Syv højskoleelever: Derfor tog vi på højskole

Udgivet 27-06-2022

Udfordringer, inspiration, sociale fællesskaber og en sidste chance for at lege inden studietiden kalder på ny. Der er mange grunde til at tage på højskole og mange mulige fag at give sig i kast med. Mød syv elever, som fortæller om deres valg af højskole og fag.

Alle fotos: Mads Michelsen

Hvorfor tage på højskole? Det spørgsmål kan man finde mange forskellige svar på afhængigt af, hvem man spørger.

Nogle trænger til en pause fra studielivet, hvor de kan være kreative, fysisk aktive eller fordybe sig. Mange søger et socialt fællesskab, og andre igen vil gerne bruge deres sabbatår på at finde ud af, hvad de skal studere eller arbejde med.

Højskolerne har talt med syv elever, som hver fortæller om, hvorfor de valgte at tage på højskole. Mød dem herunder, og klik videre ind på videoer med alle eleverne.

Overvejer du at tage på højskole?

Har du overvejet at tage på højskole et sted i landet? 

Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssig baggrund at blive elev på en højskole. Du får heller ikke karakterer eller skal gå til eksamener, når du afslutter dit ophold.
 
Til gengæld får du lov til at forme undervisningen sammen med dine lærere, så du kan gå i dybden med de projekter og temaer, du synes er spændende.

Læs mere om livet på højskole her. 

Få tips til, hvordan du vælger den rigtige højskole her.

På opholdet får jeg udvidet min horisont

Sarah

"Jeg tog på højskole for at udfordre mig selv og prøve en hel masse forskellige ting og møde en hel masse søde, inspirerende mennesker, der kunne være med til at vise mig og guide mig i den retning, som jeg skal i livet."

Fordelen ved at gå på højskole er jo, at folk kommer fra hele landet og fra alle mulige forskellige familier.

Sarah

"Det at diskutere samfundsemner med folk på min egen alder giver virkelig en mulighed for at udvide min egen horisont, fordi der kommer så mange perspektiver fra alle sider, som man slet ikke selv har overvejet. Og fordelen ved at gå på højskole er jo, at folk kommer fra hele landet og fra alle mulige forskellige familier.

Så på den måde er det enormt forskelligt, hvad folk kommer med og bidrager med til det store fælles bord, og så bliver det bare en enorm bred forståelseshorisont, vi har sammen."

Hør mere om Sarah her.

Jeg havde længe tænkt, at højskole var noget for mig

Asbjørn

”Jeg er lige blevet færdig med min bachelor og havde lige et halvt år, hvor jeg ikke skulle noget. Og jeg havde længe gået og tænkt over, at højskole nok var noget for mig, og at det var et helt perfekt tidspunkt at gøre det på nu her.”

Jeg havde længe gået og tænkt over, at højskole nok var noget for mig, og at det var et helt perfekt tidspunkt at gøre det på nu her.

Asbjørn

"Nogle af de fag, jeg har, er ’Nak og Æd’, blandt andet, og noget, der hedder ’Naturoplevelser’, hvor man er ude i naturen på tur og prøver nogle forskellige ting af og hører en masse om dansk natur og alle de problemer, der er for tiden både med klimaforandringer og alt sådan noget – hvordan det påvirker den danske natur.

Det er noget, vi har rigtig meget fokus på, og det synes jeg er rigtig fedt og vigtigt.”

Hør mere om Asbjørn her.

På højskolen har man rammerne til at udfordre sig selv hver dag

Tobias

"Jeg vil gerne til at læse til sommer. Jeg kunne godt tænke mig at læse noget fysik, og det er jo meget langt fra, hvad jeg laver på højskolen. Jeg synes, det var fedt bare at give mig i kast med alt muligt – noget kreativt, noget dansk. Alt det, som jeg ikke kommer til at have de næste mange år."

Jeg synes, at man skal prøve højskole, for man får ikke lov til at leve på den her måde igen.

Tobias

"Jeg synes, at man skal prøve højskole, for man får ikke lov til at leve på den her måde igen. Man får lov til at bo sammen med sine venner, og man får lov til at lave alt muligt underligt, som man måske ikke prøver igen, og man har rammerne for at udfordre sig selv hver dag. Men på en sjov måde selvfølgelig, ikke grænseoverskridende. Det synes jeg bare er en rigtig god idé for alle."

Hør mere om Tobias her.

Jeg ville lave noget sjovt efter skolen

Ida

"Jeg har valgt at tage på højskole, fordi jeg har tænkt, at jeg vil lave noget sjovt, når jeg er færdig med at gå i skole. Nu har jeg gået i skole i så mange år. Så jeg har brug for, at der skal ske noget.

Noget, der har overrasket mig ved at gå på højskole, er, hvor frit det er.

Ida

"Jeg tænkte, højskole var en god mulighed for både at få noget socialt og noget idrætsmæssigt ud af det. Jeg synes, idrætten er en ret vigtig og væsentlig del af min hverdag. Og det gør det bare nemmere, at den er en del af ens skema."

"Noget, der har overrasket mig ved at gå på højskole, er, hvor frit det er. Altså, hvor meget der er lagt over til eleverne selv. Hvor meget man bliver betragtet som et voksent menneske i forhold til, hvad en efterskole var. Man får stillet nogle rammer, som man skal følge, men man er selv med til at lave de rammer."

Hør mere om Ida her.

Det sociale er alfa omega for mig

Asger

"Jeg har valgt at tage på højskole, fordi jeg har hørt så sindssygt godt om det, både fra venner og fra familie. Stort set alle, jeg har snakket med, der har været på højskole før, har bare været sindssygt glade for det. Og jeg tænkte, at det er også noget, jeg skal prøve."

Stort set alle, jeg har snakket med, der har været på højskole før, har bare været sindssygt glade for det.

Asger

"Det passede ikke lige ind i mine sabbatår. Der var lige nogle andre prioriteringer med rejser og så videre. Så nu har jeg taget et break fra medicinstudiet for så at kunne komme afsted på højskole."

"Det sociale på højskolen er nok alfa omega for mig. For det er jo også derfor, man er taget på højskole. Det er for at lære en masse nye bekendtskaber og mennesker at kende fra vidt forskellige dele af landet og på tværs af aldre."

Hør mere om Asger her.

Jeg var i tvivl, om jeg skulle starte på en videregående uddannelse

Magnus

"Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg var lidt i tvivl om, hvad jeg skulle lave. Jeg var lidt i tvivl, om jeg skulle starte på en videregående uddannelse, så jeg valgte at tage på højskole for ligesom at få nogle idéer og blive bedre til at male og tegne."

Jeg valgte at tage på højskole for ligesom at få nogle idéer og blive bedre til at male og tegne

Magnus

"Jeg valgte en højskole, hvor jeg havde billedkunst, fordi jeg altid har tegnet meget, og jeg var lidt i tvivl, om det var noget, jeg kunne tænke mig at arbejde med."

"Jeg havde også billedkunst i gymnasiet, men der er det langt mere teoretisk. Det var ikke lige så praktisk, og det var som om, der var mange rigtige og forkerte svar. Men på højskolen her er det meget mere frit."

Hør mere om Magnus her.

Jeg ville dyrke musikken mere seriøst

Orson

"Jeg valgte at tage på højskole, fordi jeg havde brug for et afbræk fra hverdagen og for et pitstop, inden jeg skal begynde at overveje, om jeg skal uddanne mig på universitetet eller whatever."

Jeg har haft brug for at lære at blive totalt selvstændig i musikken.

Orson

"Jeg valgte en højskole med elektronisk musik, fordi jeg har haft brug for at lære at blive totalt selvstændig i musikken.

Jeg har også bare virkelig haft mod på at dyrke det mere seriøst over de seneste par år, så det har bare været helt vildt fedt, at der er et sted som det her, der kan 'provide it'."

Hør mere om Orson her.

Læs også: