Hvad er en højskole?

På en højskole bor, lever og lærer du sammen med andre. Du sammensætter selv dit skema, og der er ingen eksamen. Du bliver en del af et stærkt fællesskab og får nye perspektiver på dig selv og verden. Højskole er for alle, og du kan vælge mellem både korte kurser (1-7 uger) og længere ophold (2-12 mdr.)

Højskole for alle aldersgrupper

Alle kan tage på højskole. Du skal være fyldt 16 år for at komme på ungdomshøjskole og 17,5 for at komme på andre højskoler. De fleste elever på de lange kurser er typisk unge imellem 18 og 25 år, mens voksne, seniorer og børnefamilier oftest deltager i de korte kurser.

Så lang tid varer et højskoleophold

Lange højskolekurser varer minimum 8 uger og helt op til 40 uger. De lange kurser ligger som regel i foråret eller efteråret. 

De korte kurser er mere tema-baserede og varer typisk 1-2 uger. De fleste korte kurser ligger i sommerferien og derfor kaldes de tit for sommerkurser. Mange vælger at tage af sted med venner eller familie, fordi det er en sjov og inspirerende måde at holde ferie på sammen..

Ingen adgangskrav, eksamener eller karakterer

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole, og der er heller ingen eksamener eller karakterer i løbet af et højskoleophold.

Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Sammensæt dit eget skema 

Du kan vælge mellem over 200 forskellige fag på de danske højskoler. Om du er til outdoor, tech eller keramik, findes der en højskole, der passer til dig.

Se de forskellige fag og faggrupper

Sådan bor du på højskolen

Højskolen bliver et hjem, hvor du sover, spiser, fester og har undervisning sammen med andre. De fleste højskoleelever bor på tomandsværelser, men på næsten alle højskoler kan du vælge at få dit eget værelse. De fleste synes dog, at det er rigtig hyggeligt at dele værelse med en anden.

Maden på højskolen

Højskolekøkkenerne er kendt for at servere god og varieret mad. Hvis du er vegetar, veganer, allergiker eller af andre grunde ønsker en bestemt slags mad, kan det som oftest arrangeres med køkkenet.

Kost er inkluderet i prisen på et højskoleophold, men du skal selv være med til at få højskolen til at fungere sammen med dine højskolevenner. Du vil som regel få tildelt en fast dag eller en uge under dit ophold, hvor du hjælper til med borddækning og oprydning. 

Forskellige typer af højskoler

Danmark har omkring 70 folkehøjskoler opdelt i syv højskoletyper. De fleste er almene højskoler med flere faglinjer, hvor du enten kan fordybe dig inden for et enkelt fagområde eller sammensætte dit skema ud fra flere forskellige fag. Der findes også en del fagspecialiserede højskoler, der fokuserer på et enkelt fagområde som fx musik, kunst eller design samt idrætshøjskoler, hvor du kan dyrke forskellige former for sport.

Derudover findes der også livsstilshøjskoler, kristne og spirituelle højskoler, ungdomshøjskoler og seniorhøjskoler.

Læs mere om de forskellige højskoletyper

Se liste over alle folkehøjskoler

Forbered dig til en uddannelse

Et højskoleophold kan være et afgørende skridt på vejen til at afklare studievalg eller til at forberede sig til en uddannelse. På højskolen er der frirum til at finde ud af, hvad du vil, eller prøve nye interesser af. Du kan også bruge et højskoleophold til at komme ind på drømmeuddannelsen - fx til at forberede dig til optagelsesprøven til journalist- eller politiuddannelsen.

Rejs med højskolen

Studieture og udlandsrejser er ofte en fast del af det at gå på højskole. På de fleste lange højskoleophold indgår en studietur til udlandet, men der findes også højskoler, hvor en længere udlandsrejse (2 eller flere uger) er en central del af forløbet. Det kan være du arbejder som volontør, uddanner dig til skiinstruktør eller tager en længere friluftstur til Canada. 

Prisen for et højskoleophold

Prisen for lange kurser er i gennemsnit 1.550 kroner per uge, men prisen varierer fra højskole til højskole. Prisen for korte kurser er i gennemsnit 4.600 kroner per uge. Du kan altid tjekke prisen på højskolens egen hjemmeside.

Forskel på folkehøjskoler og andre højskoler

I daglig tale kalder vi folkehøjskoler for højskoler. Højskole er ikke et beskyttet navn, så du kan sagtens møde uddannelser eller andre institutioner i Danmark eller udlandet, der kalder sig højskole.

Forskellen på en folkehøjskole og andre typer af højskoler er, at de danske folkehøjskoler får statstilskud fra Kulturministeriet og opfylder kravene i loven om folkehøjskoler.

Der findes et væld af andre typer højskoler, som ikke er en del af Højskolerne. Det gælder for eksempel: Handelshøjskoler, Professionshøjskoler, Ingeniørhøjskoler, Tandlægehøjskolen, Journalisthøjskolen, Daghøjskoler, Aftenhøjskoler, Højskoler i udlandet (Höjskolendk.dk, Zanzibar, Dansk Studiecenter, MS m.v.) samt kursuscentre med "højskolekurser".

Folkehøjskolernes Forening i Danmark og Højskolernes Hus

Alle folkehøjskoler er en del af Folkehøjskolernes Forening i Danmark. Foreningen holder til i Højskolernes Hus i København og arbejder for skoleformens udvikling.

Find højskoleophold

Find et højskoleophold, der passer til dig. Vælg mellem 75 højskoler og over 200 fag.

Søg kurser

Ofte stillede spørgsmål

Har du flere spørgsmål om højskole? Se vores side med typiske spørgsmål og svar. 

Se FAQ