea-fondens fælles Vekselvirke-projekt.

Sidste år modtog Suhrs Højskole nemlig to millioner kroner fra Nordea-fonden til to grønne projekter. Foto: Søren Bang Clemmensen

Madlavning, bæredygtighed og kreativitet. Det er noget af det, der er i fokus på Suhrs Højskole i København. Og elevernes mulighed for at tænke bæredygtighed ind i køkkenet er det seneste år blevet større.

Det er egentlig sådan, vi bør lave mad i fremtiden.

Rasmus Willig, Suhrs Højskole

Sidste år modtog Suhrs Højskole nemlig to millioner kroner fra Nordea-fonden til to grønne projekter. Det ene var at arrangere kultursaloner med fokus på litteratur og grøn mad, og det andet var at etablere et forrådskammer, der giver eleverne erfaring med at handle direkte med fødevareproducenterne.

Det er sådan, vi bør lave mad

I dag står forrådskammeret færdigt på højskolen, hvor det løbende fyldes op med eksempelvis fermenterede fødevarer. Ifølge forstander Rasmus Willig kan man kalde det fremtidens køleskab og et eksempel på, hvordan den bæredygtige fremtid ser ud.

”Det er egentlig sådan, vi bør lave mad i fremtiden. Det er, hvor vi bruger minimalt med energi, har et minimalt CO2-aftryk og også er med til at spise fødevarer, som kan være med til at forøge biodiversiteten”, siger han og tilføjer, at eleverne takket være forrådskammeret i højere grad får bæredygtighed ind under huden.

En stærkere relation til den mad, vi spiser

På højskolen arbejder eleverne blandt andet med, hvordan de kan bruge overskydende mad i nye retter og lave mad ud af fødevarer, man ikke nødvendigvis overvejede kunne bruges.

Hvis alle mennesker får den stærke relation, tror jeg, vi får et mere bæredygtigt samfund

Sara Reneland Forsman, elev på Suhrs Højskole

For eleven Sara Reneland Forsman er det vigtigt, at alle mennesker kommer tættere på produktionen og får en stærkere relation til den mad, vi spiser.

”Hvis alle mennesker får den stærke relation, tror jeg, vi får et mere bæredygtigt samfund,” siger hun.

Vigtigt at oplyse mennesker

Højskoleelev Christian Fuglsang ser det også som vigtigt at kunne oplyse mennesker om den grønne omstilling, hvilket blandt andet sker på højskolens nye kultursaloner.

”Det, at den enkelte borger forstår, hvad den grønne omstilling er, er mindst lige så vigtigt, som hvad der sker på et politisk niveau,” siger han.

Se video om Suhrs grønne projekter her:

Om Vekselvirke – Højskolerne som laboratorier for bæredygtighed

Nordea-fonden har etableret en indsats med Folkehøjskolernes Forening, hvor højskoler kan søge støtte til ambitiøse og nytænkende projekter, som fremmer bæredygtighed. Frem til primo 2026 kan højskoler søge støtte hos Nordea-fonden til at udvikle og gennemføre grønne projekter, der passer til deres værdigrundlag, fagprofil samt lokale og geografiske forhold. Dette kan være til udvikling af nye fag, kurser, større arrangementer eller til faciliteter, der understøtter, udvikler eller skaber rum for en bæredygtig udvikling. I alt 16 højskoler har nu modtaget støtte.

Læs mere om projektet her.

Vil du være en del af den grønne omstilling?

På højskolen kan du eksperimentere, udfordre det eksisterende og finde nye veje til en bæredygtig fremtid. Her får du plads til at lære, skabe og handle – sammen med andre, der også vil gøre en forskel. Uanset om du drømmer om at bygge, dyrke, debattere eller forandre, starter rejsen her.

Tag på højskole. Bliv klogere på verden – og din rolle i den. Er du klar?

Find en højskole, der passer til dig

Andre nyheder

Hent flere

Vil du modtage vores nyhedsbrev?

Højskolernes nyhedsbrev er for dig, der har været på højskole, skal på højskole eller bare gerne vil vide noget om, hvad der sker i højskoleverdenen og hvad, du kan deltage i.

  • Aktuelle historier fra højskolelivet
  • Nyt om højskolekurser
  • Nyheder om Højskolesangbogen
  • Offentlige arrangementer på højskoler
  • Konkurrencer

Felter med (*) skal udfyldes