Fire højskoleelever: Sådan sparer vi på strømmen

Udgivet 13-12-2022

SPARERÅD: Klima og bæredygtighed fylder på landets højskoler, og den aktuelle energikrise har også sat tanker i gang hos eleverne. Her kommer nogle af deres bedste spareråd.

Af Oline Saxbjørn Dehli

Snart rundes 2022 af. Et år hvor energikrisen og den stigende inflation har fyldt mediespalterne, og mange har søgt mod nye løsninger og alternative måder at spare penge på elforbruget i hverdagen på.

Det gælder også på landets højskoler. I fag om klima og bæredygtighed, grønt iværksætteri og permakultur har eleverne fordybet sig i den grønne livsstil eller deltaget i debatten om omstillingen dertil.

Derfor har Højskolerne talt med fire elever fra bæredygtige linjer, som hver fortæller, hvad de gør for at spare på strøm i deres hverdag. Mød Anna, Manon, Hadeel og Gustav, der her deler deres tips og overvejelser om den øgede opmærksomhed på energiforbruget.

"Jeg er blevet meget opmærksom i køkkenet"

Anna, Suhrs Højskole

”Under mit højskoleophold har jeg virkelig fået øjnene op for, hvordan jeg kan spare på strømmen, når jeg laver mad.”

Det virker som småting, men i det store hele kan man faktisk spare virkelig meget ved at ændre sine vaner under madlavningen.

Anna, højskoleelev

”Ved at lægge låg på gryderne eller koge madvarer i mindre vand, end man umiddelbart tænker er nødvendigt, kan man spare en del på sit strømforbrug. Man kan også slukke lidt tidligere for ovnen og bage i eftervarmen.

Det virker som småting, men i det store hele kan man faktisk spare virkelig meget ved at ændre sine vaner under madlavningen. Helt naturligt fylder man jo gryden op med vand, når man skal koge et enkelt æg, men man kan faktisk nøjes med kun at bruge fire-fem spiseskeer.

På den måde koger vandet hurtigere op, og det tager kortere tid – specielt, hvis man også bruger et låg imens.”

Jeg har skabt et overblik over mit forbrug

Manon, Løgumkloster Højskole

”Jeg tror, at det er vigtigt, at man skaber et overblik i ens hjem over de ting, der bruger strøm, for at kunne tage kritisk stilling til, hvor det giver mening at spare.

Jeg er blevet mere opmærksom på de små ting, som jeg kan gøre for at spare på strømmen, som for eksempel ikke at have køleskabsdøren åben i mere end et par sekunder og undgå at fylde kedlen med mere vand end det, jeg skal bruge.

Manon, højskoleelev

Nu hvor priserne stiger på mange varer, mens lønsedlerne forbliver det samme, har vi ikke det store valg andet end at spare, hvor vi kan. Jeg er blevet mere opmærksom på de små ting, som jeg kan gøre for at spare på strømmen, som for eksempel ikke at have køleskabsdøren åben i mere end et par sekunder og undgå at fylde kedlen med mere vand end det, jeg skal bruge.

Men jeg synes også, at det handler om at være kritisk over for den verden, vi lever i. Der bliver ofte sat fokus på den individuelle borger frem for de store virksomheder, som ellers har et større og mere unødvendigt elektricitetsforbrug. For eksempel bruger de strøm til store reklameskilte døgnet rundt.

Jeg tror, at vi er nødt til at have love og reguleringer på det område, før vi kan skabe forandringer.”

Jeg oplader fra min powerbank

Hadeel, Nordfyns Højskole

”Jeg er begyndt at oplade min powerbank i stedet for at sætte min telefon i stikkontakten, mens jeg sover. På den måde har jeg altid strøm til min telefon, og jeg undgår at have mobilen liggende og oplade hele natten, hvor den bruger mere strøm end nødvendigt. Jeg kan godt forstå, at det er nemmest at lade den oplade om natten, men man kan sagtens finde andre gode tidspunkter i løbet af dagen – under badet for eksempel.”

Jeg er begyndt at oplade min powerbank i stedet for at sætte min telefon i stikkontakten, mens jeg sover.

Hadeel

”Jeg øver mig også på at undgå at have mine ting siddende i stikkontakter, når jeg ikke bruger dem. Jeg ved, at jeg kan glemme at slukke for dem igen, og at de kan bruge strøm, selvom de er på standby.

Generelt synes jeg, at det er virkelig vigtigt, at vi som forbrugere tænker os om. Det gør en stor forskel, når vi overvejer vores brug af ressourcer, og om de ting, som kræver meget energi, er nødvendige eller bare en del af vores overforbrug.”

Jeg undgår at have unødvendigt lys tændt

Gustav, Suhrs Højskole

”Det er altid en god idé at være opmærksom på sit forbrug. Det er lige så vigtigt nu, som det altid har været, men vi er nok blevet mere opmærksomme på det som samfund efter prisstigningerne på el.

Mit bedste råd til at spare på strømmen er at huske at slukke lyset efter sig. Det er let at forholde sig til og et godt sted at starte. Jeg tror også, at det er noget, de fleste af os stadig kan blive bedre til.”

”Jeg er vokset op i en familie, hvor vi altid har været opmærksomme på at spare på strømmen. Derfor tænker jeg naturligt over og undgår at have lyset tændt, når jeg ikke er i rummet, eller hvis det er unødvendigt.”

Gustav

”Jeg er vokset op i en familie, hvor vi altid har været opmærksomme på at spare på strømmen. Derfor tænker jeg naturligt over og undgår at have lyset tændt, når jeg ikke er i rummet, eller hvis det er unødvendigt.

Ved at skifte til LED eller sparepærer kan man skrue ned for effekten af pærerne, så de bruger mindre strøm. Man kan også bruge lysdæmpere eller sætte censorer på lamperne, hvis man glemmer at slukke for dem igen.”

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.