I en verden, hvor teknologi og skærme dominerer vores hverdag, tilbyder højskolerne en unik mulighed for at tage en pause fra den digitale verden og genopdage glæden ved det fysiske nærvær og fællesskab.
Naturligt mobilfri på højskolen
Flere højskoler har igennem adskillige år eksperimenteret med mobilfri dage eller såkaldte digital detox-perioder, hvor eleverne bliver opfordret til at lægge telefonerne væk og fokuserer på de fysiske omgivelser og de mennesker, de er sammen med.
Læs også: Digital bevidsthed baner vejen for nærværet.
I dag er der mindre behov for de særlige tiltag til at lære de unge at se op fra mobilen. På mange højskoler lyder der dog en generel opfordring til kun at bruge mobiltelefoner i private rum eller som led i undervisningen - ikke når der spises, til foredrag eller hvor der på anden vis er brug for nærvær. Det er almindelig digital dannelse på en højskole.
#SlukSammen: En vigtig kampagne
Højskolernes erfaring med digital detox og fordelene ved fysiske fællesskaber hænger godt sammen med den nationale kampagne #SlukSammen, som ungdomstilbuddet headspace Danmark står bag. Kampagnen opfordrer alle til at slukke deres mobiltelefoner i to timer d. 20. august mellem klokken 18 og 20 og tilbringe uforstyrret tid sammen med dem, de holder af.
Moderne dannelse og nærvær
I virkeligheden er de fleste unge i dag langt bedre til at håndtere mobilbrug end deres lærere, som ikke alle er digitalt indfødte. På højskolen prioriteres dybere samtaler, ægte relationer og en ro uden notifikationer - fordi alle er mindet om at ville det fælles og det fysiske. Til gengæld kan social FOMO (Fear of Missing Out) i modsætning til digital FOMO godt være en udfordring på en højskole. Man vil ikke gå glip af noget socialt - og flere højskoler har indført særlige tider i skemaet til ren afslapning - uden mobil, debat eller fag. Alle kan trænge til et mentalt pusterum i ny og næ. Uanset om det er digitalt eller "in real life".
Læs også: Klar, parat, højskole: Tre tips til en god start på højskolen.