Typiske spørgsmål og svar

Må man ta' hunden med sig på højskole? Og findes der højskolemad for vegetarer? Få svar på dine spørgsmål her.

Nej, alle over 17½ år kan komme på højskole. På de to ungdomshøjskoler skal man være fyldt 16 år.

Læs mere om højskolekurser.

Højskoler er et dansk fænomen, opfundet af N.F.S. Grundtvig for over 160 år siden. Der findes også højskoler i de andre nordiske lande. Er du interesseret i at komme på højskole i et andet land, kan du evt. kontakte landets ambassade og høre, om der findes noget, der ligner højskoler i det land.

Der er i øjeblikket knap 70 højskoler. Se den historiske udvikling i forhold til nye og lukkede højskoler.

Der er fire seniorhøjskoler: Højskolen Marielyst, Seniorhøjskolen Nørre Nissum, Liselund Højskole og Rude Strand Højskole. Der er også seniorkurser på mange af de andre højskoler.

Højskolekataloget indeholder de statsanerkendte folkehøjskoler.
Tandlægehøjskolen er en uddannelsesinstitution - ligesom Journalisthøjskolen, Handelshøjskolen osv. "Højskole" er ikke et beskyttet navn, så du kan sagtens møde uddannelser eller andre institutioner i Danmark eller udlandet, som kalder sig "højskole".

Læs mere om, hvad en folkehøjskole er

Højskolekatalogerne - ét for lange ophold og ét for korte kurser - udkommer i slutningen af november måned.

Der er en række muligheder for støtte: Fonde, kommunestøtte, elevforeningsfonde, ledige under 25 år med dagpenge, unge uden ungdomsuddannelse - fx via en særlig mentorordning m.m.

Læs mere om tilskud

Vejledning er obligatorisk på højskolerne - så du er helt sikker på, at du vil møde kvalificerede lærere, som kan vejlede dig og hjælpe dig til at finde ud af, hvad du skal ta' fat på efter højskoleopholdet. Faktisk har de, der har været på højskole, færre studieskift end andre!

Danske (inkl. færøske og grønlandske) elever kan søge dansk statsstøtte, Nordisk højskolestipendium, til kurser af mindst 12 ugers varighed på en folkehøjskole i et andet nordisk land. Derudover kan unge mellem 18 og 25 år, med bopæl inden for Rigsfælleskabet søge Rigsfællesskabets Højskolestipendium.

Læs mere om reglerne her

Som hovedregel skal man være selvhjulpen for at komme på højskole (Egmont Højskolen er en undtagelse).

Nogle højskoler har dog faciliteter for mennesker med fysiske handicap.

Du skal rette henvendelse til din kommune og spørge, om det er muligt at få støtte.

Én højskole siger, at man kan tage sin hund med - det er Vrå Højskole. Der kan evt. være mulighed på andre skoler efter speciel aftale. Pga. allergihensyn vil de fleste skoler sige nej.

Rigtig mange højskoler laver et alternativt måltid uden kød til vegetarer. Kontakt de enkelte højskoler for mere info om mulighederne for vegetarmad eller hensyn til andre kostpræferencer.

Alle højskoler har en rygepolitik, som man kan få oplyst ved at ringe til skolen.

Ja, de fleste steder synger man flittigt fra Højskolesangbogen. Den udkom i 19. udgave i 2020. Det er den mest solgte bog i Danmark. Sangbogen anvendes også til fællessang mange andre steder end på højskolerne.

Nedenfor kan du se nogle vejledende priser for et henholdsvis et langt og et kort højskoleophold, men kontakt den enkelte højskole for at få oplyst de præcise omkostninger ved det højskoleophold, du er interesseret i.

Et langt ophold koster ca. 1.550 kr. per uge.

Et kort kursus af 1-uges varighed koster i gennemsnit 4.600 kr., mens 2-ugers kurser ligger omkring 6.500 kr.